Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Telekom.
29. mája 2024 o 15:00
Čas čítania 3:24
Sponzorovaný obsah

Slováci vymysleli čističku vzduchu aj automatický dávkovač krmiva. Toto sú víťazi študentskej súťaže Enter Programiáda

Slováci vymysleli čističku vzduchu aj automatický dávkovač krmiva. Toto sú víťazi študentskej súťaže Enter Programiáda
Zdroj: Telekom
TECH SLOVÁCI TELEKOM ÚSPEŠNÍ SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Ktorý projekt je podľa teba najlepší?

Zabudni na klasické čističky vzduchu či elektronické detské pestúnky. Slovenskí žiaci dali klasickým vychytávkam celkom nové grády a vytvorili tak produkty, ktoré by chcel mať doma každý. Čo povieš na čističku vzduchu, ktorá z tvojej obývačky či kancelárie spraví prostredie svieže ako v skutočnom lese? A plyšovú pandu, ktorá dokáže monitorovať emócie a celkové rozpoloženie, by sme doma potrebovali asi všetci.

Projekty žiakov zapojených do súťaže Enter Programiáda ohúrili nielen odbornú komisiu, ale aj nás. Decká zo základných škôl a z osemročných gymnázií totiž vymysleli a naprogramovali originálne projekty, ktoré majú za cieľ prispieť k riešeniu vybraného spoločenského projektu.

📌Názov súťaže: Enter Programiáda
📝 Zadanie: Riešenie vybraného spoločenského problému prostredníctvom projektu naprogramovaného pomocou micro:bitu
🔍 Tematické okruhy: Zdravotníctvo, životné prostredie, vzdušný priestor, prírodné vedy či pomoc znevýhodneným
📚 Určené pre žiakov základných škôl a osemročných gymnázií

Do súťaže Telekomu sa zapojili tímy z celého Slovenska. Úlohou každého z nich bolo zvoliť si tému projektu, ktorá mala riešiť nejaký spoločenský problém a zároveň mala byť dosť cool, aby presvedčila porotu. Dôležitou súčasťou každého prihláseného projektu bol aj podrobný návod na jeho realizáciu.

Prihlásené projekty odbornej komisii odpálili dekel a jej členovia mali čo robiť, aby dokázali vybrať TOP 5 z nich. Nakoniec sa im to však podarilo a ty môžeš spoznať 5 najlepších projektov ENTER Programiády. Slávnostné finále sa uskutočnilo 6. júna 2024. Nižšie nájdeš víťazov súťaže, ktorí sa umiestnili na prvom, druhom a treťom mieste.

Všetky informácie o projekte ENTER nájdeš aj na facebookovej stránke ENTER Digitálne vzdelávanie.

🥇1. miesto – DanSa

📌 Názov tímu: AMAVET971 GALEJE
🏢 Škola: Gymnázium, Alejová 1, Košice

„Naša MicroEnigma DanSa má za cieľ hrou a výzvami viesť používateľov k pochopeniu kódovania znakov a šifrovania slov a tým ich vedie k vnímaniu dôležitosti vlastnej bezpečnosti,“ opísali žiaci zo sekundy košického gymnázia svoj úspešný projekt. 

Spolužiaci Daniel a Samuel vo dvojici skonštruovali šifrovacie zariadenie, ktoré má udržať dôležité informácie v bezpečí a chrániť súkromie jednotlivcov a organizácií pred neoprávneným prístupom.

Tvorcovia projektu DanSa vysvetlili, že šifrovacie zariadenia slúžia na prepis údajov do nečitateľnej formy pomocou rôznych algoritmov a kľúčov. Týmto spôsobom sa zabezpečuje, aby iba osoby, ktoré majú správny dešifrovací kľúč, mohli čítať pôvodný text.

🥈2. miesto – AQUAMOSS

📌 Názov tímu: Machery
🏢 Škola: ZŠ sv. Cyrila a Metoda, Košice

Päťčlenný tím Machery sa zameral na oblasť životného prostredia. Spoločne vytvorili Aquamoss, biologickú a ekologickú čističku vzduchu. Tá funguje na princípe čistenia ovzdušia pomocou machu. Znečistený vzduch prechádza cez ventilátory s filtrom, ktorý zachytáva najväčšie nečistoty. 

Machy fungujú ako špongia, ktorá nasáva vlhkosť a pomaly ju plynule uvoľňujú do ovzdušia a tým sa vzduch zvlhčuje. Aquamoss obsahuje aj senzory kvality ovzdušia, ktoré pri vysokom znečistení vzduchu upozornia používateľa pípaním, čím mu dokážu zachrániť život. Aquamoss prešiel dôkladným testovaním, a to ako v triede, tak aj v domácom prostredí.

„Tvorenie Aquamossu bol zážitok. Získali sme mnoho dôležitých skúsenosti nielen ohľadom programovania, ale aj spolupráce, prejavu a trpezlivosti. Vytváranie projektu nám dalo veľa. Od vzájomnej komunikácie až po nezabudnuteľné chvíle pri tvorení. Dúfame, že v budúcnosti nájde svoje využitie a bude prospešný pre každého,“ uviedol súťažný tím Machery.

🥉3. miesto – Automatický dávkovač krmiva

📌 Názov tímu: Bobekovci
🏢 Škola: Gymnázium Ľudovíta Štúra vo Zvolene

„Sme Bobekovci a spoločnými silami sme vytvorili automatický dávkovač krmiva pre zaneprázdnených aj vyčerpaných majiteľov zajacov či iných podobne veľkých zvierat, napríklad škrečkov alebo morských prasiatok,“ opísali svoj projekt spolužiaci z tercie. 

Ich cieľom bolo uľahčiť zaneprázdneným chovateľom starostlivosť o drobné zvieratká. Vďaka automatickému dávkovaču krmiva totiž stačí nasypať krmivo dvakrát týždenne. O ostatné sa už postará ich inovatívny prístroj.

Automatický dávkovač krmiva spolužiaci nakoniec otestovali aj na živom zajacovi, ktorému sa táto vychytávka očividne zapáčila.

Hug Patrol

📌 Názov tímu: Bamboo Club
🏢 Škola: Gymnázium Milana Rúfusa, Žiar nad Hronom

Štvorčlennému tímu zo Žiaru nad Hronom sa podarilo vytvoriť plyšovú pandu, ktorá dokáže snímať pohodu človeka. „Hlavným cieľom projektu Hug Patrol je ponúknuť rodičom účinný nástroj na stráženie a podporu pohody ich detí a zároveň poskytnúť deťom bezpečného, multifunkčného a interaktívneho spoločníka,“ vysvetlili gymnazisti, ktorí projekt Hug Patrol zrealizovali. 

Panda dokáže pomocou integrovaných senzorov sledovať hluk prostredia, pohyb, teplotu a prítomnosť prachu. Zároveň reaguje na objatie dieťaťa a navrhuje rozprávky a hudbu na základe preferencií rodičov a dieťaťa. Tvorcovia uviedli, že kombinácia týchto vlastností s pridanou vôňou levandule má zvyšovať celkový upokojujúci efekt a zároveň podporiť zdravý spánok dieťaťa.

MICROHELPER

📌 Názov tímu: MiCRO POMOCNíci
🏢 Škola: Základná škola sv. Jána Pavla II. Poprad

Projekt Microhelper vznikol z iniciatívy siedmakov z popradskej základnej školy. Štyria chalani sa rozhodli vymyslieť niečo, čo uľahčí každodenné fungovanie zrakovo postihnutým ľuďom. 

„Nápad tohto projektu sa zrodil ako inovatívne a efektívne riešenie problému, ktoré by malo v budúcnosti pomôcť nevidiacim zlepšiť život,“ opísali tvorcovia projektu, ktorého výsledkom je kombinácia dvoch kompaktných zariadení, ktoré medzi sebou komunikujú a upozorňujú na možné prekážky či zmeny. Nevidiaci človek tak má možnosť vyhnúť sa všetkým prekážkam, ktoré ho čakajú.

Microhelper využíva mikrokontrolér BBC micro:bit V2 spolu s ultrasonickými senzormi a motormi. Jedno zariadenie zaznamenáva prekážky z rôznych strán a posiela signál do druhého zariadenia. Druhé zariadenie, ktoré má človek pripevnené na zápästí, dáva na základe signálov impulz do motorov. Microhelper zaznamenáva prekážky pred sebou, vľavo, vpravo a navyše zaznamenáva aj zmenu výšky pod sebou v prípade schodov.

Tím AMAVET971 GALEJE s projektom DanSa.Tím Machery s projektom Aquamoss.Tím MiCRO POMOCNíci s projektom Microhelper.Tím Bamboo Club s projektom Hug Patrol.
Zobraziť galériu
(18)
Domov
Zdieľať
Diskusia