Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
23. apríla 2024, 7:38
Čas čítania 0:54
Radka Klučárová

Za ležanie v posteli môžeš zarobiť až 18-tisíc eur. Práca snov má však niekoľko háčikov

ZAUJÍMAVOSTI PRÁCA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Tisíce eur si dobrovoľníci skutočne „odmakajú“.

Vedci z nemeckého centra pre letectvo a kozmonautiku (DLR) zháňajú dobrovoľníkov, tzv. pozemských astronautov, do zaujímavej štúdie v Kolíne nad Rýnom, ktorá je súčasťou prípravy vedcov na možný let na Mesiac alebo Mars, informuje rakúsky denník krone.at.

Nemeckí vedci chcú skúmať stav beztiaže a možnosti, akými sa dá predísť jeho nežiaducim účinkom. Medzi tie patria napríklad závraty či poruchy koordinácie u astronautov. Úlohou dobrovoľníkov „na Zemi“ bude 60-dňový prísny pokoj na lôžku, ktorým budú simulovať dlhú cestu k nebeskému telesu v stave beztiaže. Začiatok štúdie je naplánovaný na september 2024.

v posteli
Zdroj: Pexels

Tisíce eur si dobrovoľníci skutočne „odmakajú“

Akokoľvek dokonale táto ponuka znie, nejde o príjemnú činnosť. Vedci od záujemcov vyžadujú splnenie viacerých prísnych podmienok a jednoduchý nebude ani priebeh experimentu. O účasť na štúdii sa môžu uchádzať iba zdraví ľudia vo veku od 24 do 55 rokov, s výškou 1,53 až 1,90 metra a BMI v rozmedzí 18 až 30. Ďalším háčikom je aj vysoká komunikatívna úroveň nemčiny. 

Záujemcovia, ktorí výberom prejdú, budú 60 dní ležať v posteli naklonenej o šesť stupňov. Ich hlava bude dlhodobo umiestnená v nižšej polohe ako nohy. „Pri tomto sklone sa tekutiny v tele posúvajú takmer rovnakým spôsobom ako u astronautov vo vesmíre. Tlak v hlave sa zvyšuje, fyzická nečinnosť spôsobuje rozpad svalov a kostí, pocit rovnováhy je zmätený a kardiovaskulárny systém sa mení,“ priblížil nežiaduce účinky „dvojmesačného vylihovania“ vedúci štúdie Edwin Mulder.

Anketa:
Dal by si sa na experiment nahovoriť?
ÁNO.
NIE.
Neviem.
ÁNO.
28 %
66 Hlasov
NIE.
59 %
139 Hlasov
Neviem.
14 %
32 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia