Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
5. apríla 2024, 16:00
Čas čítania 2:12
Martin Adam Pavlík

RECENZIA: Smršť je najdesivejší film Petra Bebjaka

RECENZIA: Smršť je najdesivejší film Petra Bebjaka
Zdroj: Bontonfilm
FILMY A SERIÁLY FILMY A SERIÁLY PETER BEBJAK SMRŠŤ
Uložiť Uložené

Treba vidieť novinku Petra Bebjaka?

Peter Bebjak bol a je (dúfajme, že aj ďalej bude) žánrový chameleón. Cibrí si rukopis a skúša, čo mu najviac sedí. Po horore Zlo bolo jasné, že horory nie sú jeho silná stránka. Neskorší mysteriózny triler Trhlina o záhadách v Tribeči, nakrútený podľa predlohy Jozefa Kariku, zaujal Slovákov viac. V kinách síce mal veľký úspech, nešlo však ani zďaleka o výborný film.

Málokoho dokázal skutočne vydesiť a navodiť poriadne zimomriavky. Ako sa však vraví, do tretice všetko dobré. Smršť totiž v Bebjakovej filmografii tvorí zásadný míľnik. Ide o jeho najdesivejší film. Takže áno, budeš sa báť. A poriadne. Viac než pri Zle a viac než pri Trhline. Navyše sa potvrdili slová Tomáša Maštalíra, že úspešný slovenský režisér čoraz viac zreje.

Smršť
Zdroj: Bontonfilm SK

Hnisavé rany z minulosti a nečakaná zásielka

Treba povedať, že je ťažké písať o Smršti bez akýchkoľvek spoilerov. Na konci filmu pochopíš prečo. Bebjak opäť adaptoval rovnomennú knihu Jozefa Kariku. Forenzný psychológ Martin Lang (Tomáš Maštalír) odchádza s manželkou Pawlou (Anna Geislerová) do kúpeľov. Časom zisťujeme, že na toto miesto odídu nielen preto, aby si oddýchli od práce a dali sa zdravotne do poriadku, ale najmä preto, aby zachránili dlhoročný vzťah a zahojili rany z minulosti.

Odporúčané
Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou 26. apríla 2024, 9:30

Všetko skomplikuje nečakaná zásielka od Martinovho kolegu. Potrebuje pomoc s objasnením tajomného prípadu autonehody a vraždy, po ktorej skončili v márnici štyri telá. Martin dlho neváha a púšťa sa do prípadu, až ho úplne pohltí, no pred Pawlou to tají. Nie je však hlúpa a jeho klamstvá odhalí, čím sa dostávajú do ešte väčšej krízy.

Smršť Maštalír
Zdroj: Bontonfilm SK

Znepokojivá atmosféra, halucinácie a nenápadné indície

Martinov prípad sa zaoberá fenoménom halného vetra, počas ktorého vraj rastie počet násilností, nehôd, vrážd aj samovrážd. Preživší nehody a vraždy, ktorého psychologický profil má Martin vypracovať, na nahrávkach navyše vraví o starene v čiernom, ktorá sa mu niekoľkokrát zjavila. Práve ona vraj môže za hrôzy spôsobené počas tragédie na údajne prekliatom cestnom úseku pri Západných Tatrách. Je to však pravda?

Bebjak už od začiatku precízne buduje znepokojivú, temnú atmosféru a divákovi dáva jemné indície, aby čím skôr pochopil príbeh. Postupne odhaľuje bolestivé fragmenty zo života ústrednej dvojice a rafinovane ich prepája s tajomným prípadom, čo divákovi zámerne zamotá hlavu. V kúpeľnom hoteli cítiť všadeprítomnú smrť, dvojica trpí halucináciami a dejú sa pred ňou čoraz väčšie záhady a bizarnosti.

Smršť
Zdroj: Bontonfilm SK

Režijný masterclass s presahom

Rovnako ako postavy, ani divák nevie, čo sú len predstavy, sny a čo realita. V istom momente sa začne všetko zlievať v jedno, až na konci prichádza šokujúce rozuzlenie s vysvetlením. A práve to je eso, ktoré celý čas režisér drží v rukách. Omotá si ťa úplne okolo prsta, nahovorí ti, čomu máš veriť a ako to celé je, a potom ti ukáže, ako to je v skutočnosti, a tebe zrazu (ak si dobre dával pozor) dopne, čo znamenali všetky predchádzajúce scény.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec 20. apríla 2024, 9:00

Smršť je špičkovým režijným masterclassom. Dáva krásny návod, ako pracovať so žánrom mysteriózneho trileru, okrem toho má aj hlboký presah a zaoberá sa viacerými vážnymi témami. V neposlednom rade Bebjak odkazuje na milovaného Kubricka a jeho diela ako The Shining či dokonca Eyes Wide Shut.

Pri sledovaní si spomenieš aj na surrealistické skvosty typu Enemy, Lost Highway či famózny seriál The Leftovers. Smršti chýba akurát svižnejšie tempo v prvej polovici (miestami film stráca dych a začína iritovať, až nudiť), inak ide o vskutku výbornú „žánrovku“. Udeľujeme jej preto osem bodov z desiatich.

Tomáš Maštalír, Anna Geislerová, Smršť
Zdroj: Bontonfilm
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia