Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. februára 2024, 8:49
Čas čítania 1:16
Karolína Uličná

Vedci vyvinuli novú AI, ktorá vraj dokáže vypočítať smrť človeka. Kalkulačka vie počítať so strašidelnou presnosťou

ZAUJÍMAVOSTI SMRŤ UMELÁ INTELIGENCIA VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

AI mala vo výsledkoch skoro 80-percentnú presnosť.

Novovyvinutá kalkulačka smrti umelej inteligencie dokáže predpovedať, kedy človek zomrie, so strašidelnou presnosťou. Kalkulačka sa nazýva life2vec a dokáže vypočítať životné výsledky muža alebo ženy tak, že dôkladne preskúma ich minulosť.

Na začiatku však bolo potrebné zhromaždiť obrovské množstvo dát. Vedci použili informácie z rokov 2008 až 2015 o 6 miliónoch Dánov. Sústredili sa na skupinu ľudí vo veku 35 – 65 rokov. Do úvahy brali kompletnú anamnézu, povolanie, príjem, pracovný čas, miesto bydliska či ich rodinný stav, informoval časopis Plus 7 dní.

Polovica z tých ľudí od roku 2016 zomrela. Umelá inteligencia to nevedela. Prikázali AI, aby na základe dát predvídala, kto zomrie do štyroch rokov od ukončenia zberu údajov, čiže medzi rokmi 2016 a 2020. Po overení vedci zistili, že sa správne trafila až v 78,8 percenta prípadov.

„Model však nezohľadňuje iné faktory, ako sú stravovacie návyky alebo každodenné fyzické aktivity, ktoré tiež môžu ovplyvňovať predčasné úmrtie,“ priblížil pre Plus 7 dní Germans Savcisens, hlavný autor štúdie a výskumník na Katedre aplikovanej matematiky a informatiky Dánskej technickej univerzity.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

„Používame technológiu ChatGPT na analýzu ľudských životov tak, že každú osobu predstavujeme ako sled udalostí, ktoré sa dejú v ich živote. Používanie sekvencie životných udalostí nám pomáha predpovedať ľudské životy,“ povedala pre New York Post Sune Lehmann, hlavná autorka štúdie.

„Využívame skutočnosť, že ľudské životy majú v určitom zmysle podobnosť s jazykom. Tak ako slová nasledujú za sebou vo vetách, aj udalosti v ľudských životoch nasledujú po sebe,“ vysvetlila Lehmann.

Výskumníci opisujú umelej inteligencii o človeku všetko do detailov prostredníctvom kódov. Každému údaju priradili rôzne značky, aby boli všetky špecificky kategorizované. Napríklad zlomenina predlaktia je označená ako S52, práca v trafike je kódovaná ako IND4726 a popôrodné krvácanie je O72.

Lehmann hovorí, že nechce vyvolávať u ľudí strach. Preto robot momentálne nie je dostupný širokej verejnosti. Pomáha vedcom skúmať súvislostí medzi úmrtnosťou a pracovnými podmienkami či zdravotnou históriou ľudí. Life2vec sa tak pravdepodobne nebude používať na informovanie konkrétnych jednotlivcov.

Domov
Zdieľať
Diskusia