Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. decembra 2023, 12:30
Čas čítania 4:35
Jana Chovancová

Užívaš často spreje do nosa? Toto robia s tvojím telom: hrozí ti závislosť, permanentná nádcha aj strata čuchu

Užívaš často spreje do nosa? Toto robia s tvojím telom: hrozí ti závislosť, permanentná nádcha aj strata čuchu
Zdroj: Unsplash/Simon Kadula
ZDRAVIE ČO SA DEJE S TVOJÍM TELOM, KEĎ...
Uložiť Uložené

Pri užívaní sprejov do nosa sa oplatí počúvať rady lekárov a lekárnikov, inak si môžeš koledovať o poriadny problém.

„Stratil som čuch, a teda som necítil ani chuť jedla tak intenzívne. Napríklad som prišiel na to, že broskyňový IceTea a citrónový chutia rovnako, líšia sa iba vôňou. Bol som si vedomý, že spreje užívam dlhšie, ako by sa mali. Zakaždým, keď som si kupoval nový, v lekárni mi povedali, že ho mám užívať maximálne týždeň. Ja som si však vždy potom kúpil ďalší,“ hovorí Peter, ktorý dlhé roky užíval rôzne značky sprejov do nosa. 

Siahneš po ňom hneď, ako sa tvoje nosné dierky stanú nepriechodnými, a pocit, keď sa uvoľnia, je na nezaplatenie. Nosné spreje sú jednoduchým a rýchlym riešením pri chorobách či alergiách. Pri kúpe v lekárni nám lekárničky vysvetľujú, ako dlho ich môžeme užívať a koľkokrát za deň. Väčšina ľudí tieto rady odborníkov počúva, avšak čo sa stane, ak budeš sprej do nosa užívať častejšie a dlhšie, ako sa má?

Nemusí sa stať absolútne nič, no môže z toho vzniknúť aj seriózny problém, závislosť či odolnosť voči určitým jeho zložkám. Rozhodli sme sa preto preskúmať túto tému podrobnejšie a v článku rozobrať to, čo sa s tvojím telom deje, ak často užívaš spreje do nosa. O príbeh nás obohatil aj respondent Peter, ktorý pre dlhodobé užívanie sprejov napríklad stratil čuch a spôsobil si ďalšie komplikácie. 

Odporúčané
Dokážu nám magické huby zabiť ego? Zisťovali sme, či môžu nelegálne lysohlávky nahradiť klasické antidepresíva Dokážu nám magické huby zabiť ego? Zisťovali sme, či môžu nelegálne lysohlávky nahradiť klasické antidepresíva 5. januára 2024, 16:30

Ak sleduješ náš web, určite ti neuniklo, že naň pravidelne prispievame zaujímavými článkami aj o zdraví. Dočítaš sa napríklad, kedy môžeš mať v triezvom stave halucinácie, alebo aj to, čo je lucidné snívanie a ako prebieha. Snažíme sa prinášať ti kvalitný content, preto ak sa ti naša tvorba páči, môžeš našich redaktorov podporiť pridaním sa do klubu Refresher+.

Pri nadmernom užívaní sprejov sa môžu pridružiť rôzne vedľajšie účinky.
Pri nadmernom užívaní sprejov sa môžu pridružiť rôzne vedľajšie účinky. Zdroj: Unsplash/Brittani Colette

Pri dlhodobom užívaní prichádza spätný účinok

Aplikácia spreja do nosa je síce veľmi jednoduchá, málokto však vie, ako to v skutočnosti funguje. Účinné látky vo voľnopredajných dekongestívnych nosových sprejoch pôsobia tak, že sťahujú cievy v nose. Otvárajú tým nosné priechody, znižujú opuch a o niekoľko sekúnd po aplikácii môže človek voľne dýchať. Platí to však len v prípade, že dodrží lehotu užívania. 

Ak budeš sprej užívať príliš dlho, môže sa objaviť spätný účinok, ktorý spôsobí, že pocítiš rýchlu úľavu, avšak iba krátkodobo. Približne po 30 minútach po aplikácii sa však nos ešte viac upchá. Bežnou reakciou pacienta je potom to, že po spreji siahne znova a znova. Dôkazom toho je aj respondent Peter.

„Neviem, či som mal závislosť od sprejov. Viem len to, že som mal nonstop zapchatý nos, tak som ich dookola užíval. Keby sa mi nos uvoľnil, logicky by som ich prestal užívať, lebo by som to nepotreboval,“ hovorí a dodáva, že spreje užíval nonstop, aj keď stratili účinnosť. „Nosná sliznica mi prestala odpúchať, a keď sa tak aj náhodou stalo, bolo to iba na chvíľu,“ hovorí. 

Strata čuchu, nádcha aj bolesti hlavy

Nadmerné užívanie nosových sprejov môže viesť k vedľajším účinkom vrátane bolesti hlavy, kašľa, opuchu a zápalu nosových prieduchov či zvýšeného rizika infekcie prínosových dutín. Objaviť sa môže aj takzvaná medikamentózna nádcha, čo je stav, keď človek pociťuje príznaky nádchy, aj keď je úplne zdravý. Ide o silný výtok z nosa, svrbenie, opuch či sčervenanie, no v tele sa nenachádza žiadna infekcia, ktorá by tento stav spôsobovala. Peter, ktorý roky užíval spreje do nosa, sa stretol aj so závažným vedľajším účinkom.

„Stratil som čuch, a teda som necítil ani chuť jedla tak intenzívne. Napríklad som prišiel na to, že broskyňový IceTea a citrónový chutia rovnako, líšia sa iba vôňou. Bol som si vedomý, že spreje užívam dlhšie, ako by sa mali. Zakaždým, keď som si kupoval nový, v lekárni mi povedali, že ho mám užívať maximálne týždeň. Ja som si však vždy potom kúpil ďalší,“ hovorí. 
Pri určovaní diagnózy musíš byť k doktorovi úprimný a priznať sa, že si užíval spreje dlhšie, ako si mal.
Pri určovaní diagnózy musíš byť k doktorovi úprimný a priznať sa, že si užíval spreje dlhšie, ako si mal. Zdroj: Unsplash/Shane

Lekárovi neklam a dávky znižuj postupne

Aby si sa vedľajších účinkov zbavil a znova oslobodil svoj nos, musíš prejsť istým procesom. Konkrétne pri spomínanej medikamentóznej nádche je precíznosť viac ako na mieste. Pre správnu diagnostiku je v prvom rade nevyhnutná úprimnosť k lekárovi. Už je aj tak neskoro na klamanie, len sa priznaj, že spreje užívaš už tri roky v kuse. 

Odporúčané
Toto sa deje s tvojím telom počas 30-minútového behu. Pomalý beh ti pomôže schudnúť viac Toto sa deje s tvojím telom počas 30-minútového behu. Pomalý beh ti pomôže schudnúť viac 17. novembra 2023, 9:30

Ako sa hovorí, trpezlivosť ruže prináša. Úprimnosť je v tomto procese najjednoduchšou úlohou, pretože ďalej nasleduje znižovanie dávky. To musí byť postupné a určí ho tvoj doktor. Až po ich vysadení ti pravdepodobne odporučí inú liečbu na zmiernenie upchatia, ako napríklad nosové spreje, ktoré obsahujú steroidy a znižujú zápal, perorálne dekongestíva na zníženie opuchu a upchatia, či fyziologické nosové spreje, ktoré neobsahujú chemické látky. Všetko však závisí od konkrétneho problému, ktorý môže mať každý pacient iný. Respondent Peter napríklad zistil, že sa mu v nose vytvorili polypy.

„Doktor mi následne zakázal užívať klasický sprej, nielen preto, že sa to nemôže dlhodobo, ale aj preto, že na polypy nepomôže. Dostal som od neho nový sprej s kortizónom. Polypy mi však narástli tak veľmi, že už sprej nezaberal a musel som začať brať kortizónové tabletky. Tie zase škodia telu. Skončilo sa to napokon operáciou polypov, po ktorej som už mohol užívať jedine kortizónový sprej do nosa. Odvtedy už nie som v kuse chorý,“ hovorí Peter, ktorému sa po operácii a úspešnej liečbe po rokoch vrátil aj čuch. 
Existuje mnoho druhov sprejov do nosa. O tom správnom sa poraď s lekárom.
Existuje mnoho druhov sprejov do nosa. O tom správnom sa poraď s lekárom. Zdroj: Canva

Aké spreje existujú a na čo vlastne slúžia? 

Pri liečbe nádchy a alergií najbežnejšie nosové spreje obsahujú účinné látky zo štyroch kategórií, ktoré sme spomínali aj vyššie. Sú nimi fyziologický roztok, steroidy, antihistaminiká a dekongestanty. Každé z nich sú viac alebo menej vhodné pri rôznych ochoreniach a je na lekárovi, ktoré vyhodnotí pre pacienta ako najviac účinné. 

Odporúčané
Toto sa deje s tvojím telom v saune: toxínov sa len tak ľahko nezbavíš, mužské spermie môžu na chvíľu „zaspať“ Toto sa deje s tvojím telom v saune: toxínov sa len tak ľahko nezbavíš, mužské spermie môžu na chvíľu „zaspať“ 30. októbra 2023, 9:30

Fyziologické nosové spreje, alebo teda tie „bez chemikálií“, sú ako výplach nosových ciest slanou vodou. Pri dýchaní sa ti do nosa dostávajú rôzne baktérie a tvoj nos produkuje hlien, aby ich dostal z nosa von. Fyziologické spreje pôsobia ako hlieny a odplavujú baktérie skôr, ako spôsobia zápal. Môžu tiež pomôcť vyplaviť prebytočný hlien. Nie je však všetko zlato, čo sa blyští. Mnohé fyziologické nosové spreje obsahujú konzervačné látky a tie môžu spôsobiť podráždenie. 

Steroidné spreje pomáhajú znižovať opuch v nosových priechodoch. Najlepšie fungujú pri chronickom upchatí spôsobenom napríklad alergiami. Niektoré takéto spreje si vyžadujú lekársky predpis, iné sú dostupné v miestnej lekárni a sú bezpečné aj na dlhodobejšie užívanie u dospelých ľudí. 


Niektoré nosové spreje obsahujú antihistaminiká, ktoré pôsobia na zníženie prekrvenia spôsobeného alergickou imunitnou reakciou. Môžeme ich užívať pri alergiách, no pri niektorých sa môžu vyskytnúť vedľajšie účinky, ako napríklad únava či horká chuť. 


No a napokon posledná kategória, ktorá je nám všetkým asi najviac známa. Dekongestívne spreje zväčša obsahujú oxymetazolín a pôsobia tak, že sťahujú krvné cievy v nosových priechodoch. Sú najlepšie pri prechladnutí či iných krátkodobých problémoch, znižujú zápal a s ním spojenú produkciu hlienu. Práve s týmito sprejmi sa však nesie aj najviac vedľajších účinkov, ako napríklad suchosť v nose, kýchanie, bolesť hlavy či zvýšená tvorba hlienu.  

❗Na záver nám už zostáva len upozorniť na fakt, že aj obyčajné užívanie spreja do nosa môže viesť k závažným komplikáciám. Je preto fajn počúvať doktorov a lekárnikov a riadiť sa ich pokynmi. Neužívať spreje dlhodobo a v prípade podozrenia, že už viac nezaberajú, sa obrátiť na lekára. 
Domov
Zdieľať
Diskusia