Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
18. novembra 2023, 9:30
Čas čítania 5:54
Jana Chovancová

Môžeš lietať, teleportovať sa aj skočiť z balkóna. Čo sú lucidné sny a v čom sú nebezpečné? Opýtali sme sa odborníčky

Môžeš lietať, teleportovať sa aj skočiť z balkóna. Čo sú lucidné sny a v čom sú nebezpečné? Opýtali sme sa odborníčky
Zdroj: Unsplash/Kinga Howard
ZAUJÍMAVOSTI NEUROLOGICKÉ PORUCHY
Uložiť Uložené

Sny ľudí fascinovali od nepamäti. Niektorí verili, že im sny niečo hovoria, majú spirituálny význam, iným sa sníva zriedkakedy a neprikladajú snom veľkú váhu. V článku sa dozvieš viac o lucidnom snívaní aj o tom, prečo môže byť niekedy nebezpečné.

„Lietanie a skákanie po budovách je hlavná aktivita mojich lucidných snov. Začína sa to tak, že niekde kráčam a akoby zabudnem dostúpiť druhou nohou, no stále sa vznášam tým smerom, kam som kráčal. Potom si vždy uvedomím, že sa mi sníva, a začnem skákať po bytovkách. Strašne ma to baví,“ hovorí Gabriel, ktorý máva lucidné sny pravidelne zhruba raz za dva týždne. Niekedy sa mu snívajú častejšie, niekedy menej. 

Spánok je nevyhnutný pre naše fyzické aj duševné zdravie. Potrebujú ho všetky cicavce, vtáky aj ryby. Ani tí najlepší vedci však nepoznajú odpovede na niektoré otázky súvisiace so spaním či snívaním. Rozhodli sme sa osloviť nielen respondentov Gabriela a Patrika, ktorí sa nám ozvali na základe instagramovej ankety o lucidnom snení, ale aj psychologičku Veroniku Pastrnákovú z platformy Ksebe, ktorá nám o tomto type snívania prezradila zaujímavé informácie. 

Ak sleduješ náš web, určite ti neuniklo, že naň pravidelne prispievame zaujímavými článkami o zdraví. Prečítaj si napríklad sériu článkov Čo sa deje s tvojím telom, keď..., ktorá ti prináša vedecky podložené zaujímavosti o úžasných mechanizmoch ľudského tela. Ak sa ti páči tvorba našich redaktorov, môžeš ich podporiť svojím členstvom v klube Refresher+

Psychologička Veronika Pastrnáková vysvetľuje, že to, či má niekto lucidné sny, závisí od viacerých faktorov. Často ich mávajú napríklad deti a tínedžeri.
Psychologička Veronika Pastrnáková vysvetľuje, že to, či má niekto lucidné sny, závisí od viacerých faktorov. Často ich mávajú napríklad deti a tínedžeri. Zdroj: Canva

U mnohých sa začínajú v detstve 

 „Lucidné sny sa u mňa prejavovali odmala. Rozpoznať som ich vedel na základe toho, že v tom sne nastala nejaká chyba vo fyzike alebo sa stalo niečo nereálne, a ja som si uvedomil, že toto sa naozaj diať nemôže,“ vysvetľuje Gabriel. Podobne ako Gabovi, aj Patrikovi sa lucidné sny začali snívať v detstve. Nemal však šťastie na takú príjemnú skúsenosť. 

Odporúčané
Spôsobuje v tebe mľaskanie či pískanie úzkosť a agresivitu? Mizofóniou trpí veľa ľudí, mnohí netušia, že existuje. Máš ju aj ty? Spôsobuje v tebe mľaskanie či pískanie úzkosť a agresivitu? Mizofóniou trpí veľa ľudí, mnohí netušia, že existuje. Máš ju aj ty? 9. februára 2024, 16:30

„Môj prvý lucidný sen nebol dobrý. Keď som bol malý, chodili sme s chalanmi hrávať futbal pred blok. Snívalo sa mi, že som sa tam nachádzal a že z kríkov vybehol nejaký tvor, ktorý ma naháňal. Počas toho, ako som pred tou vecou utekal, som si uvedomil, že ‚sakra‘, to nemôže byť pravda. Je to sen. Povedal som si, že keď zomriem, tak sa možno zobudím. Tak som prišiel k tej bytosti, zabila ma a ja som sa zobudil,“ opisuje svoj prvý zážitok Patrik. Hoci nám príčina lucidného snívania dodnes nie je úplne jasná, fakt, že sa vyskytuje najmä v detstve, potvrdzujú aj slová psychologičky.

💡Vysvetľuje psychologička: 
„Presná príčina lucidných snov nám zatiaľ nie je úplne známa. Ale výskumy a pozorovanie odhalili zopár 
faktorov, ktoré môžu zvýšiť pravdepodobnosť výskytu lucidného snívania. Sú nimi vek, osobnosť a spánková fáza. Najčastejšie takéto sny opisujú deti a tínedžeri a skôr zažijú takéto spánkové stavy aj tí, ktorí majú silnú predstavivosť a radi skúšajú nové veci. Najviac lucidných snov sa odohráva práve v REM fáze spánku.“ 
Lucidný sen sa začína rovnako ako bežný, rozdiel je v tom, že nad bežným snom nemá človek kontrolu a neuvedomuje si pri ňom, že sníva.
Lucidný sen sa začína rovnako ako bežný, rozdiel je v tom, že nad bežným snom nemá človek kontrolu a neuvedomuje si pri ňom, že sníva. Zdroj: Canva

Je ako bežný sen, kým si ho neuvedomíš 

Respondenti hovoria, že ich lucidné sny sa začínali presne tak ako klasické. Zmenili sa až v momente, keď si začali uvedomovať svoju prítomnosť vo sne. Niektorí ľudia si sny dokážu sami tvoriť, iní zase vedia ovplyvňovať iba situácie, ktoré sa im snívajú. 

„Obsah snov je vždy náhodný. Je to zväčša nejaký plytký príbeh s ľuďmi, ktorých poznám. Len zriedka sa mi sníva v nejakom neobyčajnom prostredí. Sen sa nijako nelíši od klasického. Vždy je to nejaké plytké prostredie, akoby som žil bežný deň. Rozlíšiť to viem, až keď nastane chyba v matrixe, keď si uvedomím ten sen,“ hovorí Gabriel. Svoje sny vie síce ovládať, nevie v nich však tvoriť. 

Odporúčané
Pri sexe môžeš cítiť zvláštne vône a chute na jazyku. Čo sú halucinácie a kedy vznikajú? Opýtali sme sa neurologičky Pri sexe môžeš cítiť zvláštne vône a chute na jazyku. Čo sú halucinácie a kedy vznikajú? Opýtali sme sa neurologičky 23. novembra 2023, 12:30

„Moje lucidné sny sú najčastejšie také neutrálne. Za celé obdobie som mal nepríjemný sen asi raz. Bola tam neznáma osoba, s ktorou som sa fyzicky bil. Nevedel som pochopiť prečo, aj keď som si bol vedomý, že ide iba o sen. Nevedel som sa jej zbaviť. Týmto by som možno premostil na skutočnosť, že v lucidných snoch neviem tvoriť. Takže nič také ako ‚film inception‘. Jednoducho sa zobudím do snívania so slobodnou vôľou robiť si, čo chcem,“ dodáva.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 147994 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo máš robiť, aby si vedel rozlíšiť realitu od sna.
  • V čom sú lucidné sny nebezpečné. 
  • Ako sa dá lucidné snívanie vedome vyvolať. 
  • Čo spôsobuje nikotín a ako sa lucidným snom vyhnúť. 
Domov
Zdieľať
Diskusia