Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. novembra 2023, 12:30
Čas čítania 17:32
Tímea Krauszová

Fiki Sulík: Ženy v západných krajinách majú najľahší život na svete, oveľa ľahší ako muži. Nemajú žiadne rozdiely v platoch

Fiki Sulík: Ženy v západných krajinách majú najľahší život na svete, oveľa ľahší ako muži. Nemajú žiadne rozdiely v platoch
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
REFRESHER OSOBNOSTI ROZHOVORY
Uložiť Uložené

Tvoja hodnota vzniká tak, že čím viac mužov ťa chce, tým väčšiu máš hodnotu, hovorí v rozhovore pre Refresher influencer a podcaster Filip Sulík.

Už dávno neplatí, že je to „len“ syn Richarda Sulíka. Filip Sulík (28) je programátor a influencer, ktorý nešetrí kontroverznými názormi. Nedávno spustil podcast Fiki Unchained, v ktorom prvú platenú epizódu venoval kauze Ráchel Karnižovej a Tomáša Drahoša.

Epizóda si na Patreone získala tisíce predplatiteľov, na Youtube atakuje 70-tisíc videní, a hoci jeho účty sleduje len niekoľko desiatok tisíc verných fanúšikov, dosahy jeho storiek na Instagrame sú oveľa väčšie. Aj preto sme sa ho v rozhovore opýtali, či by podľa neho mali ľudia niesť nejakú zodpovednosť za svoje výroky a prečo sa otvorene vyjadruje k citlivým témam, ako sú vzťahy mužov a žien alebo práva LGBTI+ ľudí.

Povedal nám, čo ho viedlo k tomu, aby pozval Tomyho Kottyho do podcastu, prečo si myslí, že niektoré ženy vraj nie je možné znásilniť, a koho považuje za autoritu, ktorej verí v otázkach ľudských práv.

Refresher často prináša aj konfrontačné rozhovory s ľuďmi, ktorí pred veľkým publikom prezentujú kontroverzné názory. V tejto práci môžeme pokračovať len vďaka podpore našich predplatiteľov, pridaj sa do klubu Refresher+ a okrem prístupu k prémiovým článkom ti nabalíme aj super benefity.
Filip Sulík
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Nedávno si spustil nový podcast Fiki Unchained. Na Patreone si ho predplatilo viac ako 4 000 ľudí, zarobil si na ňom viac ako 8 000 eur. Si spokojný s doterajšími výsledkami?

Podcastu sa darí fajn, čo je asi tým, že je okolo neho taká kontroverzia. So samotným podcastom nie som až taký spokojný. Tým, že som to robil prvýkrát, tak som mal trému a bol som nesvoj, zakoktával som sa a podobne. Na storkách si pripadám oveľa zábavnejší ako v podcaste, ale už sme robili druhý diel a bolo to lepšie. Dúfam, že do piatich dielov budem so svojím prejavom spokojný.

Na Instagrame si už prezradil, že najbližší diel bude s influencerkami @lenkalux a @lenockatt. Koho ďalšieho si pozveš do štúdia?

Rytmus mi sľúbil, že v decembri príde, a tento týždeň príde Romana Tabák.

A kam smeruje podcast tematicky?

Nechcem sa hostí pýtať len na ich kariéru a agendu, prvý diel bol v tomto výnimkou. Chcel by som sa s ľuďmi rozprávať ako s kamošmi, o náhodných témach. 

Zverejnil si test, ktorý si údajne Ráchel Karnižová dala spraviť pred Love Islandom. Čo ťa viedlo k tomu, aby si to zverejnil?

Podľa mňa to, že niekto je narkoman, je indikátorom toho, či sa mu dá veriť. Preto to malo v kauze s Tomym váhu.

Lenže my z dostupných dát o ľuďoch, ktorí prežili domáce alebo sexuálne násilie, vieme, že často nespĺňajú rolu dokonalej obete. Niekedy berú drogy, inokedy sa po násilí správajú kontraintuitívne, ale neznamená to, že k násiliu nedošlo. To sa dá dokázať len vyšetrovaním. Preto sa pýtam, prečo si sa do kauzy zapojil.

Otázka znie, či je to v tom prípade obeť. Ak sú dvaja ľudia, ktorí spolu fetujú a potom sa zbijú, tak je taký človek obeť? Je to situácia, ktorú by nikto nečakal? 

Odporúčané
Bella Thorne: detská hviezda Disney si na Onlyfans zarobila milióny. Založila aj spoločnosť na pestovanie marihuany Bella Thorne: detská hviezda Disney si na Onlyfans zarobila milióny. Založila aj spoločnosť na pestovanie marihuany 27. apríla 2024, 14:30

Teraz nehovorím, že Tomy je narkoman. Len vravím, že situácia je iná, ak hovoríme napríklad o ženách niekde v Pentagone. Ja verím, že na nich je páchané násilie, ale je to niečo, čo sa nedalo predpokladať? Tomu sa nedá predísť.

Filip Sulík
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Sú situácie, kde je násilie pravdepodobnejšie a môžeme ho predvídať. Nie je však samo osebe problémom, ak muž zbije ženu, bez ohľadu na kontext? Alebo si myslíš, že sú kontexty, pri ktorých je násilie zaslúžené?

Nie, myslím si, že sú kontexty, pri ktorých násilie môžeme očakávať, prirodzené. Ak je žena doma, nepije, nefetuje, príde jej muž a zmláti ju, je to úplne iný prípad ako to, že sa dvaja feťáci pobijú. 

Týmto narážame teda na Ráchel a Tomyho.

Ráchel to vykreslila tak, že bola slušne doma, maľovala sa, keď on prišiel domov, hodil ju do vane a znásilnil. Lenže oni boli spolu na párty, spolu brali drogy a alkohol, spolu šli domov, kde sa niekoľko hodín hádali. Vyeskalovalo to do toho, že ona jeho napadla, ublížila mu oveľa viac ako on jej a on ju udrel. Pobili sa, ale nebolo to jednostranné.

My dvaja tu nie sme na to, aby sme tento prípad vedeli rozsúdiť. To je na policajnom vyšetrovaní a na dokazovaní na súde.Lenže jeho život bol zničený skôr, ako prípad prešiel dokazovaním. Polícia už prípad aj vyšetrila, ale on rozsudok smrti dostal hneď na druhý deň.

Podľa posledných dostupných informácií bol Tomy Kotty zbavený obvinenia zo znásilnenia. Polícia viedla trestné stíhanie aj za prečin ublíženia na zdraví spáchaného v štádiu pokusu, obvinenie však stiahla. Ráchel sa voči tomu odvolala, ale polícia odvolanie zamietla. Kotty medzičasom absolvoval liečenie pre ľudí so závislosťou.

Krivé obvinenia zo znásilnenia sa stávajú. Štatisticky je však pravdepodobnejšie, že sa muž stane obeťou znásilnenia než obeťou falošného obvinenia zo znásilnenia. Takýchto falošných obvinení je menej ako desať percent. Vieme však, že drvivú väčšinu znásilnení obete ani nenahlásia. Práve preto, že podľa štatistiky je menej pravdepodobné, že by bol Tomy falošne obvinený, ma zaujíma, čo ťa viedlo k jeho podpore. Chceš sa viac angažovať všeobecne v otázke práv mužov?

Ono to nebolo tak, že som sa s ním spojil a šiel bojovať proti Ráchel. Ja som vedel, že sa prípad nestal tak, ako to ona opisovala na Instagrame, lebo v tom čase som sa s ňou bavil, ale mne to bolo jedno. Riadim sa heslom „nehas, čo ťa nepáli“, nepotrebujem zachraňovať týpkov, ktorí sa pobili s frajerkou.

Odporúčané
Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) 25. apríla 2024, 12:30

Ale až keď som mal vlastný problém s Ráchel, chcel som o tom urobiť podcast, tak mi dávalo zmysel spojiť sa s ním. Keby som nemal konflikt s Ráchel, tak by som ho verejne neobhajoval, lebo mi to bolo jedno. Ale mal som potrebu zdiskreditovať ju.

V podcaste si v kontexte s Ráchel povedal, že ju znásilniť ani nejde. Ako si to myslel? Čo sú kritériá pre človeka, ktorého možno znásilniť?

Nie je to znásilnenie, kým ti to neublíži. Môžeš niekoho prinútiť mať sex, ale neublíži to. Napríklad dá sa Boris Kollár znásilniť? Prekážalo by mu to, kebyže ho niekto priviaže a má s ním sex?

Aj Kollára možno znásilniť, jasné. Ak má sex, s ktorým nesúhlasí, odborníci a odborníčky na ľudské práva a trestné právo by povedali, že de facto došlo k znásilneniu.

Nieže nesúhlasí, len si to nevypýta a udeje sa to, bude podľa teba poškodený?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 147868 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo si nemyslí, že manžel môže znásilniť manželku.
  • Ako vníma rozdiely medzi mužmi a ženami.
  • Prečo rozdeľuje skratku LGBTI+ na LGB a tých ostatných.
  • Prečo nedôveruje Svetovej zdravotníckej organizácii.
Domov
Zdieľať
Diskusia