Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. novembra 2023, 9:30
Čas čítania 3:25
Tímea Krauszová

ANKETA: Koľko ťa stálo presťahovať sa na intrák a čo všetko si si kúpil/-a?

REFRESHER ANKETY INTERNÁTY
Uložiť Uložené

Prečítaj si, čo ďalšie si mladí ľudia kupujú pred nasťahovaním sa na internát a čo by uvítali, keby si nemuseli zháňať a bolo by to už súčasťou zariadenia.

„Jednoplatičku, fén, kanvicu, rohožku, koberec, návliečky, plachtu na posteľ, lampu, vankúš, svetielka, rám na fotku...“ začína s menovaním všetkého, čo si musela na internát dokúpiť 21-ročná vysokoškoláčka Nina. Klasika ako vlastná kanvica nemohla chýbať – hoci niektoré slovenské internáty si už od tohto roka chceli účtovať mesačný päťeurový poplatok za používanie vlastných elektrospotrebičov. Vedenie Univerzity Komenského v Bratislave kontroverzné poplatky nateraz nahradilo kontrolami na izbách, ktoré budú v najbližšom akademickom roku v skúšobnom režime.

Nina pre Refresher priznáva, že nevie, koľko presne do izby musela investovať. Odhaduje, že to bolo do sto eur. Zadovážila si aj dekoratívne predmety, ako sviečky a závesy na okná, či základnú drogériu na upratovanie. Na intráku má aj vlastný mop a metlu.

Internátna izba Niny.
Internátna izba Niny. Zdroj: archív respondentky

Zaujíma nás, ako žijú mladí. Videli sme prvú etapu zrekonštruovaných priestorov na internáte Mlyny UK, zisťovali sme, koľko platia mladí ľudia za hypotéky, a vieme aj to, ako sa im darí vyriešiť otázku súkromia a venovať sa sexu na zdieľaných izbách.

Odporúčané
Mladí Slováci nám prezradili, koľko platia za prenájom bytu: „Bývať sám je v dnešnej dobe luxus“ (Anketa) Mladí Slováci nám prezradili, koľko platia za prenájom bytu: „Bývať sám je v dnešnej dobe luxus“ (Anketa) 2. apríla 2024, 11:30

Z našich ankiet vieme napríklad aj to, že vysokoškoláci míňajú rozličné sumy na jedlo. Zatiaľ čo si jedni doprajú stravu výhradne z reštaurácií, iní kombinujú stravu z jedální s pokrmami prinesenými z domu. V neposlednom rade sa medzi študentmi nájdu aj takí, ktorí stravou v internátnych či školských jedálňach pre zlú kvalitu pohŕdajú a radšej si varia, prípadne im postačí aj suchá strava.

Čo však samotné izby? Aké spotrebiče alebo kusy nábytku im na izbách chýbajú a do čoho na začiatku akademického roka investujú? Kupujú si všetci svoj mop tak ako Nina?

Čitateľstva Refresheru sme sa opýtali, koľko investovali do zariadenia internátnej izby. Okrem základných potravín, kozmetiky či drogérie si respondenti a respondentky v našej ankete zadovážili aj elektroniku, lampy či dekorácie. 

Ako, kde a za koľko bývajú ľudia na Slovensku, rozoberáme do hĺbky dlhodobo. Ak chceš našu prácu podporiť a získať prístup k všetkým prémiovým článkom bez obmedzenia, pridaj sa do klubu Refresher+. Prihodíme ti aj benefity ako lístky na koncert a zľavy na oblečenie.

Odporúčané
Mlynská dolina: Niektorí investovali do izieb stovky eur, inde sú jedinou výzdobou staré skrine a proteínové prášky Mlynská dolina: Niektorí investovali do izieb stovky eur, inde sú jedinou výzdobou staré skrine a proteínové prášky 16. novembra 2019, 9:46

Koľko stojí presťahovať sa na internát?

Dvadsiatnička Janka býva na bratislavskom vysokoškolskom internáte na prístave. Pre Refresher prezrádza, že na elektroniku a dekoratívne predmety minula aspoň 250 eur. Zaobstarala si vlastnú mikrovlnku, varič, hriankovač, kanvicu, žehličku aj chladničku. Spolu so spolubývajúcou zainvestovali aj do závesov a koberčekov na zútulnenie priestoru.

Pohľad na Jankinu izbu na internáte.
Pohľad na Jankinu izbu na internáte. Zdroj: archív respondentky

Aj devätnásťročná Júlia býva na vysokoškolskom internáte. Pri nástupe si nakúpila veci za zhruba sto eur. Okrem ceny izby zaplatila aj za internet a nový internetový kábel, zabezpečila si vlastné hygienické potreby a drogériu, no dokúpila aj niekoľko vecí na zútulnenie: koberček ku posteli, župan, organizéry, vešiaky či malú panvicu. Uvítala by, keby na intrákoch bol toaletný papier a nemusela by si ho neustále dokupovať.

Veci, ktoré si so sebou priniesla Júlia na internát.
Veci, ktoré si so sebou priniesla Júlia na internát. Zdroj: archív respondekty
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 146560 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo si na intrák so sebou prinášajú stredoškoláci.
  • Koľko investovala vysokoškoláčka Júlia na dekor a nevyhnutnú elektroniku.
  • Čo najviac študentom na intrákoch chýba.
Domov
Zdieľať
Diskusia