Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. septembra 2023, 12:30
Čas čítania 5:15
Jakub Paulík

Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes?

ZAUJÍMAVOSTI MAFIA MAFIÁNSKE BUDOVY PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE
Uložiť Uložené

Toto sú miesta, kde sa stretávali aj hromadne vraždili slovenskí mafiáni.

Stojíme na Nevädzovej ulici v mestskej časti Ružinov a prezeráme si miesta, kde ešte začiatkom milénia vybuchovali nástražné výbušniny a granáty.

Cieľom jedného z útokov albánskych drogových gangov sa stalo v roku 2001 aj nákupné centrum Jadran, v ktorom vlastnil reštauráciu mafiánsky podnikateľ Jozef Surovčík, blízky spolupracovník bosa Jána Takáča. Obaja kedysi vplyvní muži podsvetia sú v súčasnosti mŕtvi. Zo sveta zmizli podobne ako Jadran, ktorý nahradilo obchodné centrum Retro.

Prečítaj si aj rozhovor s policajným agentom, ktorý infiltroval slovenské mafiánske skupiny, alebo interview so Slovenkou, ktorú priťahujú kriminálnici. Podpor našu tvorbu a pridaj sa do klubu Refresher+.

Pomsta Albáncov a smrť muža, ktorému explodoval v ruke granát

Zábery na OC Retro a okolie z roku 2023.Zábery na OC Retro a okolie z roku 2023.Zábery na OC Retro a okolie z roku 2023.Výbuch z 2. decembra 2004.
Zobraziť galériu
(5)

Albánska mafia sa pokúsila o odvetu. Marko K. stál pred reštauráciou Jozefa Surovčíka, do ktorej sa pokúsil hodiť granát. Ten mu však 8. marca 2001 explodoval v rukách. Telo útočníka po explózii odletelo niekoľko metrov pod terasu podniku. Od incidentu ubehlo viac ako 20 rokov a po Jadrane na mieste nie sú žiadne stopy.

V roku 2007 developer rozhodol o definitívnom konci Jadranu. Dal ho zbúrať a na jeho mieste postavil obchodné centrum Retro, ktoré stavali od roku 2008 po rok 2010.

Takto vyzerali priestory Jadranu v roku 2007 krátko po uzavretí prevádzok.

Motívom útočníka, ktorý sa v roku 2001 odpálil s granátom, bola údajne pomsta za to, že takáčovci rozbili Albáncom prevádzky. K ďalšej explózii pri Jadrane došlo 2. decembra 2004, keď na mieste vybuchla nástražná výbušnina a odtrhla kus budovy. Za výbuchom, ktorý vážne zranil viacero ľudí, stáli vraj sýkorovci. Išlo o atentát na člena takáčovcov Iva Ružiča.

Odporúčané
Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) 24. februára 2024, 9:30

„Pri výbuchu v Jadrane na Nevädzovej ulici v roku 2004 som bol na mieste medzi prvými. Vyzeralo to tam veľmi škaredo, okná boli porozbíjané ešte aj na náprotivnej budove. Zhŕklo sa tam niekoľko desiatok ľudí. Explózia zranila štyroch. Polícia uviedla, že išlo o vybavovanie účtov v podsvetí. Medzi ťažko zranenými bol aj Ivo Ružič, považovaný za jedného z posledných mohykánov bratislavského podsvetia. Jeho meno sa spájalo s takáčovcami,“ opísal pre Refresher bývalý novinár Vladimír Donner.

Ružič však atentát, ktorý mal byť pomstou za vraždu sýkorovca Petra Havasiho s prezývkou Havel, s vážnymi zraneniami prežil. V roku 2016 ho na tri roky odsúdili za nedovolené ozbrojovanie. Jeho meno sa v médiách objavilo aj v septembri 2023, keď ho počas akcie Crassus spoločne s ďalšími 7 ľuďmi zadržala polícia. Vyšetrovateľ zadržaných mužov podozrieva z členstva v skupine takáčovcov. V súčasnosti ho stíhajú na slobode.

Známy podnik, v ktorom odpočúvali ľudí

MafiaMafia
Zobraziť galériu
(2)

Mafiánska história Alžbetky sa spája s jej bývalým majiteľom Jozefom Svobodom. V čase, keď podnik vlastnil, sa v ňom údajne nachádzali skryté kamery a odpočúvacie zariadenia, ktoré mali na vybranú klientelu získať rôzne kompromitujúce materiály. Po Svobodovi budovu využíval obchodný reťazec Billa až do roku 2017, keď sa stal z Alžbetky pivovar.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 144954 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia