Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2023, 18:00
Čas čítania 14:31
Jakub Paulík

Zákulisie boja proti zločinu na Slovensku: Ako agenti operujú v kriminálnom prostredí? Exkluzívny rozhovor s bývalým agentom

Zákulisie boja proti zločinu na Slovensku: Ako agenti operujú v kriminálnom prostredí? Exkluzívny rozhovor s bývalým agentom
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
REFRESHER JAROSLAV MÁLIK PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE POLICAJNÝ AGENT POLÍCIA SR PRÁCA POLICAJTA
Uložiť Uložené

Nie všetky akcie sa končia úspešne. Pri jednej v Nitre zastrelil zločinec policajta aj s informátorom.

Zatýkal mafiánov ako bosa sýkorovcov Róberta Lališa či mafiána Mikuláša Černáka. Policajný veterán Jaroslav Málik nám porozprával o tom, ako sa policajní agenti infiltrujú medzi zločincov, kedy mu hrozilo nebezpečenstvo odhalenia a prečo musel udrieť policajta.

Zaspomínal si aj na obdobie, keď spoločne s bývalým policajným prezidentom Milanom Lučanským ako „parťákom“ pri jednej akcii predstierali záujem o kúpu rádioaktívneho materiálu. Vysvetlil, prečo Lučanskému a Tiborovi Gašparovi nikdy neveril, ale zároveň povedal, prečo nemá dôveru ani voči súčasnému vedeniu polície.

Staň sa členom klubu Refresher+ a podporíš tak tvorbu článkov zameraných na kriminálny obsah. Prečítaj si aj rozhovor s bývalým kriminalistom, ktorému sériový vrah zavraždil spolužiačku, alebo interview s exvyšetrovateľom detskej pornografie.

Jaroslav Málik bol 28 rokov súčasťou Policajného zboru SR. Bezpečnosti, i keď už väčšinou v zahraničí a v komerčnej sfére, sa venuje dodnes. Ku koncu svojej kariéry v polícii pôsobil ako 1. viceprezident PZ SR, kde skončil na vlastnú žiadosť, aby potom pôsobil v diplomatickej misii ako policajný pridelenec v Srbsku v Belehrade.

Začínal ako strážmajster v hliadke v službe poriadkovej polície, najdlhšie však pôsobil v kriminálnej polícii a v priebehu 20 rokov zastával viacero funkcií v špecializovanom útvare Policajného zboru, v rámci ktorého operujú policajní agenti.
Jaroslav Málik
Zdroj: Archív – Jaroslav Málik

Ako sa policajt môže stať agentom a čo na to musí spĺňať?

Do tohto špecializovaného útvaru sa nikdy nerobil nábor, ani nebolo možné sa doň dostať na základe vlastnej žiadosti. Bol som jeden z priekopníkov, ktorí stáli pri jeho vzniku a vybudovaní na špičkovú európsku úroveň. Útvar sa zameriaval na kriminálne spravodajstvo a použitie agenta.

Odporúčané
Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) Bývalý člen NAKA: Vyhrážali sa nám, že skončíme zakopaní v Karpatoch. Brali sme to však ako súčasť našej práce (Rozhovor) 16. marca 2024, 9:30

Jeho vedenie a skúsení riadiaci spravodajskí dôstojníci si vždy vybrali konkrétne typy príslušníkov Policajného zboru z iných služieb, ktorí musia prejsť podrobným psychologickým skúmaním a bezpečnostnou previerkou. Zároveň je potrebné u nich overiť zvládanie záťažových situácií, stresu, rýchlosť a správnosť rozhodovania sa, ale i sklony ku korupcii, k porušovaniu zákonov a tak ďalej.

Takto som bol ešte v 90. rokoch oslovený aj ja. Po výbere nenasledoval výcvik, ako je tomu dnes, ale naopak, učili sme sa prípad od prípadu takpovediac na kolene a bola to ešte taká partizánčina, lebo ešte neboli ani legislatívne a už vôbec nie materiálno-technické podmienky na použitie agenta.

Bol som vtedy príslušníkom kriminálnej polície, pôsobil som najmä v oblasti násilnej kriminality a zameriavali sme sa na prípady obchodovania s drogami, so zbraňami, na objednávky vrážd, lúpeže a podobne.

Na akých pozíciách ste v tomto útvare pracovali?

Mal som to šťastie, že som pracoval na všetkých pozíciách. Začínal som spravodajskou činnosťou, čiže na ulici, a prepracoval som sa až na vrcholovú riadiacu pozíciu. Myslím si, že je najlepšie, keď agenta riadi spravodajský dôstojník, ktorý si to všetko zažil a vie, aké to je, byť v pozícii agenta.

Ako zhruba prebiehala infiltrácia do prostredia kriminálnikov?

Ak sme získali operatívne informácie, že sa niekto v podsvetí zaoberá napríklad predajom zbraní, drog či zháňa niekoho na objednávku vraždy, tak sme tohto človeka v prostredí kontaktovali.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 137020 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako podľa policajného veterána pracuje agent v utajení a aké mu hrozia riziká.
  • Prečo musel pri jednej z akcií udrieť policajta.
  • Ako ho takmer odhalili zločinci v jeho rodnom meste.
  • Ako si spomína na zákroky proti mafiánom, ako boli Černák, Mellovci či bos sýkoriek Lališ.
  • Čo si v minulosti zažil pri práci s Milanom Lučanským.
Domov
Zdieľať
Diskusia