Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
20. septembra 2023, 8:23
Čas čítania 1:42
Ema Stanovská

Takmer všetci Európania majú v tele túto nebezpečnú chemikáliu. Výskum Európskej únie testoval aj Čechov a Poliakov

ZDRAVIE EKOLÓGIA ZDRAVIE ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Bisfenol A (BPA) je syntetická chemikália, ktorá sa nachádza najmä v obaloch na potraviny a nápoje. Vo väčších množstvách môže poškodiť náš hormonálny, reprodukčný aj imunitný systém.

Iniciatíva Európskej únie s názvom Horizont 2020 nedávno zisťovala prítomnosť chemikálií v telách Európanov a odhalila šokujúci fakt. Väčšina ľudí mala v tele nebezpečnú chemikáliu, ktorá môže poškodiť ľudské zdravie. Upozornila na to Európska agentúra pre životné prostredie.

Máme ich v tele takmer všetci

Výskumníci našli v moči 92 % dospelých účastníkov z 11 európskych krajín látku bisfenol A (BPA) – syntetickú chemikáliu, ktorá sa nachádza najmä v obaloch na potraviny a nápoje. Obsahujú ju aj textílie, farby a lepidlá, elektronické zariadenia, stavebné materiály, hračky, nátery karosérií automobilov, lekárske prístroje či dentálne tesniace hmoty.

Najväčšie množstvo tejto chemikálie preniká do nášho tela cez balené potraviny. BPA dokáže totiž preniknúť priamo z obalu do potraviny, ktorú potom zjeme. Keďže táto chemikália sa nachádza aj v potrubí, dostáva sa aj do pitnej vody.

Zdroje BPA a formy, akou sa dostáva do ľudského tela.
Zdroje BPA a formy, akou sa dostáva do ľudského tela. Zdroj: HBM4EU

BPA sa používa už desaťročia vo veľkých množstvách. Len v EÚ sa ročne vyrobí viac ako jeden milión ton. V EÚ je klasifikovaná ako nebezpečná chemikália pre svoju schopnosť negatívne ovplyvniť plodnosť a spôsobiť vážne poškodenie očí, alergické kožné reakcie či podráždenie dýchacích ciest. Je známe, že môže negatívne ovplyvniť fungovanie hormonálneho aj imunitného systému.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Bisfenol A a dva ďalšie bisfenoly používané ako náhrada za BPA (bisfenol S a bisfenol F) namerali v moči 2 756 dospelých z 11 krajín, konkrétne z Chorvátska, Česka, Dánska, Francúzska, Fínska, Nemecka, Islandu, Luxemburska, Poľska, Portugalska a zo Švajčiarska. Vzorky moču odoberali v rokoch 2014 až 2020.

Hodnoty BPA boli o 71 % až 100 % vyššie, ako je maximálny bezpečnostný limit. Na základe toho odborníci upozorňujú, že pre Európanov táto chemikália predstavuje potenciálne zdravotné riziko. 

Vedci znížili bezpečný limit 20 000-násobne

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín tento rok prehodnotil maximálnu hranicu BPA v tele, ktorej prekročenie už môže znamenať zdravotné ohrozenie. Po zohľadnení nových vedeckých dôkazov znížil túto hranicu zo 4 mikrogramov na kilogram telesnej hmotnosti za deň na 0,2 nanogramu. To je až 20 000-násobné zníženie. Vedci konštatujú, že v posledných rokoch sme mohli byť bisfenolom vystavení sto- až tisícnásobne viac, ako určuje nový bezpečnostný limit.

V posledných rokoch EÚ prijala niekoľko opatrení na obmedzenie bisfenolov, ako napríklad zákaz plastových dojčenských fliaš či zníženie jeho použitia v tlačiarskom papieri. EÚ zvažuje návrhy dodatočných regulačných opatrení, najmä obmedzenie najnebezpečnejších výrobkov na trhu. Súčasťou toho je aj oblečenie a obuv, keďže bisfenoly dokážu do tela preniknúť aj cez pokožku.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Minulý rok našli vedci mikroplasty v materskom mlieku, pľúcach či dokonca ľudskej krvi, čo dokazuje, že častice môžu putovať ľudským telom a usádzať sa v orgánoch. Vedci poznamenali, že mikroplastové znečistenie nájdeme v súčasnosti na celej planéte – od vrcholu Mount Everestu až po najhlbšie oceány.

Domov
Zdieľať
Diskusia