Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. apríla 2022, 6:45
Čas čítania 0:58
Ema Stanovská

Vedci našli prvýkrát mikroplasty v ľudských pľúcach: Sme prekvapení, ako hlboko sa dostali, hovoria

Vedci našli prvýkrát mikroplasty v ľudských pľúcach: Sme prekvapení, ako hlboko sa dostali, hovoria
Zdroj: Unsplash/Sören Funk/volně k užití
NEWS ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Vedci boli prekvapení, že častice našli hlboko v dolnej časti pľúc. Tam sa väčšina škodlivín nedostane, pretože ich telo stihne odfiltrovať.

Vedci našli prvý raz hlboko v ľudských pľúcach častice mikroplastov. Objavili ich v tkanivách 11 z 13 pacientov, ktorí podstupovali chirurgický zákrok. Najbežnejšími časticami boli polypropylén, ktorý sa používa na výrobu plastových obalov a potrubí, a PET, z ktorého sa vyrábajú plastové fľaše. Informuje o tom Guardian.

Výskum, ktorý bude publikovaný v časopise Science of the Total Environment, použil vzorky zdravého pľúcneho tkaniva. Vedci analyzovali častice do veľkosti 0,003 mm a pomocou spektroskopie identifikovali typ plastu. 

„Nečakali sme, že mikroplasty nájdeme v dolnej časti pľúc, a navyše v takejto veľkosti,“ povedala vedúca autorka štúdie Laura Sadofsky z lekárskej školy Hull York vo Veľkej Británii. „Táto časť pľúc je malá a očakávali by sme, že častice ľudské telo odfiltruje skôr, ako stihnú preniknúť tak hlboko.“

Plasty môžu poškodzovať ľudské bunky

Drobné častice sa do nášho tela dostávajú jedlom a vodou, ale aj dýchacími cestami. Predošlé štúdie zistili, že ľudia, ktorí sú vystavení vysokým hladinám mikroplastov, bývajú často chorí. Ale to, aký vplyv majú mikroplasty na zdravie, zatiaľ známe nie je.

Odporúčané
Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať 8. apríla 2024, 9:30

Výskumníci sú však znepokojení, pretože mikroplasty v laboratóriu spôsobili poškodenie ľudských buniek. Je takisto známe, že častice nachádzajúce sa v znečistenom ovzduší spôsobujú milióny predčasných úmrtí ročne.

V marci tohto roku našli vedci mikroplasty v ľudskej krvi, čo dokazuje, že častice môžu putovať ľudským telom a usádzať sa v orgánoch. Vedci poznamenali, že mikroplastové znečistenie nájdeme v súčasnosti na celej planéte – od vrcholu Mount Everestu až po najhlbšie oceány – a pre človeka predstavuje „vysoké riziko poškodenia zdravia“.

Domov
Zdieľať
Diskusia