Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
20. septembra 2023, 14:30
Čas čítania 3:45
Ema Stanovská

Je MCT olej naozaj „zázrak“, ktorý ti pomôže schudnúť a dodá viac energie ako káva? Toto sú fakty

Je MCT olej naozaj „zázrak“, ktorý ti pomôže schudnúť a dodá viac energie ako káva? Toto sú fakty
Zdroj: Pexels
ZDRAVIE ZDRAVÉ STRAVOVANIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

MCT olej nevyžaduje trávenie v žalúdku, ale sa dostáva priamo do pečene, kde sa rozkladá na ketóny. Výrobcovia tvrdia, že ti vďaka tomu pomôže spustiť ketózu a dodá ti viac energie ako káva.

Obchody s výživovými doplnkami zaplavil ďalší produkt označovaný za „zázrak“. Je ním MCT olej, ktorý podľa výrobcov pomáha s chudnutím a únavou. Niektoré e-shopy ho prirovnávajú k energetickým nápojom a sľubujú „jasný príval energie a motivácie“.

Kúpiš ho nielen vo forme oleja, ale aj prášku či rôznych sladkostí. Mnohí ľudia k nemu pristupujú ako k efektívnejšej náhrade cukru alebo si ho pridávajú do rannej kávy kvôli dlhšie trvajúcemu pocitu energie. 

Keďže nás sľubné účinky tejto novinky zaujali, chceli sme zistiť, čo MCT olej vlastne je a ako funguje. Veľa štúdií, ktoré sme prelúskali, si protirečili, no našli sme aj veľmi zaujímavé výsledky. 

V Refresheri ťa pravidelne informujeme o trendoch a novinkách zo sveta zdravia, cvičenia a výživy. Všetky články nájdeš pod témou Zdravie. Nezabudni stať sa členom klubu Refresher+, vďaka čomu získaš prístup ku všetkým článkom.

Z úst priamo do krvi

MCT olej je synteticky pripravovaný tuk. Vyrába sa z triglyceridov (troch mastných kyselín a molekuly glycerolu) so stredne dlhým reťazcom (medium-chain triglyceride = MCT). Tento tuk sa najčastejšie získava zo surového kokosového oleja. Nejde však o ten istý tuk.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Kokosový olej totiž obsahuje aj iné zlúčeniny, ktoré pôsobia protichodne. MCT nájdeme napríklad aj v oleji z palmových jadier, čerstvom ovčom, kozom a kravskom mlieku či dokonca materskom mlieku. 

MCT olej sa vyrába z kokosového oleja, ale nejde o ten istý produkt.
MCT olej sa vyrába z kokosového oleja, ale nejde o ten istý produkt. Zdroj: Pexels

Stredne dlhý reťazec znamená, že mastné kyseliny obsahujú stredný počet uhlíkov, teda 8 až 12. Tento počet atómov uhlíka v tukoch určuje, ako telo spracováva tuk na energiu. Vo všeobecnosti platí, že čím dlhší je reťazec, tým ťažšie je pre telo spracovať adenozíntrifosfát (ATP) – hlavný zdroj energie všetkých živočíšnych organizmov vrátane ľudí.

V skratke, čím kratší reťazec, tým rýchlejšie a efektívnejšie dokáže z neho naše telo spracovať energiu. Zaujímavé je, že väčšina zdrojov tuku – ako sú ryby, avokádo, orechy, semená a olivový olej – má triglyceridy s dlhým reťazcom.

Keď sa na to pozrieme viac do hĺbky, zistíme, že MCT olej nevyžaduje trávenie v žalúdku. Na rozklad tohto tuku nie je potrebná žlč ako pri tukoch s dlhším reťazcom. Namiesto toho sa po konzumácii dostáva priamo do pečene, kde sa rozkladá na ketóny, ktoré sa potom distribuujú do krvného obehu a mozgu. Následne nám dávajú palivo alebo sa ukladajú ako telesný tuk. 

Dostane ťa do ketózy?

Ak telo berie energiu primárne z ketónov z pečene a nie cukrov a bielkovín, ide o stav nazývaný ketóza. Ľudia sa do nej dostávajú cielene pomocou toľko zatracovanej a zároveň oslavovanej keto diéty, ktorá je založená na strave s vysokým obsahom tukov a veľmi nízkym obsahom sacharidov a bielkovín.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 144524 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či ťa MCT olej dostane do ketózy a pomôže ti schudnúť.
  • Čo hovoria štúdie o povzbudzujúcom účinku.
  • Či ťa rýchlejšie zasýti.
  • Aký je rozdiel medzi MCT olejom a kokosovým olejom, ale aj inými tukmi.
  • Aké môže mať jeho konzumácia riziká.
Domov
Zdieľať
Diskusia