Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. augusta 2023, 9:30
Čas čítania 6:10
Dominik Vetrák

Odmerali sme, koľko kalórií spáliš hraním hier. Dá sa pohybom doma pred telkou nahradiť posilka?

Odmerali sme, koľko kalórií spáliš hraním hier. Dá sa pohybom doma pred telkou nahradiť posilka?
Zdroj: Youtube
TECH PS VR2 PS5
Uložiť Uložené

Zmerali sme, koľko kalórií sa dá spáliť pri hraní videohier na PS5 a PS VR2.

Leto je v plnom prúde a mnohí sa ešte stále pokúšajú zhodiť nejaké to kilo, respektíve aspoň zvýšiť svoju fyzickú aktivitu. Prekvapivo sa to dá aj pred televízorom a PlayStation, a to vďaka virtuálnej realite PS VR2 (alebo iným headsetom pre virtuálnu realitu).

Odporúčané
Nové hry v auguste ti odpália dekel a roztopia PC a PS5. Vyjde novinka od tvorcov hier Elden Ring, Baldur’s Gate 3 či skvelé indie Nové hry v auguste ti odpália dekel a roztopia PC a PS5. Vyjde novinka od tvorcov hier Elden Ring, Baldur’s Gate 3 či skvelé indie 1. augusta 2023, 9:00

Niektoré hry pre virtuálnu realitu ponúkajú veľkú dávku zábavy a pohybu, keďže sú rytmického charakteru. Nás zaujímalo, koľko kalórií sa dá spáliť počas hrania takýchto hier. Dá sa hraním na PlayStation spáliť toľko kalórií ako napríklad v posilke či pri inom športe?

Téma chudnutia a kalórií je veľmi komplexná a všetky údaje v článku sú skôr orientačného charakteru a poslúžia skôr pokročilejším športovcom či ľuďom, ktorí majú prehľad o kalóriách. Ak máš problém spojiť si abstraktné čísla kalórií do jedál či pitia, klikaj sem.

Všetky údaje sme spriemerovali na základe množstva opakovaných tréningov. Jednotlivé tréningy sme sa snažili vytvoriť v identických podmienkach (rovnaké piesne, rovnaký rytmus pohybu, rovnaká výbušnosť, rozsah pohybov rúk a podobne).

Creed: Rise to Glory (PC VR, PS VR/2)

Každý fanúšik boxu a Rockyho či Creeda by si to mal vyskúšať. Hra ponúka viacero režimov od príbehovej kampane, ktorá napodobňuje dej vo filmoch, cez tréningy až po voľné zápasy. V nich môžu hráči boxovať za desiatky postáv z filmovej ságy. Boxovanie je intuitívne, rýchle a na vyššej obtiažnosti aj poriadne náročné. Hráč totiž musí byť neustále v pohybe, kryť sa a útočiť rýchlymi ranami. 

  Obtiažnosť
Easy Normal Hard
Množstvo spálených kalórií za 30 minút 60 90 110
Množstvo spálených kalórií za 60 minút 126 193 230
Freestyle box v tréningovom režime bez prestávky za 30 minút  180 – 200 spálených kalórií

Vo freestyle režime netreba myslieť na krytie a stačí sa jednoducho sústrediť na udieranie a čo najviac pohybu, čo zaručí vyšší výdaj energie.

Odporúčané
PlayStation nás posadilo na zadok s trailermi nových hier. Metro 2033 vo virtuálnej realite a graficky božský Death Stranding 2 PlayStation nás posadilo na zadok s trailermi nových hier. Metro 2033 vo virtuálnej realite a graficky božský Death Stranding 2 1. februára 2024, 10:00

Netreba sa však pozerať iba na kalórie. Spomedzi všetkých hier sme pri hraní Creeda cítili zapojenie väčšieho množstva svalov a tela. Z hľadiska komplexnosti pohybu ide z týchto hier rozhodne o najlepší workout, aj keď nespáli najviac kalórií.

Pri skutočnom boxe človek spáli viac kalórií, ale tu sa veľmi nehýbe nohami a zaberá najmä od pása hore. V hre sa nachádza aj režim tréningu so zameraním na spálenie kalórií, ale meria to úplne zle, takže to treba ignorovať. Hra ponúka aj online multiplayer.

Ragnarock (PC, PS VR2)

V tejto hre stojíš so svojou postavou na vikingskej lodi a udieraš do bubnov podľa toho, kedy sa nad nimi zjavia runy. Čím presnejšie triafaš, tým ide loď rýchlejšie. Ak trafíš dostatok rún bez chyby, získaš rýchlostný bonus.

Ragnarock je veľmi zábavná rytmická hra s rockovou a seversky ladenou hudbou, ktorá v hráčovi vyvoláva adrenalín a vďaka ktorej sa tak trochu cíti súčasťou vikingskej posádky. Bonusové kalórie sa dajú spáliť tak, že budeš robiť plné pohyby a údery rukou a skúsiš sa hýbať trochu do rytmu. Ak budeš statický a lenivo hýbať rukami, spáliš podstatne menej (preto je dôležité pokúsiť sa presne triafať čo najviac rún). 

  Obtiažnosť
Easy Normal Hard
Množstvo spálených kalórií za 30 minút 90 150 183
Množstvo spálených kalórií za 60 minút 187 290 395

V hre sme vyskúšali odmerať aj jednu skladbu naprieč všetkými tromi úrovňami:

Skladba: Welcome to Asgard (trvá 3 minúty a 30 sekúnd) Easy Normal Hard
Počet spálených kalórií 10 15 25
 

 

Beat Saber (PC VR, PS VR/2)

Hra od českých vývojárov je pravdepodobne najpredávanejšou VR hrou vôbec. Vzhľadom na jej kvalitu je to zaslúžené. Hráč v nej stojí s ovládačmi v ruke a snaží sa preseknúť kocky, ktoré na neho letia z každej strany, a udržiavať pritom rytmus podľa hudby.

Odporúčané
Ktorú konzolu kúpiť na Vianoce? Je v roku 2023 lepší Xbox, PlayStation či Nintendo? Ktorú konzolu kúpiť na Vianoce? Je v roku 2023 lepší Xbox, PlayStation či Nintendo? 25. novembra 2023, 9:30

Vývojári do hry pravidelne pridávajú nové skladby, takže ak je hráč ochotný priplatiť si, môže si zahrať hity od najslávnejších interpretov nielen súčasnosti, ale aj minulosti. Na počítačových verziách je pritom možné nainštalovať módy a vlastné pesničky a levely. 

Beat Saber je veľmi intuitívne a pohybové, pričom hráč hýbe najmä vrchnou časťou tela. Ak si dá záležať na rytmickom pohybe, pridá do sekania aj nejaké základné tanečné pohyby a poriadne máva rukami, spáli ešte viac kalórií.

Každý jeden level je odlišný, a tak sme všetky rýchlostné a obtiažnostné módy testovali na identickom výbere skladieb od skupiny Imagine Dragons. V zásade platí, že čím väčší pomer „beats per minute“ skladba ponúka, tým väčší fyzický výkon hráč podá, a teda spáli viac kalórií.

Niektoré skladby sú na obtiažnosti expert náročnejšie ako iné na obtiažnosti expert+. Pokiaľ máš rád náročnosť nejakého levelu a štýl, akým sa pri ňom hýbeš a akým na teba smerujú kocky, no zdá sa ti príliš pomalý, môžeš si nastaviť ľubovoľnú rýchlosť (ako pomalšiu, tak rýchlejšiu). Hra totiž ponúka detailné nastavenia a možnosti úpravy levelov. 

Výber skladieb Imagine Dragons  Obtiažnosť
Hard Expert Expert+ Expert+ (faster song)
Množstvo spálených kalórií za 30 minút 84 135 180 190
Množstvo spálených kalórií za 60 minút 172 278 372 389

Nižšie je porovnanie štyroch rozdielnych rýchlostí pri dvoch identických skladbách na úrovni expert+. Pri rýchlosti normal sme vyskúšali ako klasické hranie, tak pokus so zvýšeným zameraním na tanec a rytmické pohyby, keď sme sa snažili hýbať čo najviac. Pomohlo to spáliť nejakú tú kalóriu navyše, ale nejde o až taký zásadný rozdiel. Pri snahe o maximalizáciu spálených kalórií tomu teda netreba prikladať príliš veľkú váhu. 

Skladby Machine a Radioactive od Imagine Dragons. Úroveň expert+ a rozdielne rýchlosti skladby

Pomalšie Normálne Normálne s tancovaním Rýchlejšie
Celková dĺžka skladby v minútach 8 6,5  6,5  5,5 
Počet spálených kalórií 35 35 38 33
Počet spálených kalórií na minútu 4,4 5,4 5,85 6

Pri Beat Saber sme sa snažili o čo najkomplexnejšie meranie, a tak sme vyskúšali aj viaceré ďalšie skladby. Napríklad pri skladbe Smells Like Teen Spirit od Nirvany (dĺžka presne 5 minút) sme na obtiažnosti hard spálili 12 kalórií, na obtiažnosti expert 24 a na expert+ 32 kalórií. 

Odporúčané
RECENZIA: Spider-Man 2 na PS5 – najlepšia superhrdinská hra histórie, ktorej však chýbajú ambície RECENZIA: Spider-Man 2 na PS5 – najlepšia superhrdinská hra histórie, ktorej však chýbajú ambície 16. októbra 2023, 16:00

Pri skladbe Emperor’s New Clothes od skupiny Panic at the Disco (dĺžka 2 minúty a 40 sekúnd) sme na obtiažnosti hard spálili 8 kalórií, na expert 12 a na expert+ 17 kalórií. Dokazuje to, že každá skladba je iná, a zatiaľ čo v jeden deň môžeš polhodinovým hraním spáliť 180 kalórií, ďalšie dva dni môžeš za ten istý čas na tej istej obtiažnosti a rýchlosti spáliť 150 či 200 kalórií (stalo sa to aj nám). Stačí, ak si vyberieš celkom iné skladby. 

Pod 5,5 spálených kalórií na minútu by však nemal spadnúť žiadny hráč hrajúci aspoň na obtiažnosti hard/expert. Skúšali sme hodinu a pol dlhý tréning bez jedinej prestávky a s desiatkami odlišných typov skladieb (rock, elektro, pop či slaďáky). Výsledkom bolo viac ako 500 spálených kalórií. 

Synth Riders (PC VR, PS VR/2)

Na rozdiel od sekania kociek v Beat Saber tu hýbeš rukami a snažíš sa „viezť na vlne“ nôt. Je to podstatne pomalšie a menej fyzicky náročné. Stále však ide o príjemnú hru, ktorá vie spojiť zábavné s užitočným.

Ak je však tvojím cieľom maximálne spálenie kalórií, Synth Riders asi nebude tvoja voľba číslo 1. Hre nepomáha ani to, že má menej skladieb ako Beat Saber s užším žánrovým zameraním na elektronickú hudbu.

 Náhodný výber skladieb Obtiažnosť
Hard Expert Master
Množstvo spálených kalórií za 30 minút 65 – 75 75 – 90 100 – 110

 

Pistol Whip (PC VR, PS VR/2)

Umiestnenie hráča na mape sa nemení a neustále sa hýbe smerom vpred. Pred ním sa postupne objavujú autá, budovy a iné prekážky, za ktorými sa skrývajú nepriatelia.

Odporúčané
PlayStation ukázalo najočakávanejšie hry na PS5. Aké exkluzivity budeme hrať nasledujúci polrok? PlayStation ukázalo najočakávanejšie hry na PS5. Aké exkluzivity budeme hrať nasledujúci polrok? 15. septembra 2023, 10:00

Tých je potrebné zlikvidovať, respektíve vyhnúť sa ich útokom. Hráč sa teda musí uhýbať doľava, doprava, ale i dole a následne vystierať ruky a strieľať späť. Je to nesmierne zábavná hra, ktoré otestuje reflexy každého hráča a spraví z neho akčného hrdinu.

Bohužiaľ, na spálenie kalórií to však nie je ideálny kandidát. Náš pohyb je skreslený, keďže sme hru hrali už ako skúsení profíci, takže sme sa pri nej až tak veľmi nehýbali. Aj tak sme však cítili, že to na pohyb nie je až také náročné ako ostatné hry. Počas polhodiny hrania na najvyššej obtiažnosti sme spálili 25 kalórií. Je to málo a nižšie obtiažnosti na tom boli ešte horšie.

Na meranie kalórií sme použili smartwatch Xiaomi Watch S1 GL. Hodinky majú množstvo rôznych funkcií a dokážu merať spálenie kalórií pri desiatkach rôznych aktivít. Sú pohodlné, ľahko nastaviteľné, s prehľadným displejom a intuitívnym ovládaním, takže ak hľadáš relatívne lacné smart hodinky, s ktorými môžeš odmerať aj spálené kalórie, je to skvelá voľba. Smart hodinky nám na účely tohto článku poskytla spoločnosť Xiaomi.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia