Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2023, 9:30
Čas čítania 7:48
Dominik Vetrák

Ktorú konzolu kúpiť na Vianoce? Je v roku 2023 lepší Xbox, PlayStation či Nintendo?

Ktorú konzolu kúpiť na Vianoce? Je v roku 2023 lepší Xbox, PlayStation či Nintendo?
Zdroj: Ps xbox
TECH NINTENDO SWITCH PS5 XBOX SERIES X/S
Uložiť Uložené

Nevieš, čo kúpiť pod stromček sebe a svojim deťom? Oplatí sa viac PS5, Xbox Series X/S alebo Nintendo Switch?

Otázka, ktorú si ľudia kladú azda každý rok pred Vianocami. „Ktorá konzola je najlepšia a ktorú by som si mal kúpiť pre seba či pre svoje deti, ak rád hrám veľké blockbusterové hry, multiplayerové strieľačky, ,detské skákačky‘, automobilové preteky...?“

Tých možností a variácií je veľa, a tak sme sa rozhodli, že konzoly porovnáme z hľadiska toho, komu sa najviac hodia podľa preferovaných štýlov hrania. 

Anketa:
Akú konzolu si kúpiš na Vianoce?
PS5
Xbox Series X/S
Nintendo Switch
PC alebo handheld (Steam Deck, ROG Ally...)
PS5
54 %
461 Hlasov
Xbox Series X/S
30 %
255 Hlasov
Nintendo Switch
9 %
74 Hlasov
PC alebo handheld (Steam Deck, ROG Ally...)
7 %
57 Hlasov

Je úplne jedno, či kúpiš PS5 alebo Xbox Series X/S, ak ti ide najmä o to, aby ste sa ty či tvoje dieťa hrali obľúbené multiplayerové hry. Minecraft, PUBG, Fortnite, Call of Duty, Counter Strike, GTA V, Red Dead Redemption 2, Apex Legends a podobné tituly sa dajú hrať na oboch konzolách. 

Odporúčané
RECENZIA: Alan Wake 2 (PS5) – mind-fuckový kráľ videohier, aký tu nebol od čias The Last of Us: Part II RECENZIA: Alan Wake 2 (PS5) – mind-fuckový kráľ videohier, aký tu nebol od čias The Last of Us: Part II 3. novembra 2023, 18:00

Pre koho je PS5?

PS5 je pre každého, kto vyhľadáva najkvalitnejšie herné zážitky. PlayStation má zásobu vlastných kvalitných štúdií, ktoré opakovane vydávajú veľkolepé zážitky. Exkluzivity na PS5 majú virtuálnu nálepku „prémiových“, často až „filmových“ (cinematic) zážitkov. Hry ako The Last of Us, God of War, Spider-Man, Uncharted či Death Stranding jednoducho nemajú medzi konzolovými rivalmi konkurenciu.

PS5
Zdroj: PlayStation

PS5 je stále najrozšírenejšia konzola pre multiplayerové komunity. Ak niekto hrá rád Destiny, Call of Duty, Battlefield, ale aj športové hry ako EA Sports (FIFA) či NHL, je vysoko pravdepodobné, že väčšina jeho kamošov tak robí na konzole PS5. Nie všetky hry podporujú cross-play (hranie rovnakej hry naprieč viacerými platformami), takže ak si chce byť hráč istý, že bude vo „svojej komunite“, PS5 bude istejšou voľbou. 

Ľudia, ktorí majú tučné peňaženky, majú pri PS5 možnosť vylepšiť si herný zážitok. PlayStation totiž ku konzole vydáva neustále bonusový hardvér, ako napríklad ovládač DualSense Edge, slúchadlá, chystaný PlayStation Portal na streamovanie hier z PS5 a v neposlednom rade PS VR2, skvelý headset pre virtuálnu realitu. 

PS Portal
Zdroj: Playstation Studios, SSM

PlayStation sa hodí na každý štýl hrania a oplýva najrozsiahlejším katalógom nových aj starších hier. Majiteľom PlayStation síce uniknú exkluzivity od Xboxu, ale tie sa dajú hrať aj na PC a dokonca aj na mobiloch. Stačí si kúpiť ovládač.

PS5 má aj digitálnu verziu, ktorá je o 100 eur lacnejšia. Ak niekto hráva pravidelne nové hry a chce ušetriť, najlepšie urobí, ak si kúpi verziu s Blu-ray mechanikou. Nakúpi si nové hry, prejde ich a celkom ľahko ich dokáže predať na bazároch vo facebookových skupinách či na Bazoši.

Je úplne jedno, či niekto hľadá konzoly pre menšie dieťa, tínedžera či dospelého. Konzola ponúka aj český jazyk, jej ovládanie je intuitívne a oplýva hrami pre všetky vekové skupiny v desiatkach žánrov.

Pre koho sa hodí Xbox Series X/S?

Xbox je pre každého, kto si nevie predstaviť hrať ich exkluzívne hry na PC a kto chce hrať pokračovanie Skyrimu, Wolfensteina, Dooma a ďalších peciek na konzole. Xbox Series X je skvelá rýchla konzola, ktorá nesklame žiadneho hráča. Ponúka vynikajúcu funkciu Quick Resume, ktorá dovoľuje mať zapnutých naraz viac hier a prepínať medzi nimi bez načítavania. Konzolu si tak užijú najmä hráči, ktorí radi skúšajú nové a viaceré hry naraz. 

ps
Zdroj: playstation

Xbox navyše ponúka lacnejšiu alternatívu v podobe digitálnej konzoly Xbox Series S (bez Blu-ray mechaniky). Tá je síce výkonnostne slabšia, ale bežní hráči si to až tak nevšimnú (najmä deti a nenároční hráči, ktorí nepočítajú pixely a počty snímok zobrazených za sekundu).

Kupovať konzolu Xbox s mechanikou je v súčasnosti už zbytočné. Použité verzie krabicových hier sa ťažko predávajú, keďže väčšina hráčov si hry kupuje digitálne alebo ich nekupuje vôbec a využíva Game Pass.

Xbox Game Pass verzus PlayStation Plus

Game Pass, podobne ako PS Plus, je služba podobná Netflixu či Spotify. Za mesačný paušál sprístupnia obe služby stovky hier na hranie bez akýchkoľvek ďalších poplatkov. PS Plus Extra ponúka napríklad viac ako 400 hier, zatiaľ čo Game Pass viac ako 500.

Game Pass/Xbox
Zdroj: Game Pass/Xbox

Je to ideálny štýl zaobstarávania nových hier, ak za ne niekto nechce platiť plnú sumu (70 – 80 eur). Stačí si počkať, až hra vyjde na Game Passe či PS Plus Extra (nedostane sa tam však každá jedna hra).

Game Pass ponúka pre svojich predplatiteľov stovky hier, cloudové hranie a množstvo ďalších výhod. Veľkému množstvu bežných hráčov postačí Game Pass a za celý život si tak nemusia kúpiť ani jednu hru.

PS Plus Extra od PlayStation je tiež skvelé, ale nestačí to na rozsiahly katalóg Game Passu. Navyše služba od Xboxu dostáva častejšie novšie a kvalitnejšie hry, či už ide o indie tituly, alebo prepracované blockbusterové hry. Napríklad všetky exkluzívne hry od Xboxu vychádzajú na Game Passe už v deň vydania. Majitelia PS5 však môžu zabudnúť, že Death Stranding 2, Spider-Man 3 či nové The Last of Us vyjde v deň vydania v PS Plus. 

Hráči si však musia dať pozor a prečítať si rozdiely medzi Game Passom Core, Game Passom pre PC/konzoly a Game Passom Ultimate. Tým základným je, že Game Pass sa primárne vyberá pre PC alebo konzolu. V Game Passe core je len cca 20 titulov, ak si však človek platí Ultimate, má Game Pass so stovkami hier pre všetky zariadenia.

PS Plus
Zdroj: PS Plus

PS Plus má tri rôzne stupne predplatného, pričom najviac sa oplatí stredná služba Extra, ktorá pripomína klasický Game Pass. Po jej zaplatení si hráči môžu užívať stovky hier bez ďalších príplatkov.

Konzoly od Xboxu ponúkajú možnosť hrať vybrané staré hry z originálneho Xboxu či Xboxu 360 natívne formou plnohodnotných titulov, ktoré sa dajú kúpiť v ich digitálnom obchode priamo cez konzolu.

Ak však chcú majitelia PS5 hrať retro klasiky, musia si predplatiť PS Plus Premium, ktoré každý mesiac pridá jeden-dva tituly z éry PS1-PS3.

Ak má niekto PS5 alebo Xbox Series X/S, je nepraktické nevyužívať možnosti predplatných služieb ako Game Pass a PS Plus. Obzvlášť hráči, ktorí radi hrajú, tak môžu ušetriť stovky eur ročne. Nehovoriac o tom, že môžu „zadarmo“ vyskúšať menšie neznáme hry, o ktorých nepočuli alebo ktoré by si nekúpili „naslepo“. Viackrát sa aj nám stalo, že sme v katalógoch Game Passu či PS Plus objavili titul, ktorý sa nakoniec dostal do rebríčka top 10 hier roka.

Možnosti predplatného Game Passu

PS Plus, Game Pass
Zdroj: PlayStation/Xbox

Možnosti predplatného PS Plus

PS Plus, Game Pass
Zdroj: PlayStation/Xbox

Ktorú konzolu kúpiť, ak chceš ušetriť najviac?

Jednoznačne Xbox Series S s predplatným Game Passu. Na konzolu sa dajú hry kúpiť len digitálne (Xbox má pravidelne slušné akcie na staršie aj novšie hry) a možno hry nebudeš kupovať vôbec. Keď si totiž človek zaplatí Game Pass a vyskočí na neho katalóg s viac ako 500 hrami, potrvá roky, než sa nimi prehryzie.

Ak chceš ušetriť ešte viac, Game Pass nekupuj priamo cez konzolu na paušál. Vyhľadávaj rôzne akcie v obchodoch, ktoré predávajú digitálne kódy na odomknutie Game Passu. Trojmesačné členstvo v Game Passe Ultimate sa dá kúpiť aj za 28 eur. Keby si však hráč nechával strhávať pravidelne každý mesiac plnú sumu cez konzolu, za tri mesiace by celkovo zaplatil 45 eur.

ps
Zdroj: playstation

Čo si treba ku konzole kúpiť?

K maximálnemu pôžitku si tí bohatší môžu kúpiť OLED televízor, ďalší ovládač, soundbar a všemožné ďalšie technologické vychytávky, ale bežným hráčom bude úplne stačiť konzola s jedným ovládačom a niekoľkými hrami.

Ak niekto plánuje hrať hry pre dvoch hráčov v lokálnej kooperácii (FIFA, Gears of Wars, automobilové preteky, rôzne indie tituly pre dvoch a podobne), je to nevyhnutné. Druhý ovládač sa hodí mať aj v prípade, keď dotyčný zabudne nabiť prvý.

Oplatí sa konzolu kupovať už teraz alebo mám radšej počkať do ďalších Vianoc?

To závisí od toho, ako veľmi niekto túži po hraní na konzole a aké neznesiteľné sú jeho deti dožadujúce sa jednej. Aktuálne nie je nič oficiálne, ale PlayStation pravdepodobne vydá vylepšenú verziu PS5 s názvom Pro (rovnako ako to bolo pri PS4).

Xbox údajne nič také nechystá, takže je v poriadku kúpiť si jeho konzolu už teraz (možno však vydá Xbox Series X v digitálnej podobe, čo bude najideálnejšia Xbox konzola). Ďalšia plnohodnotná generácia (PS6, ďalší Xbox) dorazí zrejme až v roku 2028.

Ak niekto vydržal tri roky, odkedy konzoly vyšli, a chce ten najlepší možný zážitok, ten rok čakania navyše by mohol zvážiť. Konzoly už drahšie nebudú, takže potenciálni majitelia nestratia okrem času nič iné. Navyše budú mať na výber z väčšieho množstva hier pre obe konzoly (a tak aj argumentov prikláňajúcich sa na jednu či druhú stranu).

Ktorá konzola je „silnejšia“?

V súčasnosti sú na tom konzoly z hľadiska výkonu veľmi podobne a väčšina hier funguje v rovnakých technických parametroch na oboch konzolách rovnako (Xbox Series S vždy zaostáva). Na oboch konzolách sa dajú hrať všetky hry z predošlých generácií (Xbox One a PS4), ale Xbox ponúka aj možnosť hrať staršie hry z Xboxu 360 či originálneho Xboxu, čo však využijú len tí najväčší herní fajnšmekri a bežný hráč o to ani nezakopne.

Na papieri má silnejší hardvér Xbox, ale štúdiá Xboxu ho doteraz nedokázali využiť a graficky a technicky najkvalitnejšie hry tak každoročne (z hľadiska konzol) vychádzajú na PS5.

Za koľko sa dajú konzoly aktuálne kúpiť najlacnejšie?

Ceny PS5 aj Xbox Series X sú väčšinu roka podobné. Počas aktuálne prebiehajúcich Black Friday zliav sú však na historických minimách. Xbox Series X sa dá kúpiť za 419 eur. Balenie s hrou Diablo 4 navyše hráčov vyjde na „smiešnych“ 429 eur. Na iných internetových stránkach sa dá kúpiť aj pod 400 eur. Xbox Series S sa dá kúpiť aj za 230 eur a niektoré obchody k tomu pribalia aj 3-mesačné členstvo v Game Passe. 

PS5 sa dá kúpiť pod 500 eur s tým, že aktuálne akcie ponúkajú konzolu s mechanikou a bonusovou hrou (napríklad EA Sports FC či God of War: Ragnarok) za 499 eur. Balenie so Spider-Manom 2 napríklad stojí iba 480 eur.

the last of us part I
Zdroj: Naughty Dog/propagační materiál/volně k užití



Ceny sa po skončení akcií vrátia k hranici cca 500 eur pre PS5/Xbox Series X a okolo 280 eur pre Xbox Series S. Hráči by však na rozdiely medzi cenami konzol nemali veľmi pozerať. Ak bude Xbox stáť o 50 eur viac ako PS5, netreba sa hneď vrhať po lacnejšej možnosti.

Treba myslieť na to, že konzola vydrží niekoľko rokov a pri súčasných cenách nových hier, ktoré sa šplhajú k 80 eurám, je rozdiel v cene konzoly už irelevantný. Žiadny hráč by sa teda nemal rozhodovať medzi Xbox Series X a PS5 na základe ceny konzoly, ale na základe herného zážitku, aký od konzoly očakáva.

Prečo nie Nintendo Switch? 

Nintendo Switch začne v apríli 2024 svoj 8. rok na trhu. Ide o extrémne zastaraný hardvér a konzolu, pre ktorú vývojári vyvíjajú len technicky nenáročné hry. V opačnom prípade na nej fungujú v žalostných grafických a technických podmienkach, ako napríklad Mortal Kombat 1 či Hogwarts Legacy. Ide o hry, z ktorých sa smeje celý svet.

Nintendo Switch Oled
Zdroj: Nintendo

Oficiálne to nie je, ale prakticky je isté, že v roku 2024 vyjde nová konzola Nintendo. Oplatí sa počkať na ňu a nerobiť kompromisy. Ak Nintendo potvrdí, že bude spätne kompatibilná s hrami pre Nintendo Switch, hráči na nej môžu dobehnúť zmeškané resty v podobe desiatok úžasných titulov, ktoré vyšli exkluzívne pre Switch. Kupovať Switch na Vianoce 2023 jednoducho nie je správne ekonomické ani praktické riešenie.

Ak niekto túži po handhelde, môže si radšej kúpiť Steam Deck, ASUS Rog Ally či Lenovo Legion Go. Ak si budúci majiteľ konzoly od Nintenda počká do jesene 2024, užije si všetkých tých Super Mariov, Zeldy, Pikminov, Pokémonov a množstvo ďalších v lepšej grafike a stabilnejšom výkone.

Ak to však pre niekoho nie je riešenie a to Nintendo „musí byť“, najlepšia bude verzia OLED s oveľa kvalitnejším a väčším displejom. Majitelia týchto konzol sa budú môcť hrať svoje obľúbené hry na cestách, ale aj doma, keď konzolu prepoja s PC (prípojný systém k TV je súčasťou balenia normálnej a OLED verzie, Switch Lite sa k TV pripojiť nedá).

V súčasnosti sa dá Nintendo Switch OLED kúpiť za 320 eur, a keďže sa Xbox Series X dá kúpiť za 420, zdá sa to za starý Switch fakt veľa.

ps
Zdroj: playstation
Anketa:
Zmenil ti názor/pomohol ti článok ku kúpe?
Áno
Nie
Áno
64 %
Nie
36 %
Domov
Zdieľať
Diskusia