Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. mája 2023, 12:30
Čas čítania 5:37
Lukáš Čelka

Štyri týždne som skúšal žuvaciu pomôcku na rast čeľuste: Dá sa naozaj oklamať genetika a cvičením dosiahnuť rysy tváre sexidola?

ZDRAVIE CVIČENIE TVÁR
Uložiť Uložené

Cvičenie žuvacích svalov som si nielen vyskúšal, ale poradil som sa o ňom aj s odborníkom.

Čo robí mužov atraktívnymi? To je veľmi zložitá otázka, na ktorú sa nedá jednoznačne odpovedať, keďže krása je veľmi subjektívna. Na druhej strane je pravdou, že mnohí atraktívni herci či speváci majú jednu vec spoločnú: výraznú čeľusť.

Za rysy tváre môžu nepochybne genetické predispozície. Niektorí muži ju majú, iní nie. Na internete sú firmy, ktoré tvrdia, že poctivou drinou si ju dokáže vybudovať každý chlap.

Hitom na trhu sa stali gumené pomôcky na cvičenie čeľuste, pričom ich predajcovia sľubujú zákazníkom výrazné zmeny vzhľadu už po niekoľkých mesiacoch cvičenia. Tvrdia, že vďaka tréningu môže mužom okrem čeľuste „narásť“ aj sebavedomie a šanca zaujať ženy.

Keďže ide o nový trend, na ktorí naskočili mnohí mladí chalani, rozhodol som sa vyskúšať si pomôcky na cvičenie čeľuste na vlastnej koži. Produkty na testovanie mi poskytla slovenská značka JAWliner. Poctivo som cvičil podľa ich cvičebného plánu štyri týždne – čo je čas, za ktorý by sa mali dostaviť prvé výsledky. Môj cvičebný progres som každý týždeň mapoval fotografiami tváre. Keďže žutie gumovej hmoty nie je pre ľudí vôbec prirodzené, bezpečnosť používania pomôcok na cvičenie čeľuste som konzultoval so stomatológom.

Odporúčané
Triasli sa mi nohy, plakala som a na chvíľu aj ohluchla. Mordor fitnes nie je pre slabé povahy, no išla by som znova (Reportáž) Triasli sa mi nohy, plakala som a na chvíľu aj ohluchla. Mordor fitnes nie je pre slabé povahy, no išla by som znova (Reportáž) 10. februára 2024, 12:30

V Refresheri sa pravidelne venujeme témam, ktoré ovplyvňujú modernú generáciu. Aby sme našim čitateľom priniesli objektívny pohľad z prvej ruky, skúšame za nich veci, ktoré ich zaujímajú. Vyskúšali sme napríklad antiperspirant na mužský miešok či rôzne oleje na bradu. Viac podobného obsahu môžeme robiť len s tvojou podporou, preto ak sa ti tieto články páčia, pridaj sa do klubu Refresher+.

Pravidlá cvičenia

V prvom rade by sme si mali povedať, ako vôbec taká pomôcka na cvičenie čeľuste vyzerá. Ide o malé gumené „kvádre“ dlhé asi dva centimetre a široké asi centimeter, ktoré sa vkladajú medzi zadné stoličky a následne žujú.

Firma JAWliner ponúka viacero produktov aj celé súpravy na cvičenie, pričom hlavný rozdiel medzi jednotlivými pomôckami je len v ich tvrdosti. Najmäkšie, čiže „soft“, sú vhodné pre začiatočníkov. Keď potrebujú sťažiť úroveň cvičenia, môžu siahnuť po väčšej tvrdosti – „medium“ alebo „hard“ (pozn. red. – v čase písania článku pribudli ďalšie dve tvrdosti: „extra soft“ a „ultra hard“). Tvrdosti sú odlíšené farbami pomôcok.

Pomôcky na cvičenie žuvacích svalov sa predávajú v rôznych tvrdostiach.
Pomôcky na cvičenie žuvacích svalov sa predávajú v rôznych tvrdostiach. Zdroj: JAWliner.sk

Hoci by si človek myslel, že cvičenie čeľuste nemá žiadne pravidlá, opak je pravdou. Počas svojej cesty za vysnívaným rysom tváre som sa riadil radami, ktoré na svojej stránke píše predajca.

Odporúčané
Jakeelife o svojej diéte, ktorá vyvolala kontroverzie. Nie je to satira. Rytmusovu reakciu som si ani nevšimol (Rozhovor) Jakeelife o svojej diéte, ktorá vyvolala kontroverzie. Nie je to satira. Rytmusovu reakciu som si ani nevšimol (Rozhovor) 8. februára 2024, 9:30

Hneď prvé odporúčania sa týkajú hygieny, keďže gumené pomôcky si pri každom tréningu človek vkladá do úst. Nikoho teda asi neprekvapí, že „cvičítka“ je potrebné pred použitím aj po ňom opláchnuť tečúcou vodou a dôkladne vysušiť. Rovnako dôležité je aj ich skladovanie. Moje dorazili v malých hliníkových nádobách, ktoré ich chránia pred prachom a nečistotou.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 137539 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa cvičí s JAWlinermi.
  • Či som za štyri týždne cvičenia zaznamenal nejaké výsledky.
  • Či sú podľa stomatológa pomôcky na cvičenie žuvacích svalov bezpečné.
  • Koľko by malo podľa Šimona z firmy JAWliner približne trvať človeku dosiahnuť výraznú čeľusť.
Domov
Zdieľať
Diskusia