Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. marca 2023, 9:30
Čas čítania 5:07
Ema Stanovská

Cítiš obavy, hnev alebo úzkosť? Týchto 5 mentálnych nástrojov od prestížneho psychiatra ti pomôže prekonať každú životnú etapu

ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Prestížny psychiater Phil Stutz v nedávnom dokumente od Netflixu priblížil niekoľko spôsobov, ako sa môžeme stať sebavedomejšími a pokojnejšími.

Netflix nedávno uviedol dokumentárny film o psychiatrovi a terapeutovi Philovi Stutzovi. Film zrežíroval jeho pacient, známy herec Jonah Hill, ktorému psychiater podľa jeho slov zmenil život. 

Na rozdiel od mnohých terapeutov, ktorí svoju prax stavajú na počúvaní pacienta a kladení otázok, Phil Stutz uprednostňuje oveľa aktívnejší prístup – snaží sa zistiť, čo jeho pacienti skutočne potrebujú, a dáva im konkrétne kroky, ako to dosiahnuť.

Na začiatku je podľa psychiatra dôležité pochopiť, že žiadna ľudská bytosť sa nikdy nevyhne trom aspektom reality – bolesti, neistote a neustálej práci. Stutz vytvoril konkrétne nástroje, ktoré nám majú pomôcť toto poznanie lepšie zvládnuť. Nie sú „instantným riešením“, dôležité je praktizovať ich znova a znova. 

Phil Stutz je americký psychiater, ktorý momentálne pôsobí v Los Angeles.
Phil Stutz je americký psychiater, ktorý momentálne pôsobí v Los Angeles. Zdroj: Netflix/Stutz

Tieto nástroje Stutz predstavil ešte v roku 2012 v bestselleri The New York Times The Tools, ktorý napísal spolu so psychoterapeutom Barrym Michelsom. Stutz dnes bojuje s parkinsonom, čo herec Jonah Hill v netflixovom filme kreatívne využil, a do dokumentu pridal aj odborníkove „čarbanice“, ktoré ti lepšie pomôžu pochopiť každý nástroj. Predstavujeme ti tie najkľúčovejšie z nich.

Odporúčané
Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? 14. marca 2024, 14:30

V Refresheri neberieme duševné zdravie na ľahkú váhu. O tejto téme informujeme citlivo a v spolupráci s odborníkmi. Podobné články nájdeš pod témou duševné zdravie. Ak nás v tom chceš podporiť, staň sa členom klubu Refresher+ a všetky prémiové články budeš mať k dispozícii.

Aktivuj svoju „životnú silu“

Je normálne občas sa cítiť stratený, depresívny alebo nevedieť, či kráčaš správnym smerom. Psychiater v dokumente hovorí, že jediný spôsob, ako zistiť, kto sme, aký je náš cieľ a čo by sme mali v živote robiť, je aktivovať svoju „životnú silu“. Je to základ, ktorý ti pomôže dostať sa z náročného obdobia alebo sa opäť dostať do kontaktu s realitou. Stutz tento pojem vysvetlil pomocou pyramídy, ktorá trochu pripomína Maslowovu hierarchiu potrieb – len trochu jednoduchšiu.

Základ tvorí vzťah s tvojím telom, na prvom poschodí je vzťah s ostatnými ľuďmi a na samom vrchole je vzťah, ktorý máš sám so sebou. Prvý level tvorí až 85 percent úspechu. V skratke znamená starať sa o svoje telo, hýbať sa, dobre jesť a spať. Dôležité je, aby si tieto veci nerobil preto, aby si vyzeral lepšie, ale aby si sa cítil lepšie, upozorňuje Stutz.

Našu životnú silu tvorí zdravé telo, naši blízki a to, čo sa deje v našom vnútri.
Našu životnú silu tvorí zdravé telo, naši blízki a to, čo sa deje v našom vnútri. Zdroj: Thetoolsbook.com

Druhý level sú vzťahy s ostatnými ľuďmi, ktoré sú podľa slov psychiatra ako horolezecké skoby, ktoré ti pomôžu zachytiť sa a dostať späť na vrchol (respektíve späť do života). Kľúčové je prevziať iniciatívu. Nemôžeš čakať na niekoho iného, kým urobí prvý krok. Pozvi trebárs niekoho na obed. Nezáleží na tom koho, dôležité je nadviazať spojenie.

Odporúčané
KVÍZ: Môžeš sa považovať za šťastného človeka? Odpovedz na otázky a zisti, ako na tom si KVÍZ: Môžeš sa považovať za šťastného človeka? Odpovedz na otázky a zisti, ako na tom si 14. marca 2024, 10:00

Vrchol pyramídy vyjadruje tvoj vzťah s tvojím podvedomím. Nikdy nezistíš, čo sa v ňom ukrýva, kým sa doň neponoríš čo najhlbšie. Stutz odporúča najmä písanie. Nemusíš byť spisovateľ ani novinár, stačí, keď si napíšeš prvé, čo ti napadne a na čo myslíš. Ak sa rozpíšeš, aktivuješ svoje podvedomie a dozvieš sa o sebe možno aj veci, o ktorých si netušil.

Vždy, keď si nevieš rady, nesnaž sa všetko hneď vyriešiť – najprv zapracuj na všetkých troch poschodiach, čím aktivuješ svoju „životnú silu“.

Identifikuj svoju časť X

Každá ľudská bytosť má v sebe vnútorného nepriateľa, ktorý nás chce sabotovať na každom kroku. Stutz ho nazýva „časť X“. Je to náš vnútorný hlas, ktorý nás neustále zhadzuje a hovorí nám: „Nedokážeš to, nemáš dosť sily“, „Nie si dosť dobrý“, „Nezaslúžiš si to“. Tohto nepriateľa majú podľa psychiatra aj ľudia, ktorí zdanlivo prekypujú nevyčerpateľným sebavedomím.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 131917 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo od teba chce tvoj vnútorný nepriateľ a ako ho môžeš poraziť.
  • Ako sa zbaviť strachu, že budeš nemilovaný.
  • Čo robiť podľa Stutza s pocitmi menejcennosti a úzkosťou.
  • Prečo sa musíš skamarátiť s najhoršou verziou seba samého.
  • Ako podľa psychiatra najlepšie ovládať hnev.
Domov
Zdieľať
Diskusia