Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. januára 2023, 17:30
Čas čítania 2:46
Jakub Paulík

Dieťa rozpustené v kyseline a uškrtenie tehotnej ženy. Mafiánskeho bosa Cosa nostry Diabolika Taliani chytili po 30 rokoch

Dieťa rozpustené v kyseline a uškrtenie tehotnej ženy. Mafiánskeho bosa Cosa nostry Diabolika Taliani chytili po 30 rokoch
Zdroj: Carabinieri/AP/TASR
ZAUJÍMAVOSTI COSA NOSTRA MAFIA MATTEO MESSINA DENARO
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov
a chcem zobraziť obsah
späť na hlavnú stránkuSpäť

Patril medzi najhľadanejších zločincov. Mafiánsky šéf Matteo Messina Denaro si aj na úteku užíval luxusný život.

Narodil sa do mafiánskej rodiny Dona Ciccia a pokračoval v jej „zaužívaných tradíciách“. Na jednej strane sám seba vnímal ako „filozofa a  ľudového hrdinu“ a na druhej sa chválil tým, že osobne „zaplnil celý cintorín“. 

Matteo Messina Denaro alias Diabolik, ktorého 16. januára 2023 po 30 rokoch na úteku zatkli talianski karabinieri, patrí medzi posledných veľkých bosov talianskej Cosa nostry.

Obávanú mafiu, ktorá sa zrodila na Sicílii, Diabolik riadil od obdobia rokov 2006 až 2007, keď sa do väzenia dostali mafiánski šéfovia Bernardo Provenzano (zomrel vo väzení v roku 2016) a Salvatore Lo Piccolo (dodnes žije).

Fotografia mafiánskeho bosa Mattea Messinu Denara po zatknutí zo 16. januára 2023.
Fotografia mafiánskeho bosa Mattea Messinu Denara po zatknutí zo 16. januára 2023. Zdroj: Carabinieri/AP/TASR

Vraždy prokurátorov aj bombové útoky

Diabolika počas 90. rokov odsúdili na doživotie za viaceré  trestné činy. Zodpovedal za bombové útoky v Miláne, Ríme a Florencii z roku 1993, počas ktorých zomrelo 10 ľudí a 93 ďalších sa zranilo. Okrem toho sa podieľal aj na vražde známych prokurátorov Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina z roku 1992.

Odporúčané
Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) 24. februára 2024, 9:30

Za boj proti mafii zaplatil v roku 1992 životom nielen prokurátor Giovanni Falcone, ale aj jeho žena. Manželov zabila výbušnina umiestnená pod diaľnicou. Približne tona výbušniny spôsobila na mieste obrovský kráter a pripravila o život sedem osôb. Nástražnou bombou mafia v tom istom roku zabila aj prokurátora Borsellina.

Falcone a jeho tím dostal pred súd stovky členov mafie a počas súdneho procesu prezývaného The Maxi Trial boli odsúdení aj mafiánski šéfovia Bernardo Provenzano a Salvatore Riina (zatknutý už v roku 1993, zomrel vo väzení v roku 2017), pod ktorého vedením Diabolik vyrastal. Po ich smrti v rokoch 2016 až 2017 ho podľa The Guardian zvažovali za kandidáta na sicílskeho bosa bosov.

Rozpustenie v kyseline a uškrtenie  tehotnej ženy 

Ako uvádza The Independent, Messina Denaro ďalej spolupracoval na organizácii únosu len 11-ročného chlapca Giuseppeho Di Mattea. Toho mafia držala v zajatí, aby jeho otec Santino Di Matteo, bývalý gangster, nevypovedal na polícii. Stal sa z neho informátor, ktorého potrebovala Cosa nostra zastaviť. 

„Môjho syna držali v neľudských podmienkach. Strávil 779 dní v pekle. Snažili sa ma umlčať všetkými možnými prostriedkami. Ale ja som im povedal, že ma nemôžu zastaviť,“ vysvetlil Santino Di Matteo v dokumente World’s Most Wanted. Miesto informátora, ktorého dobre strážila polícia, tak za hriechy otca zaplatil syn.

Giuseppe Di Matteo
Giuseppe Di Matteo Zdroj: Netflix
World’s Most Wanted od Netflixu môžeš ohodnotiť aj v databáze na Refresheri.

Po dvoch rokoch, počas ktorých mafiáni informátorovi posielali fotky mučeného chlapca, ho nakoniec v roku 1996 obesili a jeho telo rozpustili v kyseline. Za jeho smrťou stál osobne mafiánsky zabijak Giovanni Brusca prezývaný Prasa, ktorý zavraždil odhadom niekoľko stoviek ľudí. Medzi ďalšie hrozivé zločiny Messinu Denara patrí aj zavraždenie tehotnej ženy, partnerky jeho rivala Vincenza Milazzu, ktorú podľa Daily Mail usmrtil zaškrtením.

Odporúčané
Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? 28. septembra 2023, 12:30

Po súdnych procesoch z 90. rokoch sa Messina Denaro stiahol do úzadia, dovtedy bol však známy prezentovaním svojho luxusného štýlu života. Ten si udržiaval aj počas obdobia na úteku. Generál karabinierov Pasquale Angelosanto prezradil, že mafiánsky bos mal v čase zatknutia na sebe hodinky v hodnote približne 35 000 eur.

Fotografia karabinierov a Diabolika tesne po zatknutí zo 16. januára 2023.
Fotografia karabinierov a Diabolika tesne po zatknutí zo 16. januára 2023. Zdroj: Carabinieri/AP/TASR

Na finálnej akcii sa podieľalo vyše 100 ozbrojencov

Počas lovu na mafiánskeho bosa karabinieri stihli zatknúť viac ako 100 jeho údajných spolupracovníkov vrátane rodinných príslušníkov – bratrancov, synovcov aj sestry. Chytenie Messina bolo náročné aj z toho dôvodu, že polícia nevedela, ako presne po toľkých rokoch vyzerá.

Tak ako pri iných mafiánoch na úteku, aj v prípade bosa Diabolika sa povrávalo, že podstúpil plastickú operáciu. Preto napríklad v roku 2021 v Holandsku omylom zatkli turistu, ktorý sa na neho podobal.

Bos Cosa Nostry
Zdroj: Italian Police/LaPresse/AP/TASR

Jedného z posledných starých šéfov Cosa nostry, ktorý bol na úteku 30 rokov, nakoniec dostali 16. januára 2023 v Palerme. Na akcii sa podľa BBC podieľalo viac ako 100 ozbrojených jednotiek. Keď 60-ročný gangster zbadal políciu, pokúsil sa o útek, ale po obkľúčení už nekládol žiaden odpor.

Odporúčané
Týchto 10 legendárnych hier má už 20 rokov. Vyrastal si na Mafii, Tony Hawkovi či Medal of Honor aj ty? Týchto 10 legendárnych hier má už 20 rokov. Vyrastal si na Mafii, Tony Hawkovi či Medal of Honor aj ty? 8. novembra 2022, 9:30

Policajti doživotne odsúdeného mafiána zatkli v nemocnici, kam prišiel na prehliadku pod falošným menom Andrea Bonafede. V súkromnom zdravotníckom zariadení sa musel okrem iného liečiť aj pre diagnostikovanú rakovinu.

„Dokazuje to, že mafiáni napriek svojim predstavám o všemohúcnosti sú v konečnom dôsledku odsúdení na porážku v boji s demokratickým štátom,“ povedala pre The Independent o zatknutí šéfa Cosa nostry Maria Falcone, sestra zavraždeného prokurátora Giovanniho Falconeho, ktorý svoj pracovný život zasvätil boju proti organizovanému zločinu.

Takto sa Taliani radovali zo zatknutia mafiánskeho bosa

Domov
Zdieľať
Diskusia