Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2022, 9:30
Čas čítania 4:27
Tímea Krauszová

„Neviditeľná“ choroba vzala Michaele maternicu aj kúsok čreva: Paralyzujúce kŕče ju budili uprostred noci a bolel ju sex

REFRESHER ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Má ju zhruba každá desiata žena, ale roky o tom nevie. Endometrióza je tichá choroba, ktorá postupne doslova pohltí vnútorné orgány. Ako sa s ňou dá žiť?

Každomesačné kŕče, s ktorými sa zvíjaš na zemi a lapáš po dychu. Nevoľnosť, ktorú nezastavia lieky, diéty ani modlitba. O endometrióze sa občas hovorí ako o neviditeľnej chorobe a do istej miery je to pravda. Trpieť ňou môžeš roky, než sa konečne objaví na snímkach z ultrazvuku alebo iného vyšetrenia.

Odporúčané
Denisa zažila také silné vyhorenie, že v práci na chvíľu oslepla: Najsilnejší panický záchvat ma prinútil odísť (Rozhovor) Denisa zažila také silné vyhorenie, že v práci na chvíľu oslepla: Najsilnejší panický záchvat ma prinútil odísť (Rozhovor) 24. novembra 2022, 16:30

Michaela Strihová ju má tiež. Často sa v noci budila na bolesti, ktoré ju paralyzovali, tabletky proti bolesti jej nezaberali ani antikoncepcia nepomáhala manažovať neznesiteľný menzes. Po rokoch jej lekár našiel už niekoľko centimetrov dlhé ložisko endometria – teda sliznice.

Za normálnych okolností by sa mala nachádzať iba v maternici, no pri tejto chorobe sa rozrastá hocikam po tele. Napadnúť môže aj životne dôležité orgány ako pečeň či pľúca a vyliečiť sa nedá. Možno potlačiť jej rast, skúsiť zmierniť bolesti alebo podobne ako pri rakovine napadnuté miesta odstrániť chirurgicky. 

Ak si chceš prečítať viac textov o ženskom zdraví, sleduj túto sekciu. Rozoberáme všetko od sexuálne prenosných infekcií cez PMS, menštruačné bolesti a háklivé otázky až po aktuálne informácie o tom, čo vieme o sexualite ľudí. Viac podobných článkov môžeme robiť len s tvojou podporou, pridaj sa do klubu Refresher+.

Má 32 a už je v prechode, vlastné deti mať nikdy nebude

Michaela mala bolestivú menštruáciu prakticky odjakživa. Po roku začala brať hormonálnu antikoncepciu. Vydržala sedem rokov, vystriedala niekoľko značiek, ale približne v 23 rokoch s ňou sekla.

Trápili ju totiž migrény, pociťovala bolesť pri sexe a bolesti počas menštruácie sa napriek tabletkám zhoršovali. O pár mesiacov neskôr jej gynekológ našiel niekoľkocentimetrové ložisko endometriózy. Patrí medzi tie šťastné ženy, ktorým ju našli pomerne rýchlo. Svoju prvú operáciu absolvovala, keď mala 24 rokov. „Bol to taký strašný zážitok, že som sa rozhodla, že ak tým budem musieť prejsť znovu, rovno si nechám vziať maternicu.“

Odporúčané
Týždeň som chodila bez nohavičiek. V električke som si nesadala a neustále som musela prať Týždeň som chodila bez nohavičiek. V električke som si nesadala a neustále som musela prať 25. februára 2024, 9:30

Dnes už vie, že to bola jedna z tých ľahších a nekomplikovaných operácií. Informácií však nemala dostatok, od lekárov nezažila úplne láskavý prístup, a tak sa bála a trpela.

Michaela Strihová.
Michaela Strihová. Zdroj: archív respondentky
Endometrióza je ochorenie spôsobené rastom sliznice maternice na miestach, kde sa normálne nevyskytuje, napríklad na vaječníkoch, vajcovodoch či močovom mechúre. Jej odstránenie si niekedy vyžaduje opakované operácie.

Sliznica umiestnená mimo maternice sa správa rovnako cyklicky ako maternica: vplyvom ženských pohlavných hormónov striedavo narastá a krváca. Telo nevie opustiť prirodzene (menštruáciou), ostáva uväznená na mieste, čím spôsobuje bolesti, nepravidelné krvácanie či problémy s otehotnením. (Zdroj: NPZ)

Odvtedy absolvovala dve ďalšie rozsiahle operácie a tento rok napriek svojmu strachu podstúpila narkózu pre rôzne komplikácie päťkrát. Skúsila aj fyzioterapiu, úpravu jedálnička, akupunktúru, ajurvédu, opakovane dala šancu aj hormonálnej antikoncepcii, no v priebehu rokov jej endometrióza len rástla a strpčovala život. Bolesti mávala dvadsať dní v mesiaci, tlmili ich len ľahké opioidy. Vedela, že pod nôž musí ísť znova.

Odporúčané
Z „nič vám nie je“ sa vykľula rakovina. Neverili mi lekári preto, že som žena? Z „nič vám nie je“ sa vykľula rakovina. Neverili mi lekári preto, že som žena? 4. februára 2024, 9:30

Prišla o vajcovod a chronicky zapálené slepé črevo. Po zákroku ubrala z pracovného tempa a sústredila sa na zotavovanie. Vrátila sa k rodičom, pretože potrebovala pomoc, no zhruba po roku sa brutálne bolesti opäť vrátili.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 125165 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy sa zvyčajne endometrióza diagnostikuje.
  • Prečo je Michaela v prechode, aj keď je naň primladá.
  • Ako rýchlo dokáže endometrióza rásť a ako sa lieči.
  • Aký efekt má hormonálna liečba na vývoj choroby.
  • Aké testy napokon Adéle potvrdili, že trpí endometriózou.
Domov
Zdieľať
Diskusia