Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Gastro - Ľudia

Čokolatér Karol: Moje deti milovali Kinder čokoládu, vyrobil som im kvalitnejšiu náhradu. Jahodovou Milkou ma ranili (Rozhovor)

„Antioxidanty začnú z kakaa vyprchávať už pri 80 stupňoch. Dvaja najväčší spracovávatelia ho pritom pražia pri teplote od 250 do 300 stupňov,“ vysvetľuje profesionálny chocolatier Karol Stýblo.

Ema Stanovská
4. 11. 2022 9:30 Čas čítania: 8:31
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Čokolatér Karol: Moje deti milovali Kinder čokoládu, vyrobil som im kvalitnejšiu náhradu. Jahodovou Milkou ma ranili (Rozhovor)
Zdroj: Sú súhlasom Karola Stýbla
Gastro - Ľudia
0
Ema Stanovská
4. 11. 2022 9:30
Čas čítania: 8:31

Čokolatér Karol: Moje deti milovali Kinder čokoládu, vyrobil som im kvalitnejšiu náhradu. Jahodovou Milkou ma ranili (Rozhovor)

„Antioxidanty začnú z kakaa vyprchávať už pri 80 stupňoch. Dvaja najväčší spracovávatelia ho pritom pražia pri teplote od 250 do 300 stupňov,“ vysvetľuje profesionálny chocolatier Karol Stýblo.

Ema Stanovská
4. november 2022, 9:30
Čas čítania: 8:31
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Čokolatér Karol: Moje deti milovali Kinder čokoládu, vyrobil som im kvalitnejšiu náhradu. Jahodovou Milkou ma ranili (Rozhovor)
Zdroj: Sú súhlasom Karola Stýbla
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Odoberať newsletter REFRESHERu
10 najlepších člankov Refresheru, raz za týždeň. Ak ťa emaily prestanú baviť, tak ich kedykoľvek zrušíš. Zadaním emailu súhlasíš s podmienkami portálu.
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Karol Stýblo je profesionálny degustátor čokolády a jediný zo siedmich ľudí sveta s titulom Majster čokolády. V minulosti absolvoval jedinú akreditovanú degustátorskú univerzitu na čokoládu. V roku 2008 založil slovenskú značku kvalitných čokolád Lyra, ktorá získala niekoľko celosvetových ocenení, napríklad Great Taste Awards.

 

Slovenský chocolatier zároveň vzdeláva študentov na nitrianskej hotelovej akadémii a podporuje farmárov a ich deti na kakaovníkových plantážach v Kolumbii.

 

V Refresheri ti stále prinášame rozhovory so zaujímavými osobnosťami, všetky nájdeš tu. Ak ťa zaujíma jedlo, nezabudni sledovať tému gastropriemysel. Prístup ku všetkým článkom získaš vstupom do klubu Refresher+.

 

Karol Stýblo má ako jeden zo siedmich ľudí na celom svete titul Majster čokolády.
Karol Stýblo má ako jeden zo siedmich ľudí na celom svete titul Majster čokolády. Zdroj: Sú súhlasom Karola Stýbla

 

Ak by som vám dala ochutnať úplne neznámu čokoládu a poprosila vás, aby ste mi stanovili jej kvalitu, čo všetko by ste na nej skúmali?

Zapojil by som všetkých päť zmyslov. Najskôr by som si všimol jej tvar a vzhľad – či je lesklá a nie sú na nej biele povlaky, teda vystúpené kakaové maslo. To je najčastejší nedostatok čokolády, ktorý vzniká najmä po teplotnom šoku alebo zlej temperácii. Zapojil by som aj sluch – zlomil by som ju a počúval, či sa láme, čo je takisto znak dobrej čokolády.

Čo sa týka čuchu, v prvom rade by som sa zameral na to, či cítim niečo spálené alebo, naopak, sladké. Nasleduje hmat. Chytil by som čokoládu medzi prsty a počkal by som, ako rýchlo sa začne topiť. Tým, že kakaové maslo má ako jediný tuk rovnaký bod topenia ako ľudské telo, mala by sa začať topiť veľmi rýchlo.

 

Chuť je subjektívna, ale ide pri nej najmä o to, ako rýchlo sa začne rozplývať v ústach. Ak sú v čokoláde aj iné rastlinné tuky, ako napríklad palmový, ostanú mi na jazyku povlaky z týchto tukov. To je znak defektnej kvality a šetrenia na produkte. Na základe chute viem skúmať aj to, z ktorej oblasti pochádza jej kakao, ale to sa bavíme o asi piatich percentách všetkých čokolád na trhu.

 

Znamená to, že len na základe chuti dokážete uhádnuť presnú oblasť, z ktorej kakao pochádza – podobne ako je to s kávou?

Áno, je to podobné. Záverečné skúšky na univerzite pre degustátorov čokolády prebiehajú tak, že vám zaviažu oči, dostanete päť 70-percentných čokolád a len podľa chuti musíte určiť, z ktorej oblasti pochádzajú. Skúmate, či má čokoláda citrusové, zemité, dymové tóny a podobne.

 

Keď kakao nie je v top kvalite, výrobca ho väčšinou upraží na vysokú teplotu, aby zabil všetky chute – asi ako s kávou. Keď sa nemusím hanbiť za to, čo mám, môžem ísť pri pražení omnoho nižšie, čím zachovám nielen chuť, ale aj pozitívne zdravotné účinky kakaa, ktoré sú ešte dôležitejšie.

 

Karol Stýblo hovorí, že kvalitná mliečna čokoláda nie je o nič horšia ako horká a naopak.
Karol Stýblo hovorí, že kvalitná mliečna čokoláda nie je o nič horšia ako horká a naopak. Zdroj: Sú súhlasom Karola Stýbla

 

Antioxidanty začnú z kakaa vyprchávať už pri 80 stupňoch. Dvaja najväčší spracovávatelia ho pritom pražia pri teplote od 250 do 300 stupňov. Pri tejto teplote sa zabijú nielen dobré, ale aj defektné chute, vďaka čomu môže produkt zakaždým chutiť rovnako. V prípade, že pracujete s kvalitnými bôbmi a pražíte ich správne, čokoláda môže každý rok chutiť inak – podľa toho, aké boli práve prírodné podmienky.

Koľko čokolády v priemere ochutnáte za jeden deň?Dnes ma na stole čakajú ešte dve tabuľky. (smiech) Normálne zjem za deň asi 200 gramov čokolády. Priznám sa však, že kedysi toho bolo ešte trošku viac.

 

Ako je možné nebyť pri takomto množstve obézny?

Vyskúšaj predplatné
za 0,33
a čítaj všetko bez obmedzení
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOMUŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 124251 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa mu darí udržiavať hmotnosť, aj keď denne zje toľko čokolády.
  • Či je biela čokoláda naozaj skutočná čokoláda.
  • Prečo by si za žiadnych okolností nemal čokoládu skladovať v chladničke.
  • Či je značka fair trade zárukou, že farmár dostal spravodlivú odmenu.
  • Prečo niektorí farmári, ktorí pestujú kakao, nikdy neochutnajú čokoládu.
  • Či si chocolatier ešte niekedy kúpi obyčajnú čokoládu z obchodu.

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: So súhlasom Karola Stýbla
NAHOR
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy gastro
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.