Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Gastro

Káva alebo karcinogén? S expertom vysvetľujeme, ako rozlíšiť kvalitnú kávu od odpadu a čo by si určite nemal piť

Slovenské „presso“ je v podstate len tekutina „ochutená“ nepeknou zmesou trieslovín a odpadových látok, ktoré ti môžu spôsobiť nepríjemné tráviace ťažkosti.

Ema Stanovská
20. 10. 2022 9:30 Čas čítania: 5:24
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Káva alebo karcinogén? S expertom vysvetľujeme, ako rozlíšiť kvalitnú kávu od odpadu a čo by si určite nemal piť
Zdroj: Unsplash.com
Gastro
1
Ema Stanovská
20. 10. 2022 9:30
Čas čítania: 5:24

Káva alebo karcinogén? S expertom vysvetľujeme, ako rozlíšiť kvalitnú kávu od odpadu a čo by si určite nemal piť

Slovenské „presso“ je v podstate len tekutina „ochutená“ nepeknou zmesou trieslovín a odpadových látok, ktoré ti môžu spôsobiť nepríjemné tráviace ťažkosti.

Ema Stanovská
20. október 2022, 9:30
Čas čítania: 5:24
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Káva alebo karcinogén? S expertom vysvetľujeme, ako rozlíšiť kvalitnú kávu od odpadu a čo by si určite nemal piť
Zdroj: Unsplash.com
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Odoberať newsletter REFRESHERu
10 najlepších člankov Refresheru, raz za týždeň. Ak ťa emaily prestanú baviť, tak ich kedykoľvek zrušíš. Zadaním emailu súhlasíš s podmienkami portálu.
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ak si si už niekedy v kaviarni objednal „presso“, pravdepodobne ti na stole pristála veľká šálka čiernej, horkastej tekutiny, ktorá s kávou nemala takmer nič spoločné. Možno len to, že obsahovala kofeín. Väčšina ľudí však netuší, že si v tomto nápoji „vychutnávajú“ aj malú dávku karcinogénnych látok.

 

Ak si do takejto „kávy“ nepridáš deci plnotučného mlieka a aspoň dve lyžičky cukru, zrejme budeš cítiť len jednu chuť – spálenú horkosť. V kvalitne pripravenej, čerstvej káve pritom môžeme hľadať tóny mliečnej čokolády, lesného ovocia či hoci aj orieškov v karameli – záleží na tom, z akej oblasti pochádza. Nie je škoda ukrátiť sa o takúto plejádu chutí?

 

V Refresheri ti pravidelne prinášame články o zdravom životnom štýle. Ak chceš mať prehľad, nezabudni sledovať tému zdravie. V prípade, že si kávičkár, nastav si odber článkov o káve. Budeme radi, ak nás podporíš vstupom do klubu Refresher+, a to už od 0,33 eur.

Káva, v ktorej je len odpad

Ako sme už naznačili, dlhodobé pitie nekvalitnej kávy ti môže potenciálne spôsobiť aj nemalé zdravotné problémy. Tá kvalitná však prináša celý rad benefitov – nižšie riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky, Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby či dokonca nižšie riziko predčasného úmrtia (Harvard).

Aby ti káva život predlžovala, nie skracovala, zašli sme po odborný názor za Petrom Szabóom, majiteľom úspešnej pražiarne Coffeein, ktorá nedávno získala ocenenie v najväčšej medzinárodnej potravinárskej súťaži Great Taste Awards.

 

Peter Szabó, majiteľ pražiarne Coffeein.
Peter Szabó, majiteľ pražiarne Coffeein. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

 

To, či ti kaviareň urobí dobrú kávu vieš podľa Petra Szabóa zistiť už pri pohľade na kávovar. „Čistota kávovaru je úplný základ. Varovnými signálmi je napríklad dýza (tryska, pozn. red.) zanesená mliekom či mastný násypník v mlynčeku.“

Rozlíšiť správne pripravené espresso od nekvalitného „pressa“ je už o niečo jednoduchšie. Espresso sa štandardne pripravuje z 8 gramov jemne namletej kávy, extrakcia trvá 25 sekúnd pod určitým tlakom a výsledný nápoj má 30 mililitrov.

 

„Na začiatku vyteká hustá, krémová hmota. Čím dlhšie extrakcia trvá, tým je tekutina svetlejšia. V momente, keď začne vytekať svetlá voda, treba extrakciu ukončiť. Vtedy ste z tých 8 gramov kávy vyťažili všetko, čo ukrýva,“ opisuje Szabó. 

 

Správna príprava espressa trvá 25 sekúnd a výsledkom je nápoj, ktorý má presne 30 mililitrov.
Správna príprava espressa trvá 25 sekúnd a výsledkom je nápoj, ktorý má presne 30 mililitrov. Zdroj: Unsplash.com

 

Čo sa však deje pri „veľkom presse“? Keď z kávy po 25 sekundách vytiahneš všetko, čo ti dokáže dať, zo stroja začne vytekať voda. Ak by to bola „iba voda“, všetko je v poriadku. V skutočnosti je to však tekutina „ochutená“ nepeknou zmesou trieslovín a odpadových látok, ktoré ti môžu spôsobiť zdravotné – najmä tráviace – ťažkosti.

 

Čím dlhšie káva vyteká z kávovaru, tým viac nežiadúcich látok sa do nápoja dostane.
Čím dlhšie káva vyteká z kávovaru, tým viac nežiadúcich látok sa do nápoja dostane. Zdroj: Coffeein

 

Za nesprávnou prípravou kávy je podľa Petra Szabóa najmä nevzdelanosť. „Nie každý berie baristiku ako svoj životný cieľ či poslanie. Ľudia za kávovarom sú často len brigádnici, ktorí stláčajú gombíky a neriešia,“ hovorí. „Niekedy sa kaviarne otvárajú len tak – chlapík má priateľku, ktorá sa nudí, tak jej otvorí kaviareň. O príprave kávy však nevie nič. Pre niektorých majiteľov prevádzok je káva zas len doplnok a neriešia ju.“

Vyskúšaj predplatné
za 0,33
a čítaj všetko bez obmedzení
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOMUŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123137 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako rozlíšiť, že ti kaviareň dala správne „dlhé espresso“ bez škodlivých látok.
  • Prečo hustá pena nie je znakom dobrej kávy.
  • Prečo prevádzky stále pripravujú kávu nesprávne.
  • Ktoré kávy obsahujú najväčšie množstvá potenciálne karcinogénnych látok.
  • Ako nám môže ublížiť prepražená káva.
  • Ako si robiť kávu doma tak, aby sme z nej benefitovali a nie naopak.

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Unsplash.com
NAHOR
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy gastro
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.