Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. septembra 2022, 12:30
Čas čítania 6:51
Ema Stanovská

Závraty, bolesti hlavy a nevoľnosť počas tréningu a po ňom. Ako vznikajú a ako im predchádzať?

ZDRAVIE AKO ZAČAŤ CVIČIŤ POSILŇOVANIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Za závratmi a bolesťami hlavy počas tréningu nemusí byť len dehydratácia. S fyzioterapeutom a výživovou odborníčkou sme zisťovali, ako predchádzať najčastejším zdravotným ťažkostiam pri cvičení.

Telo sa môže počas tréningu niekedy stať naším najväčším nepriateľom. Teraz nie je reč o pravekej túžbe ležať pri ohni (alebo Netflixe) a šetriť energiu. Aj keď ťa fyzická aktivita baví a tvoje telo je doslova „nadopované“ adrenalínom, občas tréning sabotuje aj obyčajný kŕč alebo točenie hlavy medzi sériami.

Nie vždy je za podobnými problémami nedostatok horčíka či slabý pitný režim. Svoju rolu zohrávajú napríklad aj stuhnuté svaly, kolísanie tlaku či nedostatok vápnika.

V tomto článku ti preto spolu s odborníkmi vysvetlíme, prečo tieto problémy vznikajú, ako im môžeme predchádzať a aké najčastejšie chyby pri cvičení robíme. Na naše otázky odpovedali fyzioterapeut Oliver Poor, ktorý pôsobí ako Education CEO v spoločnosti Librum, a výživová odborníčka a trénerka Erika Zajacová.

Točenie hlavy počas cvičenia zažívajú najmä ľudia so sedavým zamestnaním, ktorí sa púšťajú do cvičenia po dlhej dobe a môžu mať nejaké skryté zdravotné problémy.
Točenie hlavy počas cvičenia zažívajú najmä ľudia so sedavým zamestnaním, ktorí sa púšťajú do cvičenia po dlhej dobe a môžu mať nejaké skryté zdravotné problémy. Zdroj: Unsplash.com

V Refresheri píšeme články o zdraví a zdravom životnom štýle, ktoré vychádzajú z rozhovorov s odborníkmi, lekármi a vedcami. Všetky tieto články nájdeš pod témou Zdravie, ktorú nezabudni sledovať. Ak nás chceš podporiť, staň sa členom Refresher+ klubu (už od 0,33 eura) a získaš prístup ku všetkým článkom.

Za závratmi môže byť chrbtica

Ak sa ti zvykne točiť hlava, fitko sa pre teba môže stať veľmi nebezpečným miestom – zvlášť ak manipuluješ s ťažšími váhami. Fyzioterapeut Oliver Poor pre Refresher hovorí, že točenie hlavy počas cvičenia zažíva mnoho ľudí, zvlášť tí so sedavým zamestnaním, ktorí sa púšťajú do cvičenia po dlhej dobe a môžu mať nejaké skryté zdravotné problémy.

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Za nepríjemnými závratmi môže byť viacero príčin. Fyzioterapeut vraví, že k nim môže dochádzať vtedy, keď stuhnutý sval krčnej chrbtice zatlačí na cievu, čím sa zníži prekrvenie v tejto oblasti. Práve v krčnej chrbtici je takýchto malých ciev požehnane.

„Keď sa ľudia so stuhnutou krčnou chrbticou pustia do cvičenia, najmä ak majú nedokonalú techniku, tieto svaly zaťažia ešte viacej. Tie môžu následne zatlačiť na nejaký nerv či cievu a to spôsobí, že sa im začne motať hlava, môžu mať rôzne závraty, pocit na odpadnutie, tiky v rukách, nohách alebo bolesť vystreľujúcu do nôh,“ vysvetľuje Oliver Poor.

Podľa fyzioterapeuta to môže (okrem spomínaných zdravotných problémov) zhoršovať nesprávne držanie a zlá technika pri cvičení. Svaly krčnej chrbtice nám tuhnú aj pri práci na počítači či dlhom pozeraní do mobilu. Najjednoduchším riešením je dôkladná rozcvička a uvoľnenie všetkých stuhnutých miest, ideálne pomocou masážnych valcov. 

Piť treba už pred tréningom

Ďalšou príčinou závratov môže byť dehydratácia. Veľa ľudí robí chybu, že pije až počas tréningu – dôležité je pritom dopĺňať tekutiny počas celého dňa. „Stáva sa, že človek príde do fitka s tým, že sa celý deň naháňal, aby stihol tréning, a už prichádza s nejakým deficitom. Chýba mu 1 až 1,5 litra tekutín, čo jednoducho nedobehne, lebo počas cvičenia je spomalené vstrebávanie vody,“ vraví fyzioterapeut.

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

Aby si sa uistil, že do fitka prídeš dostatočne hydratovaný, hodinu či dve pred tréningom začni popíjať (vodu) – napríklad každú polhodinu si daj 3 deci. Pri ťažkom tréningu by si mal prijať 2 deci vody každých 15 minút. To je však horná hranica – počas stredne intenzívneho tréningu (fitko, kruhový tréning) si vystačíš aj s menším množstvom vody.

Pri tréningu sa riaď svojím vlastným pocitom smädu, určite ho však nezačínaj dehydrovaný.
Pri tréningu sa riaď svojím vlastným pocitom smädu, určite ho však nezačínaj dehydrovaný. Zdroj: Unsplash.com

Odborníčka na výživu Erika Zajacová dopĺňa, že u dospelých stačí, ak sa budú riadiť pocitom smädu. „Je preukázané, že takéto dopĺňanie tekutín počas tréningu stačí – a to aj v letných horúčavách a/alebo pri intenzívnom potení.“ O (ne)dostatočnej hydratácii veľa vypovie aj farba moču, ktorá by mala byť svetložltá.

„Pri potení je vhodné doplniť spolu s tekutinami po tréningu aj chýbajúce elektrolyty, ktoré sa potom vylučujú – najmä sodík. V praxi to znamená dať si okrem vody aj nejaké slané jedlo,“ dopĺňa odborníčka.

Kolísanie tlaku je normálne

Ak ťa závraty a točenie hlavy trápia najmä medzi sériami, môže byť za tým pokles či kolísanie krvného tlaku. V takýchto prípadoch je vhodné vyvarovať sa rýchlym zmenám polohy, napríklad rýchle striedanie cvikov v stoji a v ľahu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 121760 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo môže signalizovať, ak sa ti počas tréningu trasú končatiny alebo zažívaš celkovú slabosť.
  • Ako by si mal jesť pred tréningom a po ňom, aby ťa netrápila nevoľnosť.
  • Ako sa v tvojom tele mení krvný tlak počas cvičenia a či je možné ho ovplyvniť.
  • Prečo pri kŕčoch nestačí dopĺňať iba horčík a na doplnenie akej látky by si sa mal zamerať viac.
  • Prečo ti niekedy môže po tréningu „pulzovať“ hlava a ako tomu predchádzať.
Domov
Zdieľať
Diskusia