Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. septembra 2022, 14:30
Čas čítania 5:20
Ivan Koribanič

Pri téme Ján Kováčik sa rozhovor rýchlo končí. Šéf futbalového zväzu úraduje viac ako dekádu, nemá kritikov ani protikandidáta

Pri téme Ján Kováčik sa rozhovor rýchlo končí. Šéf futbalového zväzu úraduje viac ako dekádu, nemá kritikov ani protikandidáta
Zdroj: Refresher/Jaro Stupák, TASR
ŠPORT FUTBAL SFZ SLOVENSKO SLOVENSKÝ FUTBALOVÝ ZVÄZ
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Slovenské reprezentačné trápenie pokračuje aj po výmene trénera. Spôsob, akým sa Calzona dostal na svoje miesto a ako z neho odišiel jeho predchodca Tarkovič, pritom naznačuje, že môže ísť o systémový problém vo futbalovom zväze.

Nová éra slovenského futbalu, revolučný kouč odporučený Marekom Hamšíkom a očakávania na vysokej úrovni. Príchod talianského trénera Francesca Calzonu na pozíciu hlavného reprezentačného trénera mal zastaviť krízu v A-tíme.

Slovensku zostávalo odohrať v skupine Ligy národov posledné dva zápasy, a to proti Azerbajdžanu a Bielorusku. Prvý zápas sa skončil prehrou 1 : 2. „Čo už, bol to Calzonov prvý zápas, potrebuje sa zžiť s prostredím,“ ozývalo sa z komentátorského stanovišťa.

Kto pri druhom zápase s Bieloruskom čakal iný futbal ako proti Azerbajdžanu, zostal sklamaný. Scenár takmer identický. Na polčas Slováci prehrávali a na konci zápasu zachraňovali, čo sa dalo. Nakoniec uhrali remízu 1 : 1.

Okrem futbalistov na ihrisku sa posledný takmer rok trápili aj funkcionári Slovenského futbalového zväzu. Ich šéf, prezident SFZ Ján Kováčik, hľadal náhradu za končiaceho Štefana Tarkoviča, no po tom, čo ho viacerí kandidáti odmietli, uspokojil sa aj s Tarkovičom, ktorému predĺžili kontrakt. Po jednej výhre a jednej prehre, ktorá nás stála postup zo skupiny Ligy národov, Kováčikovi došla trpezlivosť a Tarkoviča vedenie zväzu odvolalo.

Odporúčané
Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo 20. apríla 2024, 16:30

Jeho nástupca Francesco Calzone má za sebou nepresvedčivý začiatok a je na mieste otázka, či okrem trénera funguje aj všetko vo vnútri zväzu. Rozhodli sme sa preto na fungovanie zväzu pýtať členov výkonného výboru SFZ, samotného šéfa Jána Kováčika, ale aj športového analytika Ladislava Borbélyho.

V Refresheri milujeme poctivé športové zápolenie. Zaujíma nás aj to, čo sa deje v jeho pozadí. Ak sa ti tento článok bude páčiť a chceš podporiť tvorbu kvalitného obsahu, pridaj sa do klubu REFRESHER+. Takisto získaš neobmedzený prístup k prémiovému obsahu, ale aj množstvo ďalších výhod.

Bola to chyba... a tam sa to končí 

Samotné odvolanie Štefana Tarkoviča prebiehalo neštandardne. V rovnakom duchu sa nieslo aj hľadanie nového trénera (dnes už Calzonu). „Opätovná nominácia Štefana Tarkoviča bola chyba,“ povedal prezident Kováčik po tom, ako ho spolu s výkonným výborom 7. júna odvolal po necelých piatich mesiacoch od predĺženia kontraktu.

Prezident SFZ Ján Kováčik.
Prezident SFZ Ján Kováčik. Zdroj: TASR/ Martin Baumann

V minulosti pritom nebolo zvykom, aby sa podobné pranierovanie dostalo až pred verejnosť. Sám Ján Kováčik to však nepovažuje za nič mimoriadne. „A ako to mám prezentovať? Na jednej strane chcete, aby sme nerobili zákulisné ťahy. Pozrite sa na výsledky, na herný prejav,“ okomentoval pre Refresher.

Podľa všetkých dostupných informácií bol Štefan Tarkovič zjavným východiskom z núdze. Potvrdzuje to aj športový analytik Ladislav Borbély. Ako bude s Tarkovičom zväz zaobchádzať vraj rozhodol on sám, keď za akých okolností prijal svoj výber. „Možno keby bol Tarkovič inak osobnostne koncipovaný, tak by tú druhú nomináciu neprijal.“

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Ak bola opätovná nominácia Štefana Tarkoviča chybou, za ktorú zaplatil trénerskou pozíciou, je na mieste sa pýtať, či dôsledky nemali byť vyvodené aj interne vo zväze. „Úloha SFZ nie je iba menovanie reprezentačného trénera,“ argumentuje Kováčik poukazujúc na to, že agenda zväzu je oveľa širšia a nemožno výkony jeho vedenia hodnotiť iba cez tému reprezentácie.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 121431 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • V čom vidí svoje zásluhy Ján Kováčik.
  • Prečo podľa Ladislava Borbélyho používa vedenie SFZ boľševické praktiky.
  • Ako o Kováčikovom spôsobe vedenia zväzu nechce nikto v jeho vnútri hovoriť.
  • Prečo sú slovenskí futbaloví tréneri „prachovkou na vytieranie špiny”.
  • Aký slovenský tréner by bol možnou alternatívou oproti Francescovi Calzonemu.
Domov
Zdieľať
Diskusia