Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. augusta 2022, 12:30
Čas čítania 4:29
Jana Chovancová

Pracovníčka bezpečnostnej služby na letisku: Výbušniny a drogy vieme odhaliť za pár sekúnd (Rozhovor)

Pracovníčka bezpečnostnej služby na letisku: Výbušniny a drogy vieme odhaliť za pár sekúnd (Rozhovor)
Zdroj: Unsplash/ L.Filipe C.Sousa
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH LETISKO
Uložiť Uložené

Simona Némethová pracuje v bezpečnostnej službe na letisku. Povie ti, čo si môžeš a nemôžeš vziať do lietadla, aj či sa už stretla s agresívnym cestujúcim.

Simona Némethová pôsobí ako vedúca oddelenia bezpečnostnej kontroly na Letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave už osem rokov. Jej cesta tu začala letnou brigádou, po chvíľke sa jej však práca zapáčila natoľko, že na letisku pracovala na trvalý pracovný pomer.

Stretávame sa v miestnosti, ktorá nie je dostupná pre verejnosť. Už v prvej sekunde nášho zoznámenia cítime obrovský rešpekt. Vysoká brunetka pôsobí prísne. Niet divu, že keď nedávno premýšľala nad zmenou povolania, ponúkli jej prácu v policajnom zbore. Na letisku však o ňu nechceli prísť.

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé články z domova i zo sveta. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+.

Niektorí by povedali, že táto práca nie je vhodná pre ženy. Čo si o tom myslíte vy?Nemyslím si, že by táto práca mala byť vyslovene pre niekoho. Je vhodná takisto pre ženy, ako aj pre mužov. 

Simona Némethová pôsobí ako vedúca oddelenia bezpečnostnej kontroly na letisku v Bratislave.
Simona Némethová pôsobí ako vedúca oddelenia bezpečnostnej kontroly na letisku v Bratislave. Zdroj: Refresher/Slávka Noskovičová

Aké vlastnosti by mal človek mať, aby mu práca v bezpečnostnej službe na letisku išla? 

Rozhodne je to práca pre komunikatívneho človeka. Zamestnanec musí byť flexibilný, prispôsobiť sa nepravidelnému času v práci. Okrem toho má mať dokončené stredoškolské vzdelanie a musí prejsť previerkou osoby. Pri výbere nového zamestnanca na toto miesto sa pozerajú aj na to, či je zdravotne spôsobilý, bezúhonný a spoľahlivý. Preto ak niekto nespĺňa tieto vlastnosti, nie je vhodným kandidátom.

Mám kurz SBS, ktorý mi v prípade núdze môže pomôcť pri riešení konfliktu s pasažierom.

Mohli by ste nám opísať svoj pracovný deň? 

Môj deň začína príchodom do zamestnania. Následne sa ako každý zamestnanec podrobíme detekčnej kontrole a v dennej miestnosti nám vedúci zmeny pred nástupom vykoná inštruktáž. Potom nás rozdelí na jednotlivé miesta. Pracovný režim je nerovnomerne rozvrhnutý, čiže pracujeme na denné a nočné zmeny. Pri výkone našej práce sa počas dňa striedajú jednotlivé funkcie.

Absolvovali ste kurz sebaobrany, aby ste sa vedeli ubrániť v prípade stretu s agresívnym pasažierom?

Vyslovene kurz sebaobrany nie, všetci zamestnanci však po získaní posúdenia spoľahlivosti absolvujú dva kurzy. Jeden je screenerský a druhý je kurz SBS. Ten by nám v takomto prípade dostatočne pomohol.

Existuje veľa vecí, ktoré sú na palube lietadla zakázané. Musíte ich všetky vedieť naspamäť?

Všetci zamestnanci v našom tíme sú na to špeciálne vyškolení. Musíme teda ovládať všetky kategórie zakázaných predmetov a aj ich prepravné podmienky. Nemáme na to žiadnu knihu poruke, preto ak sa nám niečo v batožine nezdá, musíme si byť stopercentne istí, že to tam nepatrí.

Nemáme problém rozpoznať erotické pomôcky v príručnej batožine.

Čo napríklad erotické pomôcky? Ak ich mám v príručnej batožine, musím ich pred kontrolou vybrať tak ako ostatnú elektroniku? 

Nie. Pracujeme s najmodernejšími bezpečnostnými zariadeniami. Nie je preto pre nás problém rozpoznať takúto vec na obrazovke. V súčasnosti sú technológie natoľko vyspelé, že sa nemusia vykladať von dokonca ani laptopy, mobily a akákoľvek iná elektronika.

Bezpečnostnú kontrolu musia pred letom podstúpiť tak pasažieri, ako aj palubný personál.
Bezpečnostnú kontrolu musia pred letom podstúpiť tak pasažieri, ako aj palubný personál. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Čo sa stane s vecami, ktoré si ľudia chcú vziať na palubu, no nemôžu, a tak ich nechajú na letisku?V prípade, že ide o zakázaný predmet, ktorý nie je povolený prevážať v príručnej batožine, môže si ho cestujúci buď premiestniť do podanej batožiny, alebo odovzdať rodinnému príslušníkovi. Ďalšou možnosťou je uschovať tento predmet na miesto na to určené. Nachádza sa na pracovisku detekčnej kontroly a lehota uschovania je 30 dní.

A čo ak si po daný predmet nepríde do tejto lehoty? 

Ak cestujúci nemá záujem a nechce si vec následne vziať naspäť, predmet je umiestnený do špeciálnej nádoby a znehodnotený v spaľovni.

Človeka musíte vedieť odhadnúť na prvý pohľad, aké správanie už považujete za neprirodzené?

Každý z nás má určité profesionálne znalosti, ktorých súčasťou je aj profilácia cestujúcich na základe neprirodzeného správania. To je každé, z ktorého by som vyhodnotila, že môže predstavovať potenciálne riziko. Sú to napríklad ľudia pod vplyvom alkoholu alebo iných drog. Tiež takí, ktorí sú agresívni alebo násilní a predstavujú riziko z bezpečnostného hľadiska.

Mali ste niekedy problém s pasažiermi počas kontroly? 

Ja konkrétne zatiaľ nie. Nikdy som nenatrafila na agresívneho človeka, ktorý by sa so mnou hádal. Väčšina ľudí rešpektuje prepravné podmienky a tiež mňa ako osobu. Preto tieto kontroly prebiehajú pomerne ľahko.


Kontrolou prechádzajú tiež piloti a letušky. Platia pre nich iné pravidlá?

V záujme ochrany civilného letectva sú všetky osoby, ktoré sú zúčastnené na leteckej doprave, povinné podrobiť sa osobnej kontrole. Okrem toho musia ich batožiny prejsť kontrolou prepravovaných vecí. Preto môžem s istotou povedať, že tak isto ako pasažieri, aj leteckí zamestnanci musia prechádzať kontrolou a nie sú benevolentnejší ako ostatní.

Ak si cestujúci nevezme naspäť uschovaný predmet do 30 dní, spália ho.

Simona Némethová sa nikdy nestretla s problémovými pasažiermi, pravé naopak, cestujúci ju rešpektujú a dodržiavajú pokyny.
Simona Némethová sa nikdy nestretla s problémovými pasažiermi, pravé naopak, cestujúci ju rešpektujú a dodržiavajú pokyny. Zdroj: Refresher/Slávka Noskovičová

Čo sa stane s ľuďmi, ktorí sa pokúsia o pašovanie drog do lietadla? 

Pašovanie drog má na starosti niekto iný, napríklad polícia, colníci či finančná správa.

A čo keby som si chcela do lietadla prepašovať malé zvieratko? Podarilo by sa mi to?

Úprimne? Asi nie. Napríklad vo vrecku určite nie. Preprava zvierat podlieha osobitným podmienkam a musí byť dopredu nahlásená. Neplatí to pre cestujúcich, ktorí si majú možnosť so sebou na palubu vziať zvieratko. Vtedy je spolu s nimi podrobené detekčnej kontrole.

Ako to je s výbušninami a drogami? Ako ich dokážete odhaliť? 

Na našom pracovisku existuje zariadenie špeciálne na detekciu výbušnín. Dokáže odhaliť stopy nielen výbušnín, ale v niektorých prípadoch aj stopy omamných látok, a to za niekoľko sekúnd.

Pomôže človeku, ktorý sa snažil vyrobiť výbušninu, keď si umyje ruky? 

Nie. Stopy po látkach, ktoré sú potrebné na výrobu výbušniny, zostávajú na tele, oblečení a predmetoch, s ktorými manipuloval, niekoľko hodín. Nepomôže mu preto ani sprcha, zariadenie stopy odhalí aj po nej.

Je pravda, že ručnú kontrolu musí vykonávať zamestnanec s rovnakým pohlavím, ako je pasažier?

Áno, striktne sa dodržiava parita pohlavia. Za žiadnych okolností sa nesmie stať, že by na žene vykonával ručnú prehliadku mužský pracovník a opačne. Neexistuje žiaden prípad, kedy by sa toto pravidlo mohlo porušiť.

Ak by váš mužský kolega omdlel počas kontroly, môžete ju dokončiť za neho? 

Nie, pretože sa nikdy dané miesto neopúšťa bez toho, aby o tom niekto niekoho informoval. Vždy je v takomto prípade k dispozícii náhrada, iný kolega, ktorý ho môže zastúpiť a vykonať prehliadku zaňho.

Imobilných pasažierov skontrolujú pomocou ručnej prehliadky a sterov.

Ako prebieha kontrola imobilných pasažierov? 

Detekčná kontrola takýchto pasažierov je vykonávaná na pracovisku nadrozmernej batožiny v terminále A, alebo v osobitnej kabínke na treťom poschodí. Vykonáva ju zamestnanec bezpečnostnej služby, spolu s pomocou osoby, ktorá imobilného človeka sprevádza.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Samozrejme, ak supervízor bezpečnostnej služby nerozhodne inak. Ten berie do úvahy charakter cestujúceho. Okrem takejto prehliadky sa podrobia ručnej prehliadke a kontrolujú sa aj stermi.

Čo máte na svojej práci rada? Čo vás, naopak, hnevá? 

Na svojom povolaní mám najradšej to, že vykonávam prácu, ktorá je oproti iným netradičná. Samozrejme, ďalšou výhodou sú rôzne iné benefity, stretnutia s významnými osobnosťami. Nemám rada nepríjemných cestujúcich, no aj oni sú často súčasťou mojich dní na letisku.

Domov
Zdieľať
Diskusia