Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. augusta 2022, 18:00
Čas čítania 3:42
Dominik Vetrák

RECENZIA: Predátor: Korisť je najlepšia časť série za posledných 30 rokov

FILMY A SERIÁLY AKČNÉ FILMY DISNEY+ FILMY 2022 NOVÉ FILMY NOVÉ FILMY S DABINGOM PREDÁTOR PREY
Uložiť Uložené

Film Prey zo série Predátor poslal slávneho mimozemského lovca na planétu Zem počas toho, ako ešte Indiáni obraňovali Ameriku pred kolonizovaním.

Séria Predátor má za sebou štyri filmy, no od druhej časti z roku 1990 sa žiadnemu z tvorcov nepodarilo zachytiť čaro tejto sci-fi série a mimozemského lovca, na ktorého je krátke aj komando vojakov. Hollywoodski tvorcovia sa pokúšali vrátiť značku na vrchol, no nikdy to nevyšlo.

Prišiel však režisér Dan Trachtenberg (10 Cloverfield Lane) a povedal si, že vráti Predátora späť ku koreňom. Do atmosféry, v ktorej sa nerieši rozšírený svet predátorov, ich mytológia, technológie a podobne.

Odporúčané
20 najlepších seriálov od Netflixu 20 najlepších seriálov od Netflixu 5. augusta 2022, 9:30

Návrat ku koreňom

Film Prey (Korisť) je o mimozemskom votrelcovi, ktorý je úplne prvým zo svojej rasy na planéte Zem. Stalo sa to v roku 1713 a mnohí by si pomysleli, že vtedy ľudia nemali šancu predátora poraziť. Je to pochopiteľné, keďže ľudia v tom čase poznali len primitívne zbrane a technológie a predátor ich predchádza stovky až tisícky rokov. Indiánom to však neprekáža. „Ak krváca, môžeme ho zabiť,“ povie Taabe, vodca kmeňa Komančov, ktorý sa postaví predátorovi. 

predator Prey recenzia
Zdroj: Hulu/Disney

Taabe (Dakota Beavers) je druhá hlavná ľudská postava a brat protagonistky Naru (Amber Midthunder). Naru je mladá lovkyňa z klanu, ktorej sa nechce stráviť život zbieraním potravy a šitím kožušín. Chce sa stať bojovníčkou. Má skvelý inštinkt, je inteligentná, dokáže bojovať a je skvelou stopárkou.

Stojí však pred ňou mimozemský predátor a sčasti aj ostatní muži z kmeňa, ktorí ju nepovažujú za plnohodnotnú lovkyňu. Naru je charizmatická postava, ktorej budeš fanúšikovať od začiatku do konca (pravdepodobne ešte viac ako Schwarzeneggerovej postave z jednotky). 

Trochu pomalý začiatok filmu škodí

Naru sa rozhodne nájsť zviera, ktoré v lesoch zabíja ostatné živočíchy. Z hľadiska príbehu nepotrvá dlho, než predátora stretne zoči-voči, no okamžite utečie, keď vidí, ako zdvihne veľkého medveďa do vzduchu a poľahky ho roztrhá. Z hľadiska stopáže sa však toto všetko stane až príliš neskoro.

predator Prey recenzia
Zdroj: Hulu/Disney

Súboje predátora s ľuďmi prichádzajú až v druhej polovici snímky. Aj keď režisér robí všetko pre to, aby bol dovtedy príbeh zaujímavý a sem-tam sa objavila aj nejaká akčná scéna, čakať na plnohodnotný nástup predátora 50 minút je až príliš dlho. 

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec 20. apríla 2024, 9:00

Už v pôvodnej snímke s Arnoldom Schwarzeneggerom sme na neho čakali dlho, no tam mal režisér John McTiernan k dispozícii zábavné a sympatické postavy. Ich dialógy a paranoja spôsobená trpezlivosťou predátora nedali priestor na existenciu žiadnych pomalších miest.  Mimochodom, postavy pomáhal vytvoriť herec a scenárista Shane Black, ktorý napísal aj režíroval film Predátor (2018).

Vo filme Prey však nie je žiadny Arnold Scharzenegger, Carl Weather či Bill Duke a ich zábavné rozhovory a hlášky. Utiahnuť to musia neznámi herci, ktorí sa vo filme síce zaskveli, ale na vyplnenie prvej polovice snímky je to málo. Navyše je medzi nimi nedostatok zaujímavých interakcií, takže sme sa už nevedeli dočkať, kedy konečne dorazí predátor. 

predator Prey recenzia
Zdroj: The Walt Disney Company

Na druhej strane režisér Dan Trachtenberg ukazuje pravú podstatu predátora – lov. Tento predátor je trochu iný, než na akých si zvyknutý. Zrejme pochádza z inej rasy, má oveľa menej brnenia a iné zbrane. Stále je to však veľmi nebezpečný, smrteľný a inteligentný lovec, ktorý hľadá výzvu v podobe čo najväčšej koristi testujúcej jeho schopnosti. 

Finálové súboje a všetky akčné scény sú úžasné

Prepočíta sa však, keď si myslí, že všetci ľudia sú proti nemu rovnako bezbranní. Trachtenberg natočil akčné scény veľmi sebaisto. Sú prehľadné a divák nemá nikdy dojem, že sa v nich stráca, čo je náročné, keďže predátor je niekedy neviditeľný. Poteší fakt, že trailery z akčných scén filmu veľa neukázali, a tak si počas sledovania filmu užiješ viacero prekvapení. 

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy 13. apríla 2024, 8:00

Dva finálne súboje sú pastvou pre oči. V každej akčnej scéne si všimneš nejaký originálny spôsob, akým tvorcovia vybudovali choreografiu súbojov. Naru má šťastie, že prežije hneď niekoľko stretnutí s predátorom, vďaka čomu spozná a správne odhadne jeho schopnosti a technológie. Film v tomto veľmi pripomína originál, keď postava Arnolda Schwarzeneggera Predátora postupne študovala a následne prispôsobila bojové podmienky tak, aby voči nemu mala šancu.

predator Prey recenzia
Zdroj: Hulu/Disney

Predátor dostal svoju Ellen Ripleyovú

Niečo podobné robí aj Naru, čo z nej robí nesmierne schopnú a sympatickú bojovníčku. Dokonca sme pri jej dialógoch, odvahe a komplexných plánoch v boji proti presile zaznamenali akési paralely s jednou z najviac cool ženských hrdiniek – Ellen Ripleyovou z filmovej série o votrelcoch. 

Milým prekvapením bola kvalita počítačových trikov. Väčšinu zvierat tvorcovia vytvorili pomocou počítačov a vyzerajú úžasne (najmä medveď a vlk). Nesmierne sa podarili aj kostýmy, či už je reč o predátorovi, alebo oblečení Indiánov. Možno je škoda, že sa tvorcovia viac nevyhrali so zvukom a zvukovým dizajnom. Tradičné „klikanie“ predátora stačilo počuť dva razy. Vo filme ho však počuť takmer vždy, keď sa blíži, čo znižuje napínavosť scén. 

Nový Predátor je návratom ku koreňom, a to nielen vďaka tomu, že sa odohráva v prírodnom prostredí. Režisér Dan Trachtenberg zobrazil slávneho lovca v podobe, v akej sme ho ešte nevideli. Mal jednoduchý cieľ – ukázať, ako predátor loví, ako myslí a ako sa dá preľstiť a možno aj poraziť. Či sa mu podarilo aj to posledné, môžeš zistiť sám, ak si piateho augusta na Disney+ zapneš tento film.  

predator Prey recenzia
Zdroj: Hulu/Disney

Mal by ho vidieť každý fanúšik série, ale aj divák, ktorý sa s Predátorom ešte nestretol. Je to kvalitne natočený akčný film s dvomi super postavami a veľmi zábavnými a nápaditými akčnými scénami. Predátora tu tvorcovia vykreslili ako nesmierne silného protivníka, ktorého však môže poraziť aj obyčajný človek, ak je dosť vynaliezavý, obratný, skúsený a má poriadnu dávku šťastia.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme 6. apríla 2024, 10:00

Snímke by prospelo, keby bola prvá polovica kratšia o 10 minút, no okrem toho sme si ju nesmierne užili, obzvlášť v druhej, poriadne akčnej polovici. Predátor: Korisť (Prey) si preto od nás v recenzii odnáša osem bodov z desiatich. 

Žáner: akčné sci-fi
Dĺžka: 1h a 40 minút
Herci: Dakota Beavers, Amber Midthunder
Réžia: Dan Trachtenberg
Scenár: Patrick Aison
Kde si film môžeš pozrieť: Disney+
Domov
Zdieľať
Diskusia