Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. apríla 2022, 8:30
Čas čítania 5:22
Viktor Kniš

Kto je poslanec Sme rodina Martin Borguľa, ktorého obvinili z korupcie?

Kto je poslanec Sme rodina Martin Borguľa, ktorého obvinili z korupcie?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
POLITIKA MARTIN BORGUĽA
Uložiť Uložené

Martin Borguľa bol dlhé roky komunálnym poslancom. V roku 2018 sa chcel stať bratislavským starostom, podľa polície však v tom čase zaplatil skorumpovaným policajtom úplatok, ktorý dnes nazýva výpalným. Nie je to však jeho jediná kauza.

Predseda Sme rodina Boris Kollár sa v stredu pred odvolávaním ministra vnútra Mikulca postavil pred novinárov a vyhlásil, že jeho poslanca Martina Borguľu NAKA obvinila, aby vyvážila stíhanie opozičných poslancov Fica a Kaliňáka.

S Borisom Kollárom sa zladil aj Robert Fico, ktorému táto verzia vyhovuje. „Fakt je ten, že ste boli obvinený len a len preto, aby sa prekryla obrovská blamáž, ktorá príde v súvislosti s útokom na opozíciu,“ povedal Martinovi Borguľovi jeho bývalý priamy nadriadený Robert Fico, ktorého obvinili ako člena zločineckého gangu. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa zo svedka Borguľu stal obvinený.
  • V čom spočíva kauza, v ktorej bol obvinený.
  • Prečo Borguľa odišiel zo Smeru-SD a ako pravdepodobne kalkuloval pri svojej poslednej kandidatúre na starostu Starého Mesta. 
  • Aké ďalšie miliónové kauzy má Borguľa na konte. 
  • Prečo načasovanie vyhovuje Ficovi a nevyhovuje Mikulcovi a ako to dokazuje nezávislosť polície. 
Borguľa
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Borguľa: Nebol to úplatok, ale výpalné

Martina Borguľu obvinili z korupcie, pred komunálnymi voľbami údajne zaplatil 50-tisíc eur cez sprostredkovateľa – mafiána Petra Petrova – policajtom za to, aby nevyšetrovali jeho kauzu. 

Poslanec Národnej rady SR sa bráni, že ide o kauzu, kde najprv vystupoval ako svedok a poškodený. Tvrdí, že v tom čase sa mu vyhrážali, že keď nezaplatí, fyzicky na neho zaútočia. Zároveň mal záujem stať sa starostom a nechcel si pokaziť kampaň. „Mal som možnosť zaplatiť a mať pokoj pre svoju rodinu.“

Šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský ozrejmil, že Borguľu pred komunálnymi voľbami v roku 2018 vydierali a musel zaplatiť výpalné policajtom. „Spolupracoval s políciou, vypovedal o tom, potvrdzujú to svedecké výpovede. A teraz sa z ničoho nič dozvie z médií, že je obvinený z podplácania,“ skonštatoval. Borguľa podľa Pčolinského nedával žiaden úplatok, no musel zaplatiť výpalné.

Borguľa na tlačovke rozprával roztraseným hlasom, ale neodpovedal na otázku, prečo hneď po voľbách nešiel nahlásiť výpalníctvo na políciu, ale čakal dovtedy, kým sa to polícia nedozvedela z iného zdroja. 

Prečo ho naozaj obvinili

Martin Borguľa bol podľa NAKA zapletený v kauze Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, kde podľa policajtov robil biznis so zákazkami. „NAKA dostala podnet na osobu Martin Borguľa, podľa ktorého mal prostredníctvom spriaznených osôb v predstavenstve BVS zabezpečovať schvaľovanie zákaziek pre svoje spriaznené obchodné spoločnosti,“ píše sa v uznesení. Poslanec to popiera.

Opakuje, že mu vydierači síce hovorili, že mu vykopnú dvere a budú ho medializovať, ale dodáva, že táto medializácia sa nemala týkať údajných zmanipulovaných zákaziek, ale spomínaných vykopnutých dverí. Borguľa tvrdí, že aj keď je nevinný, ako kandidátovi na starostu Starého Mesta Bratislavy by mu uškodilo, keby sa do médií dostalo, že mu do bytu vtrhli kukláči. „Medializácia sa mala týkať toho, že by boli u mňa v dome kukláči.“

Uznesenie o vznesení obvinenia spomína aj podnikateľa Petra Máčaja, ktorý vraj tiež platil odsúdenému policajtovi Mariánovi Kučerkovi peniaze. „Uvedené osoby (...) nemohli byť zo strany obvineného Ing. Mariana Kučerku vydierané, ale konali za tým účelom, aby nebolo ohrozené ich súkromie, ako ani verejné postavenie v spoločnosti, a z tohto dôvodu odovzdali úplatky,“ píše vyšetrovateľ.

Borguľa
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Smerák, ktorý prešiel ku Kollárovi

Dlhé roky pôsobil Martin Borguľa ako mestský poslanec, v straníckom drese Smeru opakovane neúspešne kandidoval na post starostu Starého Mesta. V roku 2006 skončil štvrtý, v roku 2010 druhý, v roku 2014 nekandidoval s argumentom, že sa chce venovať rodine. Do komunálnych volieb v roku 2018 vstupoval už ako nezávislý.

So stranou Roberta Fica sa rozišiel po vražde Jána Kuciaka, keď aj verejne kritizoval vystúpenia svojich kolegov podporujúcich zotrvanie funkcionárov Smeru-SD pri moci napriek tomu, že v krajine zavraždili novinára pre jeho prácu. 

„A ty si ešte člen? Či len keď je z toho nejaký prospech pre teba alebo priateľov a rodiny?“ pýtal sa v tom čase Borguľu Martin Glváč. 

Borguľa pravdepodobne s odchodom zo strany Smer-SD kalkuloval, pretože vedel, že po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej mu môže nálepka smeráka prinášať zlé body. Na verejnosti hovoril, že stranu opustil už na konci marca, Glváč však ešte v lete pre portál glob.sk povedal, že Borguľa sa zúčastnil na členskej schôdzi členov Smeru v Starom Meste. V lete mu vraj členovia Smeru pomáhali zbierať podpisy na kandidatúru. 

Borguľa sa v roku 2019 spojil so stranou Sme rodina, na kandidátke dostal desiate miesto, a to aj napriek tomu, že ho Kollárovi poslanci ešte dva roky predtým kritizovali za biznis s fotovoltickými článkami so smerákom a prešovským županom Petrom Chudíkom.

V roku 2020 už hostil vo svojom bratislavskom hoteli stretnutie Jaroslava Haščáka z Penty a Borisa Kollára, ktoré obaja aktéri vysvetlili médiám rôzne

Jeho svokor staval dom matke Roberta Fica 

Kauzy bývalého smeráka sa týkajú najmä verejných súťaží, rozpredávania majetku a tiež rodinkárstva.

Prvá veľká Borguľova kauza pripravila o stoličku ministra obrany zo strany Smer-SD Františka Kašického. Týkala sa upratovacích služieb, keď v rokoch 2007 a 2008 rezort obrany riešil verejnú zákazku na upratovanie objektov kasární za milióny eur. Jeden z tendrov vyhrala firma Slovclean, kde bol spolumajiteľom v tom čase smerák Borguľa. Za upratovanie si účtovali 11 miliónov eur ročne. Keď sa na cca trojnásobne predražený obchod prišlo, odstúpil vzhľadom na to aj minister obrany.

Borguľa v tom čase tvrdil, že Slovclean nie je len jednou z firiem, ktoré by upratovanie vykonávali, a ceny sú férové. 

V súvislosti s jeho menom sa hovorilo aj o predražených PR kampaniach a falošných účtoch na Facebooku, ktoré mu mali pomáhať ešte v kampani v komunálnych voľbách. 

Terajší poslanec Sme rodina robil biznis aj s ministerstvom práce v čase, keď mu šéfovala Viera Tomanová zo Smeru (2010). Borguľova firma prenajala rezortu práce priestory, kam sa mali presťahovať úradníci. Na nevýhodný prenájom upozornil v rokoch 2011 a 2012 Jozef Mihál zo SaS a zmluvu zrušil, ďalší minister práce Ján Richter Borguľovi po návrate Smeru k moci vyplatil 400-tisíc ako náhradu škody. 

Borguľu spája so Smerom ešte jeden uzol – jeho svokor Jozef Kopecký je považovaný za sponzora Smeru, ktorý podľa Aktualít postavil dom matke Roberta Fica. Kopecký sa pokúšal aj o štátnu zákazku s vyššie spomenutým ministrom obrany, ktorá nakoniec realizovaná nebola, získal však 50 miliónov korún za projektovú dokumentáciu. 

Neraz sa pohyboval na hrane zákona

Voči Borguľovi sa vyhranili viacerí politici vrátane Milana Vetráka z OĽaNO, ktorý tvrdí, že poslanec Sme rodina má na konte niekoľko káuz. „S jeho menom sa spájajú mnohé podozrenia najmä z bratislavskej komunálnej politiky, neraz sa pohyboval na hrane zákona. Možno v prípade poskytnutia úplatku to už bude za tou pomyselnou hranou zákonnosti,“ píše Vetrák, podľa ktorého by nemal ďalej vykonávať funkciu poslanca. 

Podobne reagovala aj strana SaS. „Padni komu padni je zásada, ktorá má platiť aj v prípade koaličných poslancov. Čo sa týka konkrétne pána Borguľu, tak my sme sa už po voľbách vyjadrili, že tento človek je pre nás problémový.“ Ak by bolo treba hlasovať o vydaní do väzby, strana Sloboda a solidarita by pravdepodobne hlasovala za, podobne ako v prípade Roberta Fica. 

Borguľa
Zdroj: TASR

Načasovanie, ktoré vyhovuje Robertovi FicoviAj policajný prezident Štefan Hamran Denníku N potvrdil, že samotné načasovanie vznesenia obvinenia voči koaličnému poslancovi Martinovi Borguľovi je dôkazom, že polícia vo vyšetrovaniach nekalkuluje a politikov stíha, keď má dostatok podkladov.

Obvinenie Borguľu do značnej miery znepokojilo Borisa Kollára, ktorého zachytili zapnuté mikrofóny, ako rozčúlený hovorí, že toto je cez čiaru a zahlasuje za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca, ktorý je podľa neho za toto zodpovedný. Tlačové oddelenie Sme rodina síce poprelo, že emotívne vystúpenie Kollára sa týkalo informácie o obvinení Borguľu, ale podrobnejšie situáciu nevysvetlilo. 

Teoreticky by bolo výhodnejšie obviniť Borguľu až potom, ako v parlamente prebehne šieste odvolávanie Mikulca a taktiež hlasovanie o vydaní Roberta Fica do väzby. 

Boris Kollár by tak nemal väčšiu motiváciu hlasovať za odvolanie ministra vnútra a celý poslanecký klub by technicky nemusel kalkulovať s hlasmi pri vydávaní Roberta Fica do väzby. „Pán Mikulec je najviac odvolávaný minister tejto vlády. Už len tým, že sme nikdy nehlasovali proti jeho odvolaniu, sme vyjadrili svoj názor. V koalícii máme nejaké dohody. Keby sme boli v opozícii, určite by sme hlasovali za odvolanie už za tie veci, ktoré boli medializované,“ povedal Kollár s tým, že sa na klube ešte nedohodli, či Mikulca podporia. 

Nepriamo už podporili Roberta Fica, keď sa dvaja poslanci Sme rodina zdržali pri hlasovaní na mandátovom a imunitnom výbore, ktorý odporučil vydať šéfa Smeru-SD do väzby

Domov
Zdieľať
Diskusia