Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti GRANDIOSOFT.
28. apríla 2022, 9:15
Čas čítania 1:28
Sponzorovaný obsah

Stolovanie a dobré stravovacie návyky

ZDRAVIE DOMÁCNOSŤ GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Kvalitné stolovanie, to nie je len chutné jedlo, ale aj príjemná atmosféra.

Pekné prostredie pri konzumácii utužuje rodinnú pohodu, dáva pocit spolupatričnosti a podporuje dobré stravovacie návyky. Konzumácia jedla v príjemnej atmosfére podporuje nielen dobré trávenie, ale aj dobrú náladu. Všetky pokrmy určite lepšie chutia v estetickom prostredí, v ktorom sa celá rodina výborne cíti. Ako vytvoriť prívetivé prostredie pri stolovaní? Každé stolovanie môže byť vždy iné a zaujímavé, stačí použiť vhodné prestieranie a peknú výzdobu. Úspešné aranžovanie jedálenského stola spočíva najmä v použití kvetov a drobných dekorácií. Na stredovú výzdobu stola sú ideálne živé kvety vo váze a ozdobná keramika či porcelán, ktoré stolovaniu dodávajú špeciálny charakter.

Stravovacie návyky

Okrem kvalitnej stravy a príjemnej atmosféry sú pre dobré trávenie podstatné aj stravovacie návyky. Dôležité je, aby človek jedol päťkrát denne pestrú stravu a každý kúsok potravy primerane dlho žul. Vtedy sa žalúdok nasýti aj menším množstvom jedla a telo sa zbytočne neprejedá. Dôležité sú aj intervaly medzi jednotlivými pokrmami. A k jedlu nepatrí stres. Na každú konzumáciu je potrebný pokoj a dostatok času, aby pokrm bolo možné prijímať s pôžitkom. No trávenie vo veľkej miere ovplyvňuje nielen spôsob konzumácie jedla, ale aj druh konzumovanej stravy.

gradiosoft
Zdroj: Dreamstime

Chutné mäsité jedlá

Na prípravu mäsitých jedál je dobré používať mäso z domácich fariem. Hydina na menších farmách má výbeh na pastviny – má dostatok pohybu, slnka a čerstvého vzduchu. Je kŕmená prirodzeným krmivom – čerstvou trávou a kvalitným obilím. Žije v dobrých hygienických podmienkach, je chovaná bez antibiotík a stimulátorov rastu. Či si vyberiete čerstvé alebo zavárané mäso, pri výrobkoch z ekologických fariem máte istotu, že pri spracovávaní mäsa neboli použité chemické konzervačné látky a umelé prísady.

Domáce múčne jedlá

Pokiaľ milujete palacinky alebo lievance s ovocným džemom, na takýto pokrm sa výborne hodí jahodový, malinový alebo ríbezľový džem – ideálne domáci. Akú múku pri príprave múčnych jedál používate? Nielen palacinky a lievance, ale aj domáce pirohy, placky, knedle, šúľance či halušky môžete pripraviť vždy z iných surovín. Okrem tradičnej pšeničnej múky je na prípravu múčnych pokrmov vhodná ražná, ovsená, špaldová a grahamová múka. Rovnako aj kukuričná múka, ryžová, pšenová či pohánková múka, ktoré navyše neobsahujú lepok. Pri príprave domácich múčnych jedál nezaškodí vyskúšať múku zo semien a z orechov. Možno vás milo prekvapí chuť jedál zo slnečnicovej, tekvicovej, mandľovej, ľanovej, sezamovej, makovej či kokosovej múky.

Domov
Zdieľať
Diskusia