Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. marca 2022, 7:30
Čas čítania 4:53
Viktor Kniš

Prečo chceli odvolať ministra vnútra Mikulca? Manažovanie utečeneckej krízy zveril ľuďom blízkym OĽaNO, pri vysvetľovaní zavádzal

NEWS ROMAN MIKULEC
Uložiť Uložené

Minister vnútra Roman Mikulec stráca dôveru už aj medzi vlastnými.

Ministerstvo vnútra Romana Mikulca nemá dostatok kapacít na zvládanie utečeneckej krízy, bez transparentného verejného obstarávania preto dalo zákazku spoločnosti, ktorá je priamo prepojená s hnutím OĽaNO. Informoval o tom Denník N, podľa ktorého rezort vnútra podpísal rámcovú zmluvu na 2,5 milióna eur s firmou Dustream production. Tá sa zaviazala dodať komplexný manažment procesu evidencie, transportu a starostlivosti o utečencov, aj keď sa doteraz zameriavala len na organizovanie podnikových osláv. 

Firma začala so štátom spolupracovať po týždňoch od vypuknutia vojny, pretože minister Roman Mikulec dlhodobo čelil kritike, že je na hraniciach chaos a bez dobrovoľníkov by vojnovým utečencom nestíhali ponúkať dôstojné služby.

Mikulec tvrdil, že mu spoločnosť bez skúseností s krízovým riadením Dustream poradili dobrovoľníci zo štyroch konkrétnych dobrovoľníckych organizácií, všetky to však pre TV Markíza popreli. 

Šéfovi rezortu vnútra priťažilo aj zistenie, že eventovka Dustream využíva v zákazke pre MV ďalšiu firmu blízku OĽaNO. Majiteľ kreatívnej agentúry GD Identity je Július Slovák, ktorý je podľa zistení Denníka N blízkym človekom Eduarda Hegera, pred voľbami v roku 2020 pre neho napríklad zháňal preferenčné hlasy. Aj v koalícii už v závere uplynulého týždňa zazneli výzvy na vysvetlenie situácie, Mikulec preto zvolal na piatok popoludní tlačovú konferenciu.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako odvolávanie nakoniec dopadlo a kto Mikulca podržal.
  • Prečo minister Mikulec robil verejné obstarávanie bez súťaže. 
  • Aké prepojenia má OĽaNO na dodávateľa služieb pri manažovaní utečeneckej krízy.
  • Aké sú reakcie politických predstaviteľov koalície, ktorí majú pochybnosti o Mikulcovi. 
  • Kto Mikulca bránil a kto je z jeho postupu znepokojený. 
Mikulec
Zdroj: TASR

Podržali ho

Poslanci Romana Mikulca v stredajšom hlasovaní neodvolali. Za návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi bolo len 46 poslancov zo 102 prítomných. Proti hlasovalo 51 poslancov, 48 boli neprítomní.


Na hlasovanie neprišli poslanci za Sme rodina, za odvolanie Mikulca hlasovali opoziční poslanci, proti boli poslanci koalície, pričom niektorí členovia klubu SaS sa zdržali.

Odporúčané
Roman Mikulec: Debata o pomoci pri inflácii by v škole bola na päťku, ale máme aj jednotky (Rozhovor) Roman Mikulec: Debata o pomoci pri inflácii by v škole bola na päťku, ale máme aj jednotky (Rozhovor) 6. júna 2022, 12:30

Mikulec sa poďakoval poslancom za podporu. Trvá na tom, že štát neodovzdal riadenie krízy súkromným firmám, ale s nimi spolupracoval. Ospravedlnil sa, že nie všetko fungovalo ideálne od začiatku. Myslí si však, že zamestnanci rezortu vnútra konali najlepšie, ako vedeli. Poukázal na zanedbanú prípravu štátu na obdobné krízy, na zlepšení podľa neho budú pracovať.

Roman Mikulec
Zdroj: NR SR

Mikulec: Ak je problém 2-tisíc eur, zaplatím to

Roman Mikulec na tlačovej konferencii vysvetľoval, prečo eventovku objednal, ale jeho argumenty neboli dostatočne presvedčivé. Zároveň priznal, že to bol práve premiérov známy Július Slovák, ktorý prišiel s návrhom, aby štátu pomáhal s manažovaním pandémie súkromný sektor.

Pre zmluvu s firmou blízkou hnutiu OĽaNO bude už v stredu čeliť odvolávaniu, s návrhom prichádzajú strany Smer a Hlas. „Toto je typický stranícky klientelizmus ako vyšitý. Toto je hrubé zneužívanie inštitútu priamych zákaziek,“ kritizoval Mikulcovo konanie Robert Fico.

Minister tvrdí, že jeho rezort nemá kapacitu na to, aby zvládol riadenie utečeneckej krízy v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Preto potrebovali po približne mesiaci od vypuknutia ruskej agresie osloviť pri zriaďovaní veľkokapacitného krízového centra externú spoločnosť. Tvrdia, že mali málo času a nedostatok štátnych materiálnych a personálnych zdrojov.

Odporúčané
Mikulec fejkmi 40-tisícových Hublotov legitimizuje ohrozovanie duševného vlastníctva. Zobral si ich k prezidentke aj k Matovičovi Mikulec fejkmi 40-tisícových Hublotov legitimizuje ohrozovanie duševného vlastníctva. Zobral si ich k prezidentke aj k Matovičovi 10. júna 2021, 13:58

Do tlačovej konferencie, ktorá bola v piatok, dodala spoločnosť Dustream služby za 200-tisíc eur a spoločnosť GD Identity cez túto firmu dodala osem koordinátorov za 2-tisíc eur.

Minister Mikulec zároveň povedal, že ak je tých 2-tisíc eur problém, je ochotný zaplatiť ich z vlastného vrecka, a dodal, že kauzy Smeru boli oveľa väčšie. „Ak by mal byť toto problém, kameň úrazu tohto celého úspešného projektu, tak ja tu verejne vyhlasujem, že to zaplatím zo svojich peňazí.“ 

Dustream podľa Mikulca nie sú žiadni šuflikanti a navyše rozmýšľajú, že zmluvu so štátom ukončia, pretože vraj pre kauzu môžu prísť o ďalších klientov. „Potom sa budem pýtať, kto to bude robiť, môžem osloviť poslancov, aby sem prišli,“ dodal.

Raši by postele a matrace nakupoval oveľa lacnejšie

Mikulec tvrdí, že zákazku konzultoval s Úradom pre verejné obstarávanie. Predseda ÚVO Miroslav Hlivák však Denníku N povedal, že jeho úrad len vo všeobecnosti vysvetľoval, ako postupovať pri obstarávaní bez verejnej súťaže, a takýto postup si nemožno zamieňať s analýzou konkrétnej zmluvy s dodávateľom. 

V súvislosti s údajne nevýhodným nákupom proti Mikulcovi vystúpil aj Richard Raši zo strany Hlas-SD, ktorému sa nepáčila cena, za ktorú rezort nakupoval postele a matrace do azylových domov. Nákup 500 poschodových postelí a 1 000 matracov je podľa neho predražený o 140-tisíc eur. Postele nakupuje vnútro po 246 eur a matrace po 114 eur, Raši tvrdí, že sa to dalo aj oveľa lacnejšie napríklad u známeho švédskeho predajcu nábytku.

Odporúčané
Minister Mikulec nosí 40-tisícový model hodiniek Hublot. Tvrdí, že je to dar a replika Minister Mikulec nosí 40-tisícový model hodiniek Hublot. Tvrdí, že je to dar a replika 8. júna 2021, 12:35

Ministerstvo však vyhlásilo, že museli dávať pozor na špecifikáciu, hlavným kritériom bola odolnosť, pretože chcú matrace využívať aj po skončení migračnej krízy. „Poslanec Raši porovnáva neporovnateľné, a ak by si preštudoval zmluvu zverejnenú v Centrálnom registri zmlúv naozaj dôkladne, nie iba s cieľom populistického manipulovania spoločnosti, zistil by, že príklad, ktorý uviedol v diskusnej relácii, absolútne nespĺňa špecifikáciu nastavenú kompetentnými osobami pracujúcimi priamo medzi utečencami.“

Pri procese výberu podľa kancelárie ministra oslovili aj ďalšie firmy, ktoré však tieto položky nedokázali dodať v požadovanom čase.

Transparency International Slovensko: Nešťastný postup

Pre Refresher zhodnotila postup ministra vnútra Mikulca mimovládna organizácia Transparency International Slovensko. Považuje ho za nešťastný. „Ak aj opomenieme výhradu, že ministerstvo vnútra je jeden z personálne najsilnejších rezortov a mal by byť schopný krízové situácie manažovať aj prostredníctvom svojich zložiek, otázky vyvoláva aj spôsob uzatvárania kontraktov so súkromným sektorom.“

TIS kritizuje, že ministerstvo vnútra priamo vybralo spoločnosť s prepojením na OĽaNO, navyše bez zrozumiteľného zdôvodnenia jej kompetencie v danej oblasti. „Vzbudzuje to podozrenia z konfliktu záujmov či klientelizmu.“

Za problematickú považujú aj komunikáciu ministra vnútra. Namieste je podľa Transparency aj otázka týkajúca sa prípadného vyvodenia personálnej zodpovednosti.

„Aj v prípade, ak by mal minister naozaj len ten najlepší úmysel, účel by ani v takejto situácii nemal svätiť prostriedky. Nehovoriac o nešťastnej komunikácii zo strany ministra, keď sa pri zdôvodňovaní výberu spoločnosti oháňal odporúčaniami dobrovoľníkov a organizácií, ktoré sa od toho vzápätí dištancovali. Požiadavky na odvolanie ministra Mikulca preto považujeme za pochopiteľné a aj dôvodné.“

Roman Mikulec.
Roman Mikulec. Zdroj: TASR/Michal Svítok

Mal by odstúpiť? Na poplach bijú už aj vlastní

Už aj členovia hnutia OĽaNO si myslia, že minister vnútra by mal kauzu poriadne vysvetliť. Minister životného prostredia Ján Budaj v relácii Na Telo povedal, že ak by Mikulec nedokázal zreteľne vysvetliť zverenie manažovania utečeneckej krízy súkromným spoločnostiam, tak by hnutie malo vyvodiť dôsledky: „Ak by nastalo zneužitie funkcie, OĽaNO vždy konalo a bude konať,“ povedal Budaj. 

Kritiku zožal Mikulcov rezort aj preto, že minister má na svojom úrade k dispozícii sekciu krízového riadenia, v ktorej pracujú približne dve stovky ľudí. Aj podľa ministra financií Igora Matoviča by túto funkciu mali vykonávať práve oni. Po tlaku v utorok večer riaditeľ tejto sekcie Marián Dritomský oznámil svoju rezignáciu. Cíti sa zodpovedný sa to, že sa mu nepodarilo vybudovať odolný systém krízového riadenia. 

Odporúčané
Minister vnútra Mikulec: Ak sa Slováci nezačnú správať zodpovedne, na rad príde povinná štátna karanténa (Rozhovor) Minister vnútra Mikulec: Ak sa Slováci nezačnú správať zodpovedne, na rad príde povinná štátna karanténa (Rozhovor) 11. februára 2021, 17:48

Minister vnútra musel v posledných dňoch veľa vysvetľovať, a aj keď koaličných partnerov zdanlivo nepresvedčil stopercentne, poslanci Sme rodina a SaS po rokovaní na koaličnej rade vyhlásili, že nebudú v Národnej rade hlasovať za jeho odvolanie. Dlhodobo Mikulca kritizuje aj Peter Pčolinský, ktorý si vie predstaviť lepšie fungovanie rezortu vnútra, ale rovnako dodáva, že personálnu otázku a prípadnú výmenu musí vyriešiť samotné hnutie OĽaNO. 

„Ide o rezort, ktorý patrí hnutiu OĽaNO, pán minister je z hnutia OĽaNO a je to zodpovednosť hnutia OĽaNO. Čiže ak má byť vyvodená nejaká sebareflexia, treba túto otázku klásť hnutiu OĽaNO,“ povedal Pčolinský. 

„Konanie ministerstva vnútra v prípade medializovaných informácií vzbudzuje viaceré otázky,“ dodáva SaS. Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová označila informácie o firmách, ktoré si najal rezort vnútra, za prekvapujúce. 

Domov
Zdieľať
Diskusia