Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. marca 2022 o 15:30
Čas čítania 3:39
Viktor Kniš

Držitelia Bored Ape Yacht Clubu dostali za dôveru astronomickú odmenu. Do sveta NFT už vstúpila aj Madonna

TECH NFT
Uložiť Uložené

Najväčší NFT projekt počas uplynulého týždňa posunul hranice. Každému držiteľovi Bored Ape Yacht Clubu vyplatili autori projektu približne 100-tisíc eur.

Informácie v článku nemajú slúžiť ako investičné rady, obchodovanie s NFT je veľmi nebezpečné, pretože cena tokenov sa hýbe veľmi rýchlo a je závislá od mnohých vonkajších faktorov. 

Všetkým držiteľom NFT znudených opíc počas uplynulého týždňa pribudlo na účet okolo 100-tisíc eur. Autori projektu Bored Ape Yacht Club zo štúdia Yuga Labs vydali vlastnú kryptomenu $APECOIN, pričom sa zároveň rozhodli odmeniť všetkých držiteľov, ktorým rozdali viac ako 10-tisíc mincí $APECOIN za každú opicu. Cena kryptomeny bola na začiatku okolo jedenásť dolárov za jednu mincu, dnes je hodnota mince 14 dolárov. 

Odporúčané
Slovenskí a českí zberatelia NFT: Aj keď vlastníme kolekcie za státisíce eur, máme kariéru a baví nás každodenná práca (Rozhovor) Slovenskí a českí zberatelia NFT: Aj keď vlastníme kolekcie za státisíce eur, máme kariéru a baví nás každodenná práca (Rozhovor) 23. januára 2022 o 16:30

Mince dostali aj držitelia projektu Mutant Ape Yacht Club a projekt Bored Ape Kennel Club bol násobiteľom týchto mincí.

Na ilustráciu, najväčší zberateľ na svete krátko po spustení tokenu $APECOIN ukázal, že ak by predal všetky svoje mince, okamžite by dostal viac ako 15 miliónov dolárov. Tokeny však nepredal a dnes majú ešte o 30 % vyššiu hodnotu.

Hodnota kryptomeny $APECOIN začínala na približne 11,5 dolárov, po týždni sa zvýšila na približne 14 dolárov.
Hodnota kryptomeny $APECOIN začínala na približne 11,5 dolárov, po týždni sa zvýšila na približne 14 dolárov. Zdroj: Coingecko/Apecoin

Stačilo investovať dve stovky

NFT projekt Bored Ape Yacht Club spúšťali autori v apríli 2021, teda približne pred rokom, keď bol ešte trh s nezameniteľnými tokenmi a digitálnym umením v plienkach.

V tom čase bola cena kryptomeny ethereum, za ktorú sa BAYC nakupovali, podobná tej súčasnej, preto môžeme jednoducho spočítať, ako sa cena znásobila. Počiatočná hodnota jedného NFT tokenu znudenej opice bola 0,08 ETH, teda približne 250 dolárov. Dnes je cena jedného NFT tokenu rovnakej kolekcie 100 ETH, teda 1 250-násobne viac. V absolútnej hodnote je to viac ako 300-tisíc dolárov. 

Odporúčané
Zuzana žije časť roka v Austrálii, časť na Slovensku a medzitým ešte aj cestuje. Prezradila, ako sa jej to podarilo Zuzana žije časť roka v Austrálii, časť na Slovensku a medzitým ešte aj cestuje. Prezradila, ako sa jej to podarilo 2. augusta 2023 o 9:30

Zaujímavosťou je, že o opice pôvodne záujem nebol, keďže trh bol veľmi mladý a málokto mu veril. Kolekciu autori vypredávali až niekoľko dní, preto si ju mohol kúpiť naozaj každý, kto NFT veril alebo si chcel aspoň zašpekulovať. Aj na Slovensku máme niekoľko držiteľov BAYC, s dvoma z nich sme sa porozprávali v tomto článku

Samozrejme, je nutné uviesť, že v čase vydania projektu BAYC nikto nemohol tušiť, ako veľmi úspešný tento projekt bude, rovnako autori nikdy nesľubovali žiadne konkrétne odmeny. 

Dnes vznikajú denne stovky podobných projektov, vo väčšine prípadov ide o pokus vylákať od investorov peniaze bez akejkoľvek pridanej hodnoty. Aj preto je trh s NFT veľmi nebezpečný a spája sa s ním množstvo podvodov. Z celkového počtu tisícok projektov sa nad hodnotou investície udržia aj v krátkodobom horizonte len desiatky, preto je bezpečné vstupovať do odvetvia len s peniazmi, o ktoré si môže investor dovoliť prísť. 

Aktuálna floor price Bored Ape Yacht Clubu je 102,8 ETH, teda v absolútnej hodnote viac ako 300-tisíc dolárov. Dáta sú aktuálne ku koncu marca 2022.
Aktuálna floor price Bored Ape Yacht Clubu je 102,8 ETH, teda v absolútnej hodnote viac ako 300-tisíc dolárov. Dáta sú aktuálne ku koncu marca 2022. Zdroj: OpenSea/BAYC

Čoraz viac investujú aj známe osobnosti

Trendu NFT už podľahlo aj množstvo známych osobností, najmä na Twitteri si skoro hromadne menia profilovky na znudené opice, pričom často dbajú na to, aby sa aspoň sčasti podobali. Najlepším príkladom je Eminem, ktorý zaplatil za svoju BAYC približne 450-tisíc dolárov. Autori pravdepodobne pri tvorbe kolekcie na legendárneho interpreta mysleli, keďže v skutočnosti ide o jeho podobizeň s charakteristickou šiltovkou, jednoduchou retiazkou a varsity bomberou. 

Ďalším známym investorom je Justin Bieber, ktorý zaplatil za jednu opicu až 1,25 milióna dolárov.

Medzi zberateľov NFT vrátane vzácnej kolekcie sa pridala legendárna speváčka Madonna, ktorá nakupovala cez službu MoonPay za 180 ETH, teda približne 560-tisíc dolárov. Zaujímavosťou je, že svoju opicu si dala upraviť, upravila si niektoré doplnky aj pozadie.

Odporúčané
Zaujímaš sa o NFT? Zisti všetko o tom, ako vytvárať, predávať či účtovať NFT-čka Zaujímaš sa o NFT? Zisti všetko o tom, ako vytvárať, predávať či účtovať NFT-čka 19. mája 2023 o 10:30

V tomto kontexte je dôležité podtknúť, že každý držiteľ NFT tokenu tejto kolekcie je jej výhradným vlastníkom a má právo si ho upravovať. Môže ho dokonca bez súhlasu autora využívať na ďalšie komerčné účely. Vlastníci BAYC napríklad môžu svoje opice používať ako dizajn oblečenia, čo si už v praxi vyskúšal známy český technologický nadšenec Petr Mára. 

Medzi držiteľov Bored Ape Yacht Clubu patria aj raperi Wiz Khalifa a Snoop Dogg, ktorí chystajú spoločný projekt s využitím nezameniteľných tokenov. Za spomínaný $APECOIN  si môžu záujemcovia kúpiť tematické hudobné NFT z tejto spolupráce. Aj títo raperi využívajú vlastné tokeny na to, aby na nich ďalej komerčným spôsobom zarábali.  

Eminem Madonna Wiz Khalifa
Zdroj: Twitter
Eminem Madonna Wiz Khalifa
Zdroj: Twitter
Eminem Madonna Wiz Khalifa
Zdroj: Twitter
Snoop Dogg
Zdroj: Twitter/Snoop Dogg

Vyvrcholením bude vlastný „vesmír“

Jedným z najskloňovanejších pojmov v NFT je metaverzum. Veľmi zjednodušene ide o virtuálny svet, v rámci ktorého je možné interagovať a komunikovať s ostatnými používateľmi, a to prostredníctvom klasického PC alebo lepšie vďaka vybaveniu pre VR a identifikátory pohybu. 

V tejto oblasti existuje okrem hernej využiteľnosti aj praktickejšia rovina, ktorú Refresheru opísal jeden z držiteľov Bored Ape Yacht Club projektu z Česka. „Aby som pravdu povedal, páči sa mi myšlienka interakcie s ostatnými priateľmi, zúčastnení sa na rôznych udalostiach, na ktorých by som sa inak v reálnom svete nemohol zúčastniť. Ako príklad môžem uviesť koncert svojho obľúbeného interpreta na konci sveta alebo virtuálnu diskotéku v čase karantény a zatvorených klubov. Niektoré metaverzové projekty niečo podobné organizujú už dnes, a to aj pravidelne, a ľuďom sa to páči,“ povedal Refresheru STPN. 

Znudené opice chystajú vlastný metaverzový svet, ktorý nazývajú the Otherside, teda vo voľnom preklade druhá alebo opačná strana.

Pred niekoľkými dňami predstavilo štúdio Yuga Labs aj prvé video, ktoré naznačuje, že z grafickej stránky bude tento svet vybavený lepšie ako napríklad niektoré konzolové hry, zároveň naznačili aj spoluprácu s niektorými ďalšími projektmi. Podľa očakávaní krátko po zverejnení videa cena týchto projektov vyletela o niekoľko desiatok percent. 

Odporúčané
Máme umelcov, ktorí z malých slovenských dediniek pracujú pre nemeckú klientelu, vraví zakladateľka Minty Petra Kemková (Rozhovor) Máme umelcov, ktorí z malých slovenských dediniek pracujú pre nemeckú klientelu, vraví zakladateľka Minty Petra Kemková (Rozhovor) 16. júla 2022 o 9:30

NFT svet očakáva ďalší dôležitý posun v tejto oblasti v apríli, keď držitelia BAYC opäť dostanú tzv. „pozemky“, ktoré budú dokopy tvoriť súvislý metaverzový svet the Otherside. Pozemky s hodnotou niekoľko tisíc dolárov si však budú môcť zakúpiť aj tí, ktorí exkluzívny projekt nevlastnia. Očakáva sa zároveň, že spomínaný token $APECOIN bude mať v tomto NFT vesmíre svoje špecifické využitie. 

Aj napriek tomu je obchodovanie s NFT veľmi rizikové. Všetky nástrahy tohto sveta opisujeme v článku, v ktorom sme sa porozprávali s viacerými slovenskými investormi.

Domov
Zdieľať
Diskusia