Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. februára 2022, 9:30
Čas čítania 7:15
Viktor Kniš

Niekedy pracujem 17 hodín denne, inokedy mám celý deň voľno. Títo Slováci a Česi sa živia výhradne nákupom a predajom NFT

TECH NFT
Uložiť Uložené

Refresher sa porozprával s niekoľkými skúsenými NFT investormi, ktorí zanechali bežnú prácu, aby sa naplno venovali obchodovaniu s nezameniteľnými tokenmi. Upozorňujú na obrovské množstvo rizík, ktoré so sebou investovanie nesie.

NFT nie je len obrázok vo formáte .jpg, ktorý si môžeš stiahnuť a chváliť sa, že si jeho majiteľom. Kým ty máš peknú grafiku, niekto k nej vlastní nezameniteľný token, ktorý má často hodnotu stoviek, tisícok až desaťtisícok eur. Aj na Slovensku a v Česku sú ľudia, ktorí sa v obchodovaní s týmito tokenmi vyznajú natoľko, že sa tým dokážu uživiť. 

„Sú dni, keď som 17 hodín za počítačom a pracujem, a potom sú dni, keď mám viac-menej čas len sám pre seba. Potom sú dni, keď ma frajerka neznáša, lebo o štvrtej ráno mi zvoní päť budíkov, aby som sa zobudil a kúpil NFT,“ vysvetľuje Refresheru Patrik, ktorý vyštudoval vysokú školu, niekoľko rokov pracoval a na konci roka 2021 sa rozhodol, že bude pánom svojho času. 

Odporúčané
Slovenskí a českí zberatelia NFT: Aj keď vlastníme kolekcie za státisíce eur, máme kariéru a baví nás každodenná práca (Rozhovor) Slovenskí a českí zberatelia NFT: Aj keď vlastníme kolekcie za státisíce eur, máme kariéru a baví nás každodenná práca (Rozhovor) 23. januára 2022, 16:30

Ďalší respondent Gustáv tvrdí, že mu začal prekážať fixný pracovný čas a slabé finančné ohodnotenie zo skladov e-shopov, ktorými sa potuloval. Dnes si dokáže zarobiť tisícky eur mesačne, ale upozorňuje aj na nevýhody obchodovania s NFT. „Pre mňa ako introverta to zatiaľ nie je žiadny problém, ale vnímam, že sa časom môžem cítiť ako sociálne vyprahnutý,“ hovorí.

Refresher oslovil troch obchodníkov s NFT. Pozná ich identitu a mal možnosť nahliadnuť do ich online blockchainových peňaženiek, ktoré podrobne zaznamenávajú všetky nákupy a predaje. Niektoré mená respondentov sú vymyslené.

V článku opisujeme výhody aj nevýhody tejto netradičnej práce. Ak ťa trend NFT zaujíma a chceš si prečítať viac podobných textov, nezabudni sledovať toto vlákno a podporiť nás vstupom do klubu Refresher+.  

Informácie spomenuté v článku nie sú investičnými radami. Refresher v texte upozorňuje na množstvo rizík spojených s obchodovaním s kryptomenami alebo nezameniteľnými tokenmi.
Najväčší sekundárny trh s NFT Opensea.
Najväčší sekundárny trh s NFT Opensea. Zdroj: Opensea

Dali výpoveď v práci, lebo chceli finančnú slobodu a žiadne autority

Keď Patrik pracoval v biznise s kávou, stretával množstvo inšpiratívnych ľudí, cez ktorých sa dostal najprv ku kryptomenám a potom aj k NFT.

Plnohodnotný vstup do tohto sveta zvážil v momente, keď zistil, že v profesijnom živote dosiahol všetko, čo chcel. Už v tom čase mu obchodovanie s nezameniteľnými tokenmi prinášalo veľký úspech pri minimálnej námahe. „Rozhodol som sa celkom neuvážene, že skúsim staviť všetko na jednu kartu. Proste som to tak cítil,“ priznáva Refresheru Patrik. Jedným dychom dodáva, že má dostatočnú finančnú rezervu aj na dlhší čas. 

Odporúčané
Zuzana žije časť roka v Austrálii, časť na Slovensku a medzitým ešte aj cestuje. Prezradila, ako sa jej to podarilo Zuzana žije časť roka v Austrálii, časť na Slovensku a medzitým ešte aj cestuje. Prezradila, ako sa jej to podarilo 2. augusta 2023, 9:30

Gustáv priznáva, že má problém s autoritami, nechce mať nad sebou šéfa a pravidelný pracovný čas. „Problémom bola predovšetkým fixná pracovná doba, ktorá mi neumožňovala žiť slobodne. Predstava, že budem v zamestnaní každý deň tráviť 8 hodín, zatiaľ čo mi život uteká pomedzi prsty, ma už roky vnútorne zožierala,“ vysvetľuje Gustáv, ktorý mal pred vstupom do NFT dlhoročné skúsenosti s obchodovaním s kryptomenami. Má preto veľa vedomostí a vie pracovať s rizikom.

Tretí respondent Ján mal vlastnú reklamnú agentúru. Po rokoch ho vraj prestal baviť stereotyp a práca ho nenapĺňala. Aj z dôvodu pandémie koronavírusu mu odišlo veľa dôležitých klientov a mal viac času študovať NFT. Firmu postupne rozpustil. 

Oslovení obchodníci tvrdia, že peniaze, ktoré z predaja NFT vyberú cez centralizované burzy, vždy riadne zdania podľa platnej legislatívy. Na podmienky sa nesťažujú, aj keď upozorňujú na progresívnejší prístup niektorých západných krajín.

Ako (najčastejšie) vyzerá proces za úspešným nákupom NFT: 

1. Investor si vyhľadá NFT projekt, ktorý môže byť rentabilný.
2. Stane sa súčasťou komunity, pomôže autorom projektu rozvíjať ju alebo plní rôzne úlohy.
3. Za splnenie úloh dostane možnosť kúpiť si NFT token v predstihu pred zvyškom trhu vo vyhradenom čase.
4. Určí si stratégiu, kúpi NFT projekt priamo od autora a sleduje, ako sa vyvíja cena.
5. NFT predá na sekundárnom trhu (najčastejšie Opensea) podľa stratégie, ktorú si určil. Buď predáva hneď po spustení predaja, keď je väčšina tokenov dostupná u autora len pre členov uzavretej komunity, alebo projekty predá v strednom alebo dlhodobom horizonte podľa zvolenej stratégie. 

Pri každom nákupe projektu od autora existuje aspoň minimálne riziko, že autor má nekalé úmysly alebo ponuka prevýši dopyt a cena klesne pod nákupnú cenu. V takom prípade investor ľahko prerobí, aj keď „spravil všetko správne“.
Adidas spolupracuje aj s najväčšími NFT projektmi sveta.
Adidas spolupracuje aj s najväčšími NFT projektmi sveta. Zdroj: Adidas Originals

Straší ich „fomo“, ale tlak nepociťujú

Tzv. fomo (fear of missing out), teda strach, že zmeškáš niečo dôležité, je v NFT veľmi často skloňovaným termínom.

Najčastejším príkladom fomo je, keď ľudia majú pocit, že musia byť v spoločnosti ostatných ľudí, aby nezmeškali sociálne interakcie. Fomo sa používa aj v kontexte potreby neustále kontrolovať sociálne siete, aby nám neušlo niečo dôležité. V NFT fomo znamená pocit, že keď investor nebude online, môže premeškať dôležitú príležitosť. Fomo sa týka aj priamo financií – investori môžu mať pocit, že keď nejaké NFT nekúpia, zmeškajú veľkú príležitosť. Aj preto je v NFT svete dôležité naučiť sa pracovať s emóciami.

Aj preto obchodníci trávia obzvlášť veľa času na sociálnych sieťach a fórach, kde neustále vyhľadávajú nové informácie. Mnohé projekty, do ktorých sa oplatí investovať, sa totiž vypredajú do niekoľkých sekúnd. Všetci traja respondenti potvrdili, že pocity fomo prežívajú. Zároveň upozorňujú, že sčasti sa dá ich situácia prirovnať k bežným živnostníkom, ktorí musia rovnako vyhľadávať príležitosti. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 110182 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo môže byť NFT aj full-time prácou.
  • Aké najväčšie nevýhody má obchodovanie s NFT a na aké riziká si treba dať pozor.
  • Ako vyzerá bežný pracovný deň investora do NFT.
  • Ako vyzerá úspešná investícia.
  • Prečo musia investori ovládať aj psychológiu, sledovať trendy a používať platené analytické nástroje.
  • Aké výhody dávajú niektoré NFT tokeny svojim držiteľom a čo už predstavila spoločnosť Adidas.
Domov
Zdieľať
Diskusia