Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. februára 2022, 16:32
Čas čítania 2:36
Viktor Kniš

Fico a Kaliňák sa oháňajú zmanipulovanými citátmi, generálna prokuratúra zavádza, tvrdia Čurilla a spol.

NEWS VOJNA V POLÍCII
Uložiť Uložené

Robert Fico a Robert Kaliňák na tlačovej konferencii citovali z uznesenia krajskej a generálnej prokuratúry. V ňom sú uvedené citáty, ktoré podľa vyšetrovateľov NAKA zmanipulovali.

Predseda strany Smer-SD Robert Fico organizuje tlačové konferencie, na ktorých číta z uznesení generálnej prokuratúry. Podľa opozičného politika Slovenská informačná služba odpočúvala vyšetrovateľov NAKA v lete 2021, keď údajne zachytila viacero rozhovorov medzi elitnými policajtmi, ktoré majú naznačovať, že sa snažia manipulovať konania v známych kauzách ako Očistec, Božie mlyny alebo Judáš. 

Vyšetrovatelia to však vylučujú a tvrdia, že odposluchy boli hrubo zmanipulované v ich neprospech. Ján Čurilla a Pavol Ďurka zároveň podľa Aktualít tvrdia, že prokuratúra vytiahla citáty z kontextu. Predstavitelia strany Smer-SD ich potom v tomto formáte prevzali a čítali na tlačovej konferencii.

„Konkrétne ide o to, že sa z týchto záznamov účelovo a selektívne vyberajú a navzájom kombinujú pasáže, ktoré majú akože preukazovať vinu obvinených, a s týmito sa pri ich prepisovaní a citovaní ďalej nezákonným spôsobom manipuluje,“ píšu vyšetrovatelia NAKA v žiadosti, ktorú má portál Aktuality k dispozícii. 

Odporúčané
Policajný prezident Hamran: Fico stratil posledné zvyšky ľudskej dôstojnosti Policajný prezident Hamran: Fico stratil posledné zvyšky ľudskej dôstojnosti 8. septembra 2022, 11:22

Žilinkova generálna prokuratúra sa nedávno vložila do prípadu vyšetrovateľov, zrušila však len malú časť obvinení. Aj napriek tomu, že Krajský súd v Bratislave prepustil Čurillu a spol. z väzby s konštatovaním, že na obvinenia neexistuje dôvod, generálna prokuratúra tentoraz nevidí dôvod na použitie paragrafu 363 v celom rozsahu. 

Smer
Zdroj: Smer-SD/Facebook

„Uznesenie o začatí neni list Ježiškovi“

Ján Čurilla, ktorý vyšetruje najzávažnejšie kauzy, tvrdí, že generálna prokuratúra pod vedením Maroša Žilinku ho pri prepise odposluchov cituje aj z takých dní, keď vôbec nebol v práci. Podľa advokáta Petra Kubinu sa tak stalo minimálne dvakrát. Neprítomnosť policajta v práci sa dá pritom jednoducho zistiť z elektronického systému kontroly vstupu.

Zároveň podľa obhajcu elitných vyšetrovateľov prokuratúry zmenili význam vyslovených viet v neprospech obvinených a citácie do rozhodnutí napísali manipulatívne, aby bez kontextu vyzneli problematicky.  

Uvádzajú aj konkrétny príklad, ktorý Aktuality citujú. Generálna prokuratúra v nedávnom uznesení zverejnenom na oficiálnej stránke inštitúcie citovala výrok vyšetrovateľa Pavla Ďurku v tejto podobe: „(...) uznesenie o začatí neni (nezrozumiteľné slová), tam píšeme čo chceme.“ Táto veta mala naznačovať, že si do uznesení pokojne napíšu, čo chcú.

Odporúčané
Vyšetrovatelia NAKA sa možno dostanú vyššie ako k Bödörovi či Gašparovi. Policajný exfunkcionár Chudý hodnotí rok 2021 v kauzách Vyšetrovatelia NAKA sa možno dostanú vyššie ako k Bödörovi či Gašparovi. Policajný exfunkcionár Chudý hodnotí rok 2021 v kauzách 28. decembra 2021, 14:30

Vyšetrovateľ Ďurka však tvrdí, že citovaná veta znela pôvodne: „(...) uznesenie o začatí neni list Ježiškovi, že si tam píšeme, čo chceme.“ Významovo teda v takejto podobe veta znamená úplný opak. 

Advokát Kubina upozorňuje, že ak sú odposluchy nezrozumiteľné, ich použite by malo byť v prospech obvinených. Vyšetrovatelia budú žiadať všetky údajné odposluchy zo svojich kancelárií, aby vedeli porovnať prepisy.

Robert Fico a Robert Kaliňák sa čiastkovými výrokmi Pavla Ďurku, Jána Čurillu a ich viacerých kolegov oháňali na viacerých tlačových konferenciách. Tvrdia tiež, že vyšetrovania riadi minister vnútra Roman Mikulec, a navrhujú preto jeho odvolanie v parlamente. Šéf rezortu vnútra má dôveru vlády, štvrtkové odvolávanie bude preto takmer určite neúspešné. Vláda vyjadrila zároveň počudovanie nad tým, s akým presvedčením Fico a Pellegrini vedia o nevine či vine obvinených vo všetkých ďalších korupčných kauzách.

Vyšetrovateľ Pavol Ďurka.
Vyšetrovateľ Pavol Ďurka. Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Tibor Gašpar nenápadne oznámil, že sa chystá do politiky

Na stredajšiu tlačovú konferenciu pozval Robert Fico aj Tibora Gašpara, ktorý je obžalovaný v rámci kauzy Očistec. Podľa prokurátora bol bývalý policajný prezident súčasťou údajnej organizovanej skupiny Norberta Bödöra, konkrétne na úplnom vrchole hierarchie. Pod sebou mal vraj ďalších policajných funkcionárov, ktorí mali pomáhať udržiavať pri moci politickú stranu Smer-SD a získavať ekonomický prospech pre skupinu.

Odporúčané
Pozná politikov, tajných a hľadá ho NAKA. Pán X môže byť chápadlo mafiánskej chobotnice, tvrdí policajný exfunkcionár Chudý Pozná politikov, tajných a hľadá ho NAKA. Pán X môže byť chápadlo mafiánskej chobotnice, tvrdí policajný exfunkcionár Chudý 13. októbra 2021, 12:30

Policajný exprezident na tlačovej konferencii naznačil, že sa mu pozdáva vstup do politiky. Vraj chce prispieť do verejnej odbornej diskusie na základe svojich bohatých skúseností. Využívať ich chce, aby sa začal vyjadrovať „k takýmto obludnostiam na platformách lepších ako jednotlivec“

Momentálne sa však sústredí na svoju obhajobu pred Špecializovaným trestným súdom. 

Robert Fico chce, aby Tibor Gašpar vstúpil do jeho strany. Téma právneho štátu a vyrovnanie sa „so zločincami na Národnej kriminálnej agentúre a úrade špeciálnej prokuratúry“ sa podľa Fica musí dostať v budúcnosti do politickej agendy. Gašpara vníma ako nevinného. Ak vstúpi do politického života so Smerom, dostane podľa neho všetok priestor, ktorý bude potrebovať. „Komunikácia tu prebieha, ale najskôr treba ukončiť proces jeho kompletného očistenia,“ povedal Fico.

Refresher sa vojne v polícii venoval v rozsiahlej časovej osi, ak ťa zaujímajú aj ďalšie aktuality, nájdeš ich v tomto vlákne

Domov
Zdieľať
Diskusia