Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. februára 2022, 11:46
Čas čítania 0:55
Viktor Kniš

Vyšetrovatelia NAKA zostávajú obvinení aj po zásahu Žilinkovej generálnej prokuratúry

NEWS VOJNA V POLÍCII
Uložiť Uložené

Vyšetrovateľov z tímu Očistec Jána Čurillu a Pavla Ďurku zbavila generálna prokuratúra len časti obvinení.

Generálna prokuratúra pod vedením Maroša Žilinku zrušila vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi obvinenie v dvoch skutkoch, potvrdil obhajca Peter Kubina.

Vyšetrovatelia z tímu Očistec však naďalej zostávajú obvinení v spoločných veciach zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Hlavným dôkazom proti vyšetrovateľom NAKA mali byť odpočúvania. Do ich kancelárie niekto nainštaloval odpočúvacie zariadenie, ktoré zachytilo, ako sa policajti bavia o operatívnych informáciách týkajúcich sa snahy inšpekcie skompromitovať ich. Krajský súd považuje diskusiu o plánovaní vyšetrovania ľudí z inšpekcie za bezproblémovú súčasť práce policajtov NAKA. 

Aj keď vyšetrovateľov sudca na okresnom súde zobral do väzby, krajský súd ich následne prepustil na slobodu a skonštatoval, že ich trestné stíhanie je neopodstatnené

NAKA sa zamerala na sudcu Okresného súdu Bratislava III Juraja Kapinaja, ktorý rozhodoval o väzbe vyšetrovateľa Jána Čurillu a ďalších policajtov pracujúcich v tíme Očistec. Hrozí mu obvinenie z trestného činu ohýbania práva.

Za dlhé týždne vo väzbe žiadajú vyšetrovatelia NAKA desaťtisíce eur ako odškodné

Na informáciu už zareagoval aj policajný prezident Štefan Hamran. Vyšetrovatelia majú naďalej jeho dôveru a budú pracovať na najzávažnejších kauzách:

„Sťažnostný súd jednohlasne rozhodol o tom, že trestné stíhanie štyroch vyšetrovateľov NAKA bolo nedôvodné a neopodstatnené. Rozhodnutie generálnej prokuratúry vo vzťahu k štyrom vyšetrovateľom NAKA berieme na vedomie a rešpektujeme ho. Na základe tohto rozhodnutia nevidím dôvod na to, aby som prehodnotil svoje personálne kroky realizované na Národnej kriminálnej agentúre. Títo vyšetrovatelia majú naďalej moju dôveru.“

Domov
Zdieľať
Diskusia