Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2021, 9:15
Čas čítania 1:03
Viktor Kniš

Vyšetrovatelia najzávažnejších káuz z NAKA chcú od štátu desaťtisíce eur ako odškodné za dva týždne vo väzbe

NEWS NÁRODNÁ KRIMINÁLNA AGENTÚRA VOJNA V POLÍCII
Uložiť Uložené

Vyšetrovatelia NAKA Ján Čurilla a Pavol Ďurka sú naďalej obvinení z ovplyvňovania závažných káuz. Čakajú, kým zakročí generálna prokuratúra.

Vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry Pavol Ďurka a Ján Čurilla žiadajú odškodné za približne dva týždne, ktoré strávili vo väzbe na jeseň 2021. Čurilla žiada náhradu zhruba 40-tisíc eur a Ďurka 38-tisíc eur, informuje Denník N. Odvolávajú sa pritom na rozhodnutie krajského súdu, ktorý ich z väzby prepustil s dôvetkom, že nevidí ani dôvod na trestné stíhanie. Vyšetrovateľov NAKA z tímu Očistec obvinili z údajného ovplyvňovania exponovaných káuz.

Podľa policajnej inšpekcie nabádali svedkov na krivé výpovede, aj keď sa v skutočnosti zatiaľ ukázalo len to, že členovia mafiánskej skupiny takáčovcov sa vo výpovediach ovplyvňovali medzi sebou bez vedomosti vyšetrovateľov.  

Hlavným dôkazom proti vyšetrovateľom NAKA mali byť odpočúvania. Do ich kancelárie niekto nainštaloval odpočúvacie zariadenie, ktoré zachytilo, ako sa policajti bavia o operatívnych informáciách týkajúcich sa snahy inšpekcie skompromitovať ich. Krajský súd považuje diskusiu o plánovaní vyšetrovania ľudí z inšpekcie za bezproblémovú súčasť práce policajtov NAKA. 

Odporúčané
Policajný prezident Hamran: Fico stratil posledné zvyšky ľudskej dôstojnosti Policajný prezident Hamran: Fico stratil posledné zvyšky ľudskej dôstojnosti 8. septembra 2022, 11:22

Z prepisov, ktoré majú médiá k dispozícii, vyplýva, že Ďurka, Čurilla a spol. riešia, čo napísať do textu obvinenia, ako sformulovať samotné skutky a kto dokumenty podpíše. 

Ján Čurilla zároveň žaluje predsedu parlamentu Borisa Kollára, žiada od neho ospravedlnenie a 100-tisíc eur za prirovnanie vyšetrovateľov k „čurillovskej mafii“. 

Obvinenie vyšetrovateľov môže zrušiť generálna prokuratúra, tá však naďalej váha. Policajný prezident Štefan Hamran už vyjadril svoje znepokojenie v súvislosti s postupom generálneho prokurátora Maroša Žilinku. 

„Necítim sa komfortne, keď sú vyšetrovatelia NAKA stále obvinení, i keď podľa súdu nič zlé neurobili,“ hovorí Hamran v rozhovore pre Aktuality. Myslí si, že prokuratúra necháva celý „traumatizujúci prípad“ v špekulatívnej rovine. Vyšetrovatelia sa napriek tomu po vyčerpaní dovoleniek vrátia k exponovaným prípadom, na ktorých dlhodobo pracujú. 

Vyšetrovateľ Pavol Ďurka.
Vyšetrovateľ Pavol Ďurka. Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Domov
Zdieľať
Diskusia