Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. januára 2022, 17:12
Čas čítania 1:23
Viktor Kniš

NAKA vyšetruje sudcu, ktorý zobral do väzby policajtov z tímu Očistec. Podozrievajú ho z ohýbania práva

NEWS NÁRODNÁ KRIMINÁLNA AGENTÚRA VOJNA V POLÍCII
Uložiť Uložené

Sudcu bratislavského okresného súdu Juraja Kapinaja podozrievajú, že keď zobral vyšetrovateľov NAKA do väzby, ohýbal právo.

NAKA sa zamerala na sudcu Okresného súdu Bratislava III Juraja Kapinaja, ktorý rozhodoval o väzbe vyšetrovateľov Jána Čurillu a ďalších policajtov pracujúcich v tíme Očistec. Informuje o tom Denník N. Štvoricu vyšetrovateľov obvinila policajná inšpekcia pre podozrenia, že ovplyvňujú veľké korupčné kauzy. 

Tím Očistec pracuje na odhaľovaní závažnej trestnej činnosti, v rámci ktorej už obvinili viacero organizovaných zločineckých skupín, ktorých členmi sú údajne aj bývalí vysokopostavení policajní funkcionári a podnikatelia. 

Sudcu Kapinaja prešetrujú po tom, čo na neho stíhaní vyšetrovatelia podali trestné oznámenie. Hrozí mu obvinenie z trestného činu ohýbania práva, ktorý do praxe zaviedol rezort spravodlivosti pod vedením ministerky Márie Kolíkovej len nedávno. Obvinení vyšetrovatelia NAKA trvajú na tom, že sudca ich dal zavrieť na dva týždne do rozhodnutia krajského súdu úmyselne. 

Ešte v deň rozhodovania o väzbe na okresom súde vznikla neprehľadná situácia, keď sudca okresného súdu najprv argumentoval, že Čurillu a Ďurku berie do väzby, lebo sa priznal Milan Sabota. Sabota však popiera, že by sa priznal k páchaniu trestnej činnosti, len súhlasil s tým, že sa dej skutku udial tak, ako je opísaný. 

Odporúčané
Policajný prezident Hamran: Fico stratil posledné zvyšky ľudskej dôstojnosti Policajný prezident Hamran: Fico stratil posledné zvyšky ľudskej dôstojnosti 8. septembra 2022, 11:22

Hlavným dôkazom proti vyšetrovateľom NAKA mali byť odpočúvania. Do ich kancelárie niekto nainštaloval odpočúvacie zariadenie, ktoré zachytilo, ako sa policajti bavia o operatívnych informáciách týkajúcich sa snahy inšpekcie skompromitovať ich. 

Ďurka
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Na okrese ich zobrali do väzby, kraj ani nevidí dôvod na stíhanie

Krajský súd považuje diskusiu o plánovaní vyšetrovania ľudí z inšpekcie za bezproblémovú súčasť práce policajtov NAKA. „Dôkazy nazhromaždené vyšetrovateľom nie sú dostatočným podkladom pre trestné stíhanie,“ skonštatoval senát krajského súdu. 

Z prepisov, ktoré majú médiá k dispozícii, vyplýva, že Ďurka, Čurilla a spol. riešia, čo napísať do textu obvinenia, ako sformulovať samotné skutky a kto dokumenty podpíše.

Obvinenie vyšetrovateľov môže zrušiť generálna prokuratúra, tá však naďalej váha. Policajný prezident Štefan Hamran už vyjadril svoje znepokojenie v súvislosti s postupom generálneho prokurátora Maroša Žilinku. „Necítim sa komfortne, keď sú vyšetrovatelia NAKA stále obvinení, i keď podľa súdu nič zlé neurobili,“ hovorí Hamran v rozhovore pre Aktuality. Myslí si, že prokuratúra necháva celý „traumatizujúci prípad“ v špekulatívnej rovine.

Obvinení vyšetrovatelia naďalej pokračujú v práci, Jána Čurillu povýšili, stal sa zástupcom riaditeľa NAKA Bratislava.

Domov
Zdieľať
Diskusia