Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. septembra 2021, 15:30
Čas čítania 5:41
Viktor Kniš

ČASOVÁ OS: Takto sa vyvíjala vojna v polícii

NEWS NÁRODNÁ KRIMINÁLNA AGENTÚRA VOJNA V POLÍCII
Uložiť Uložené

Pripravili sme podrobný prehľad udalostí v chronologickom zoradení s cieľom ozrejmiť, kto si počas uplynulých približne desiatich mesiacov robil svoju prácu a kto robil nadprácu. Súčasťou schémy sú udalosti na NAKA, inšpekcii a prokuratúre.

Pochopiť aktuálnu situáciu v bezpečnostných zložkách, ktorú koalícia aj opozícia (aj keď s rôznym motívom) zhodne nazývajú „rozvrat právneho štátu“, je dnes takmer nemožné. Verejnosť nemá prístup ku všetkým informáciám, preto sa situácia stala neprehľadnou, až chaotickou. Refresher preto vytvoril podrobnú časovú os dôležitých udalostí týkajúcich sa údajnej vojny v polícii, ktorá aj najmenej zainteresovaným ozrejmí, čo sa medzi orgánmi činnými v trestnom konaní deje. 

Udalosti opisujeme chronologicky od decembra 2020 až po súčasnosť a s dôležitým kontextom. Pridávame aj politické vyjadrenia, ktoré mohli mať vplyv na sled udalostí, a linky na dôležité texty, ktoré problematiku rozoberajú podrobne. 

V hlavnej úlohe nasledujúceho reálneho príbehu sú dva vzájomne nezávislé úrady: Úrad inšpekčnej služby MV SR a Národná kriminálna agentúra (NAKA). Kým v kompetencii NAKA je odhaľovať závažnú trestnú činnosť, kompetenciou inšpekcie je kontrolovať policajtov vrátane tých na NAKA.

V ďalších úlohách tohto príbehu vystupujú Slovenská informačná služba, generálna, špeciálna a krajská prokuratúra a, samozrejme, politici.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sme sa dostali až do fázy, keď predseda vlády Eduard Heger zachraňuje právny štát.
  • Akú rolu zohrávali v konflikte bezpečnostných zložiek tzv. kajúcnici.
  • Čo sa deje medzi NAKA a inšpekciou a ako túto situáciu čítať.
  • Aké ďalšie paralelné konflikty sledujeme a prečo sú v kontexte vojny v polícii dôležité.
  • Akú rolu zohrávajú v rámci tohto boja politici.
  • Čo chystá Hegerova pracovná skupina a prečo dnes ide vláda na hranu a riskuje aj svoju existenciu.

Kajúcnik Beňa ukázal NAKA, čo sa dialo v SIS

Najdôležitejšiu časť konfliktu v bezpečnostných zložkách odštartovala kauza Judáš, pri ktorej sa postupne vystriedali skoro všetci hlavní aktéri. Vyšetrovatelia z tímu Očistec sa vďaka korunnému svedkovi Ľudovítovi Makóovi dostali k menu Boris Beňa. Námestník riaditeľa SIS podľa bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy zobral úplatok 40-tisíc eur od konkurzného právnika Zoroslava Kollára. Keď NAKA nazbierala dostatok dôkazov – na začiatku decembra –, pustila sa do obrovskej akcie. Obvinili celkovo osem osôb.   

Odporúčané
Policajný prezident Hamran: Fico stratil posledné zvyšky ľudskej dôstojnosti Policajný prezident Hamran: Fico stratil posledné zvyšky ľudskej dôstojnosti 8. septembra 2022, 11:22

Medzi obvinenými boli aj bývalý policajný prezident Milan Lučanský, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy vrátane policajta Mariána Kučerku.

Kauzu Judáš dostal pod krídla prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel a ústrednú postavu kauzy Borisa Beňu v tom čase ešte ako advokát zastupoval Daniel Lipšic pod podmienkou, že siskár bude spolupracovať s políciou. 

To sa aj stalo, Beňa dal vyšetrovateľom NAKA svojho priameho nadriadeného Vladimíra Pčolinského, nominanta Sme rodina. Bývalý námestník SIS opísal, ako si údajne s Vladimírom Pčolinským rozdelili na polovicu úplatok 40-tisíc eur za zrušenie odpočúvaní konkurzného právnika Zoroslava Kollára.

Nebola to jediná vec, ktorú NAKA na Pčolinského mala, o štvrť roka po akcii Judáš si preto prišli aj po riaditeľa Slovenskej informačnej služby a situácia ešte viac eskalovala. Beňa sa medzičasom dohodol na vine a vyviazol len s podmienečným trestom a pokutou.

Boris Beňa
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Neutajené tajné stretnutie u tajných

Kým v koalícii eskaloval boj o Vladimíra Pčolinského, ktorý zvádzala Sme rodina, oháňajúc sa neprepracovanou novelou na skrátenie väzby, z NAKA relatívne potichu odišiel šéf Branislav Zurian a o niečo hlasnejšie naznačil, že minister vnútra Roman Mikulec v minulosti zobral úplatok. Opozícia tak mala čoraz viac munície.

Odporúčané
Ako polícia od volieb stíha poslancov od Matoviča, Kollára aj Pellegriniho rad-radom Ako polícia od volieb stíha poslancov od Matoviča, Kollára aj Pellegriniho rad-radom 7. mája 2022, 16:30

Medzičasom sa o slovo prihlásil Maroš Žilinka, keď zaviedol disciplinárku voči prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry Petrovi Kyselovi. Žilinkovi sa v tomto prípade nepáčilo, že Kysel takmer dva mesiace nespravil žiadny úkon vo veci bývalého policajného funkcionára Jozefa Reháka, a nepáčilo sa mu ani to, že Lipšic vyriešil situáciu pohovorom s podriadeným Kyselom. Prokurátor Kysel dozoruje najzávažnejšie kauzy na Slovensku. Žilinka na neho podal neskôr disciplinárku za rovnakú pasivitu v kauze Vladimíra Pčolinského a zavŕšil to nevymenovaním Kysela ako druhého muža ÚŠP pod Lipšicom. Ako dôvod uviedol práve dve disciplinárky. 

Ako blesk z jasného neba prišlo 17. mája stretnutie v špeciálnej miestnosti v budove SIS, ktorá sa nedá odpočúvať. Zúčastnili sa na ňom riaditeľ SIS Michal Aláč, prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger, predseda parlamentu Boris Kollár, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, minister vnútra Roman Mikulec, generálny prokurátor Maroš Žilinka, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, policajný prezident Peter Kovařík aj šéf inšpekcie ministerstva vnútra Adrián Szabó.

Stretnutie zorganizoval predseda vlády Heger. Samotný obsah už viacerí zúčastnení opisovali rozdielne. Témou malo byť podozrenie, že vyšetrovanie niektorých veľkých korupčných káuz môže byť zmanipulované, pričom SIS vraj disponovala aj dôkazmi.

V tejto súvislosti sa údajne spomínal aj prípad exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského, čo prezidentka Čaputová popiera. Správa SIS o údajnom manipulovaní vyšetrovaní vyvolala veľký rozruch a stala sa hlavnou agendou Roberta Fica. Šéf Smeru v tom čase disponoval mnohými informáciami, ktoré mohol mať len od pár konkrétnych ľudí na Slovensku.

Robert Fico.
Robert Fico. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Inšpekcia na scéne 

Krátko po stretnutí v SIS chcela policajná inšpekcia zadržať exriaditeľa NAKA Branislava Zuriana, no v tom čase bol v zahraničí, a tak mu vyrazili dvere a vykonali domovú prehliadku.

Odporúčané
Boja sa nás, hovorí Šanta o Ficovi a Kaliňákovi. Máme dosť dôkazov, toto je historický zlom Boja sa nás, hovorí Šanta o Ficovi a Kaliňákovi. Máme dosť dôkazov, toto je historický zlom 24. apríla 2022, 15:30

Zadržali však šéfa operatívcov NAKA Jána Kaľavského, čo súviselo s údajným vynášaním informácií z pripravovaných akcií. Meno Jána Kaľavského je vo vojne medzi bezpečnostnými zložkami veľmi dôležité, pretože keď ho inšpekcia zadržala, začal s ňou spolupracovať.

Na inšpekcii ministerstva vnútra v tom čase vznikal nový tím Diany Santusovej, ktorého úlohou bolo riešiť podozrenia z manipulovania vyšetrovaní, ktoré odhalila SIS. 

Santusovej tím konal rýchlo. Na NAKA prišli pracovníci inšpekcie ministerstva vnútra a zaistili niekoľko živých vyšetrovacích spisov, ktoré spadajú pod špeciálny tím Očistec. Inšpekcia si zobrala aj niektoré originály spisov v reakcii na podozrenia SIS, že sa v prípadoch manipulovalo s výpoveďami. Inšpekcia požiadala aj o vydanie spisu Vladimíra Pčolinského, NAKA to však odmietla.

Zurianov aj Kaľavského prípad si neskôr pod seba zobral Žilinka a obe obvinenia generálna prokuratúra zrušila. 

Pčolinský
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Takáčovci manipulovali výpovede, ale nenahovorili ich vyšetrovatelia NAKA. Pomohli si sami

Santusovej tím zadržal ako prvého bývalého člena skupiny takáčovcov Csabu Dömötora, ktorý s políciou dlhodobo spolupracoval na slobode. Dömötöra na inšpekcii obvinili z marenia spravodlivosti a krivej výpovede, na ktorú ho nahovoril Peter Petrov alias Tiger, rovnako bývalý takáčovec.

Odporúčané
Vyšetrovatelia NAKA sa možno dostanú vyššie ako k Bödörovi či Gašparovi. Policajný exfunkcionár Chudý hodnotí rok 2021 v kauzách Vyšetrovatelia NAKA sa možno dostanú vyššie ako k Bödörovi či Gašparovi. Policajný exfunkcionár Chudý hodnotí rok 2021 v kauzách 28. decembra 2021, 14:30

Nešlo o žiadnu z exponovaných káuz, ale o kauzu, ktorá sa týka predaja bytu na Drotárskej. V tejto fáze je ešte kľúčové, čo sa píše v uznesení o vznesení obvinenia z dielne inšpekcie proti trom členom takáčovcov. Vyplýva z neho, že inšpekcia vďaka odpočúvaniam SIS zistila, že Petrov nahovoril Dömötöra a Zemana na krivú výpoveď v snahe pomstiť sa Bernardovi Slobodníkovi. „Uj**ať Béďa“ chcel, pretože ho bývalý šéf finančnej jednotky NAKA Slobodník „natrel“ v inom konaní.

Santusovej tím chcel zadržať aj ďalších dvoch členov takáčovcov, ale do zásahu vstúpil telefonátom policajný prezident Peter Kovařík, ktorý podľa svojich slov disponoval informáciou, že Santusová použila zásahovku zo Sobraniec neoprávnene tým, že klamala nadriadenému. Zemana a Petrova inšpekcia nechytila a Santusová to dáva za vinu vyšetrovateľom NAKA, ktorí podľa nej pomohli zmariť zásah. Šéf inšpekcie preto Santusovú odvolal a nariadil jej detektor lži. Ten odmietla – zo zdravotných dôvodov. 

Do prípadu sa vložil aj Daniel Lipšic a v snahe ubrániť vyšetrovateľov NAKA ako čestných policajtov zverejnil vyhlásenie, ktoré sa nepáčilo Žilinkovi. Zaviedol voči nemu disciplinárku a upozornil na seba krátko pred ďalším kľúčovým momentom. 

Posledný augustový deň nominantovi Sme rodina Vladimírovi Pčolinskému po šiestich mesiacoch vo vyšetrovacej väzbe jeho obvinenie zrušila generálna prokuratúra. O návrhu v tomto prípade rozhodoval námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera, lebo Žilinka pre zaujatosť nemohol. Na zbavenie obvinení exšéfa SIS využil Žilinkov úrad sporný paragraf 363. V rovnaký deň ešte tým istým paragrafom Žilinka osobne zbavil obvinení aj Jaroslava Haščáka a ďalších v kauze obchodovania s nahrávkou Gorila. 

Odporúčané
Pozná politikov, tajných a hľadá ho NAKA. Pán X môže byť chápadlo mafiánskej chobotnice, tvrdí policajný exfunkcionár Chudý Pozná politikov, tajných a hľadá ho NAKA. Pán X môže byť chápadlo mafiánskej chobotnice, tvrdí policajný exfunkcionár Chudý 13. októbra 2021, 12:30

Žilinka si vzápätí pohneval novinársku obec, keď na tlačovku o zrušených obvineniach nepustil členov niekoľkých redakcií, ktorí mu mohli klásť najkritickejšie otázky. 

Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas vyhlásenia 2. septembra 2021 v Bratislave.
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas vyhlásenia 2. septembra 2021 v Bratislave. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Vyšetrovatelia najväčších káuz sedia vo väzbe, Heger zakladá komisiu, Kollár kreslí červené čiary

V nedeľu 12. septembra na internet unikol realizačný návrh na zadržanie členov inšpekcie. V dokumente sa spomína okrem Santusovej aj operatívec Ján Kaľavský, aj bývalý šéf NAKA Branislav Zurian. Snahou údajnej organizovanej skupiny na inšpekcii má byť podľa NAKA dosiahnutie väzobného stíhania pre osoby, ktoré spolupracujú s políciou na objasňovaní káuz.

V pondelok 13. septembra je na scéne opäť známa zásahovka zo Sobraniec, ktorá prišla na pokyn inšpekcie po vyšetrovateľov NAKA. Zadržali Jána Čurillu, Pavla Ďurku, Štefana Mašina a Milana Sabotu, ktorí vedú vyšetrovanie káuz Očistec, Mýtnik či Judáš. Vyšetrovateľov obvinili zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a zo zločinu marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Súd ich zobral do väzby. 

Odporúčané
Policajný exfunkcionár Chudý: V SIS je niekoľko toxických ľudí. Vyšetrovatelia vo väzbe sú čestní policajti, nedali by sa pokriviť Policajný exfunkcionár Chudý: V SIS je niekoľko toxických ľudí. Vyšetrovatelia vo väzbe sú čestní policajti, nedali by sa pokriviť 22. septembra 2021, 12:30

Vláda sa rozhodla riešiť situáciu v bezpečnostných zložkách zriadením odbornej pracovnej komisie, ktorej úlohou bude obnova dôvery v právny štát. Ide o pracovnú skupinu odborníkov, ktorá má priniesť návrhy na legislatívne zmeny, ktoré pomôžu očistiť políciu od mafie, tvrdí Heger.

Súčasťou skupiny nebude Sme rodina. Kollár naznačuje, že ak vláda posilní kompetencie špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica na úkor jeho nominanta Maroša Žilinku, odíde z vlády. Červenou čiarou je pre Kollára aj zásah do paragrafu 363, ktorý Žilinkovi umožňuje zrušiť obvinenie.  

Domov
Zdieľať
Diskusia