Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. februára 2022, 19:22
Čas čítania 1:12
Eduard Starkbauer

Neuralink Elona Muska, kde vyvíjajú čipy do mozgu, sa priznal k smrti ôsmich zvierat. Tento rok plánujú testy aj na ľuďoch

Neuralink Elona Muska, kde vyvíjajú čipy do mozgu, sa priznal k smrti ôsmich zvierat. Tento rok plánujú testy aj na ľuďoch
Zdroj: Neuralink
NEWS ELON MUSK NEURALINK
Uložiť Uložené

Spoločnosť tvrdí, že jej záleží na kvalitnom živote zvierat, a obvinenia z ich týrania razantne odmieta.

Pracovníci spoločnosti Neuralink si dali za cieľ dosiahnuť „symbiózu medzi človekom a umelou inteligenciou“. Firma, ktorú v roku 2017 zakladal Elon Musk, sa priznala, že na následky jej pokusov s implantátmi čipov do mozgu uhynulo osem zvierat.

Dve zvieratá umreli plánovane s cieľom získania cenných histologických údajov a šesť v dôsledku operačných komplikácií, zlyhania techniky alebo infekcií.


Neuralink podľa The Independent priznáva, že osem zvierat podstúpilo eutanáziu, tvrdia však, že pri pobyte v laboratóriách a pokusoch zbytočne netrpeli. Podozrenia na nedostatočnú starostlivosť o zvieratá v kalifornskom „Davisovom výskumnom centre pre primáty“ vyslovila ešte minulý týždeň Lekárska komisia pre zodpovednú medicínu (PCRM). 

Vo svojej správe tvrdila, že Neuralink má na svedomí až 15 zvieracích životov a identifikovala aj 9 dôvodných podozrení z porušenia zákona o dobrých životných podmienkach zvierat. Vyjadrila taktiež hlboké znepokojenie v súvislosti s deklarovanou ambíciou Neuralinku podrobiť testovaniu aj ľudských dobrovoľníkov.

Odporúčané
Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu 13. apríla 2023, 16:30

V rozsiahlom blogu uverejnenom na Twitteri predstavitelia Neuralinku používanie opíc, ale aj prasiat vo výskume obhajujú a dodávajú, že sú „jednoznačne zaviazaní pracovať so zvieratami najetickejšie a najľudskejšie, ako je to len možné“. 

Každý test na zvierati je vraj vždy starostlivo plánovaný a predchádza mu dôsledné zváženie prípadného vedeckého prínosu. Neuralink sa v minuloročnom promo videu a v aktuálnom blogu pýši prítomnosťou tímu veterinárov, veterinárnych technikov či behaviorálnych vedcov a tvrdí, že životný priestor testovacích zvierat je 150-krát väčší, ako nariaďujú aktuálne normy.

Startup, ktorý sa chce čo najskôr sústrediť na liečbu mozgových porúch a chorôb, začal len nedávno s hľadaním prvých odvážnych ľudských dobrovoľníkov, čo si dajú voperovať do mozgu čip.

Domov
Zdieľať
Diskusia