Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
5. februára 2022, 14:30
Čas čítania 8:56
Ema Stanovská

Ochutnali sme 8 výrobkov z jedlého hmyzu a poradili sa s odborníkmi. Ako chutia hmyzie tyčinky či sušené cvrčky? Stoja za tú cenu?

GASTRO GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Jedlý hmyz sa možno čoskoro stane bežnou súčasťou nášho jedálneho lístka. Vyskúšali sme za teba hmyzie müsli tyčinky, čipsy, chrumkavé larvičky aj lízanku s kobylkou – prežili sme a dokonca nám aj chutilo!

Hoci konzumácia jedlého hmyzu nemá v európskych krajinách tradíciu, postupne začína prenikať aj do nášho jedálneho lístka. Vďačíme za to Európskemu úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorý jedlý hmyz zaradil medzi tzv. „nové potraviny“, bezpečné na ľudskú spotrebu.

S konzumáciou hmyzu môžu byť spojené určité riziká v súvislosti s možnou chemickou alebo mikrobiologickou kontamináciou. Avšak Výskumný ústav potravinársky v súlade so závermi EFSA zistil, že tepelne upravený hmyz nepredstavuje z tohto hľadiska prakticky žiadne riziko (vyplýva to zo záverov uverejnených v periodiku Trendy v potravinárstve z januára 2021). Pozor by si však mali dať ľudia alergickí na kôrovce a roztoče.

Ochutnali sme hmyzie slané aj sladké tyčinky, sušené larvičky aj cvrčky či čokoládový proteín s obsahom jedlého hmyzu.
Ochutnali sme hmyzie slané aj sladké tyčinky, sušené larvičky aj cvrčky či čokoládový proteín s obsahom jedlého hmyzu. Zdroj: Refresher/Jakub Ondejka

Jedlý hmyz predstavuje významný zdroj bielkovín, esenciálnych aminokyselín a mikronutrientov, konštatuje Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum. Môže slúžiť ako náhrada ich klasického zdroja, mäsa. Vzhľadom na spotrebu vody či krmiva predstavuje hmyz dokonca ekologickejší variant.

Podľa štúdie Európskej spotrebiteľskej organizácie v 11 krajinách EÚ by iba 10,3 % spotrebiteľov bolo ochotných nahradiť mäso hmyzom, 76,8 % odpovedalo nie a 12,9 % si nebolo istých.

Jedlý hmyz môžeš konzumovať samotný, napríklad namiesto kalorickejších čipsov či pražených orieškov. V práškovej forme sa pridáva do rôznych tyčiniek, chrumiek či proteínu.

Ako sme testovali?

V redakcii sme sa rozhodli ochutnať 8 rôznych produktov z jedlého hmyzu. Výrobky sme testovali šiesti – ženy aj muži – a hodnotili sme len chuť a celkový dojem. Zloženie a výživovú hodnotu produktov zhodnotil potravinársky chemik Martin Masár a výživový poradca Gabriel Harčarik.

E-shopy spomenuté v článku nijakým spôsobom neplatili Refresheru. Vyjadrenia redaktorov a odborníkov odrážajú subjektívny názor. Článok v žiadnom prípade čitateľa nevedie k tomu, aby si produkt zakúpil alebo naopak. 


Ak sa ti páčia testy pokrmov a hodnotenia ich zloženia odborníkom, sleduj tému gastrotesty. V Refresheri za teba ochutnávame rôzne produkty a zisťujeme, či stoja za kúpu. Môžeš nám s tým pomôcť, ak sa pridáš do klubu Refresher+.

Chrumkavé larvičky Whizbe 

Pod slovným spojením „chrumkavé larvičky“ sa skrývajú larvy chrobáka múčiara obyčajného, ktoré sa chovajú na farme v Česku. Odchované sú primárne na zelenine a obilninách. Neskôr sa už len hodia do vriacej vody, vysušia a ochutia. Tento produkt nájdeš na prvom slovenskom e-shope s jedlým hmyzom Whizbe, ktorý založil Marek Vízy.

Odporúčané
Chrumkavé larvičky sú ako čipsy, len neporovnateľne zdravšie, hovorí majiteľ prvého slovenského e-shopu s jedlým hmyzom (Rozhovor) Chrumkavé larvičky sú ako čipsy, len neporovnateľne zdravšie, hovorí majiteľ prvého slovenského e-shopu s jedlým hmyzom (Rozhovor) 5. novembra 2021, 14:30

Vybrať si môžeš z piatich základných chuťových variácií – soľ, cesnak, čili, kari a škorica. My sme vyskúšali všetky. Nedávno však v e-shope pribudli aj chute ako extra čili, údené či cesnak/petržlen.

Chrumkavé larvičky sú kľúčový produkt prvého slovenského e-shopu s jedlým hmyzom.
Chrumkavé larvičky sú kľúčový produkt prvého slovenského e-shopu s jedlým hmyzom. Zdroj: Refresher/Jakub Ondejka

Larvičky vyzerajú úplne rovnako ako v skutočnosti – po otvorení vrecúška sme mali dokonca pocit, že sa ešte hýbu. Niektorým pripomínali potravu pre vtáky či plazy. Vôňa nám však evokovala naše obľúbené slané snacky. Po ochutnaní všetkých druhov väčšina z nás skonštatovala, že by sme ich bez problémov vymenili za smažené zemiakové lupienky či pražené oriešky. 

Najpozitívnejšie reakcie dostali cesnakové a škoricové larvičky – tie škoricové jednému z nás pripomenuli Vianoce a „suchý perník“. Väčšina variácií bola chuťovo vyvážená a primerane dochutená. Jediné negatívne reakcie si vyslúžili kari larvičky, ktoré niektorým pripomínali „silnú vifon polievku“, iným „chrumkavé hríby“. Celkovo sme však boli s hmyzími chrumkami spokojní a našich favoritov sme vyjedali ešte aj po ochutnávke.

Čo na larvičky hovorí potravinársky chemik Martin Masár? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 109738 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo hovorí potravinársky chemik na chrumkavé larvičky, sušené cvrčky či svrčie čipsy.
  • Ktorý hmyzí výrobok vyzeral tak nechutne, že ho ochutnala len jedna odvážna kolegyňa.
  • Prečo sa výživovému expertovi nepozdával proteínový prášok s 20-percentným obsahom jedlého hmyzu.
  • Ktoré produkty vyzerali a chutili úplne rovnako ako klasické slané chuťovky „k telke“.
  • Ktorý hmyzí snack by sme si dali aj k vínku.
  • Ako sme reagovali, keď sme v jednom zo snackov našli zvyšky krídel.
Domov
Zdieľať
Diskusia