Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. januára 2022, 16:45
Čas čítania 2:27
Viktor Kniš

PREHĽAD: Do štvrtej vlny vstupujeme s plnými nemocnicami. Čo je režim OP+, ktorý platí od 19. januára?

ZDRAVIE LOCKDOWN OPATRENIA
Uložiť Uložené

Minimálne v najbližších štyroch týždňoch bude na Slovensku platiť prísny režim. Nezaočkovaní môžu naďalej navštevovať len základné obchody, výhodu budú mať zaočkovaní treťou dávkou.

Slovensko upúšťa od covid automatu, nové opatrenia, platné od stredy 19. januára, budú platiť pre celé územie krajiny rovnako. Riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR Matej Mišík tvrdí, že dôvodom je rýchlosť šírenia novej mutácie a nepredvídateľnosť situácie.


Naznačil tiež, že Slovensko nevstupuje do rozbehnutej štvrtej vlny z ideálnej východiskovej pozície, pretože nemocnice sú ešte stále naplnené pacientmi z tretej vlny. „Do tejto vlny omikron vstupujeme s relatívne vysokou záťažou v nemocniciach. Stále je v nich ešte okolo 2 000 pacientov s COVID-19 a až 200 na umelej pľúcnej ventilácii,“ komentoval situáciu Mišík, podľa ktorého si Slovensko postupne tvorí miesto na nových pacientov, keďže zatiaľ čísla klesajú. 


Do nemocníc denne prijímajú v priemere 135 pacientov. Počas vlny delta to bolo až 400 chorých denne.

Na Slovensku je už zaočkovaných viac ako 2,7 milióna osôb. Vyše 1,1 milióna osôb dostalo aj posilňovaciu dávku. V skupine nad 60 rokov má tretiu dávku 76 percent z plne očkovaných.

Lengvarský
Zdroj: TASR

Zavádzame režim OP+

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský tvrdí, že občania Slovenska mali veľa času na to, aby sa zaočkovali troma dávkami, preto nevníma novú zmenu pravidiel, zvýhodňujúcu kompletne zaočkovaných, ako demotivujúcu. 

Všetky školy, reštaurácie, prevádzky a služby zostávajú otvorené. Vláda však zmenila podmienky na vstup pre jednotlivé režimy. 

  • Režim základ: Všetky osoby bez ohľadu na ich prípadné očkovanie, prekonanie choroby či výsledok testovania.
  • Režim OTP: Osoby, ktoré sú kompletne zaočkované, testované (od odberu PCR 72 hodín, Ag 48 hodín) alebo ochorenie covid-19 prekonali v posledných 90 dňoch.
  • Režim OP: Kompletne zaočkovaní aspoň dvoma dávkami (jednou dávkou Jansen), osoby po prekonaní choroby covid-19 s potvrdením nie starším ako 90 dní, deti mladšie ako 12 rokov a osoby, ktoré sa zatiaľ nemusia očkovať a majú o tom potvrdenie.
  • Režim OP+: Osoby, ktoré spĺňajú podmienky režimu OP a zároveň buď majú booster dávku očkovania, alebo prekonali koronavírus, alebo majú čerstvý test. 

„Režim OP+ sa bude využívať v rizikových alebo neesenciálnych situáciách, kde je potrebné mať prísnejšie opatrenia,“ vysvetlil Matej Mišík.

Nové opatrenia budú platiť niekoľko týždňov, zrušia ich až vtedy, keď sa skončí štvrtá vlna pandémie.

Opäť menia otváracie hodiny, maximálne do 22.00 h

Vo všetkých prevádzkach a službách budú platiť maximálne povolené otváracie hodiny od 5.00 do 22.00 h. Vláda však zrušila zákaz vychádzania aj zákaz zhromažďovania. 

Neesenciálne obchody, služby, múzeá, galérie či výstavné siene budú v režime OP. 

Reštaurácie budú v režime OP na sedenie, v režime základ na okienkový predaj. 

Diaľková doprava, vlaky, autobusy, taxislužby, ale aj vleky či lanové dráhy budú v režime OTP. Mestská hromadná doprava a prímestské spoje budú v režime základ. 

Fitnescentrá, akvaparky a wellness budú v režime OP+, buď do 50 osôb, alebo minimálne 15 štvorcových metrov na jedného zákazníka. 

Na snímke majiteľ otvorenej reštaurácie Domček Ťahanovce Branislav Jura v Košiciach v utorok 8. decembra 2020.
Na snímke majiteľ otvorenej reštaurácie Domček Ťahanovce Branislav Jura v Košiciach v utorok 8. decembra 2020. Zdroj: TASR /Roman Hanc

Ako sa OP+ prejaví v hromadných podujatiach

1. Nízkorizikové podujatia

Podľa ÚVZ medzi nízkorizikové podujatia možno zaradiť kiná bez konzumácie jedál a nápojov v sále, bohoslužby bez spevu alebo divadelné predstavenia bez občerstvenia.

Účastníci na týchto podujatiach majú prekryté horné dýchacie cesty respirátorom, platí zákaz konzumácie pokrmov a nápojov a povinné sedenie.

Podmienky vstupu:

  • najviac 50 % kapacity priestoru alebo maximálne 100 osôb,
  • režim OP.

2. Stredne rizikové podujatia

Podľa ÚVZ medzi stredne rizikové podujatia možno zaradiť kiná s konzumáciou jedál v sále, športové podujatia s divákmi, bohoslužby so spevom a podobne.

Účastníci na nich majú prekryté horné dýchacie cesty respirátorom, ale môžu sa napríklad občerstviť a platí fixné sedenie alebo státie.

Podmienky vstupu: 

  • najviac 25 % kapacity priestoru alebo maximálne 100 osôb,
  • režim OP.

3. Vysokorizikové podujatia

Podľa ÚVZ medzi vysokorizikové hromadné podujatia možno zaradiť oslavy, večierky, svadby, kary, diskotéky v prevádzkach. Patria sem aj hromadné podujatia v prevádzke verejného stravovania alebo iné hromadné podujatia, ktoré nespadajú do nízkorizikových alebo stredne rizikových podujatí.

Podmienky vstupu:

  • režim OP+,
  • maximálne 20 osôb,
  • povinný zoznam účastníkov s telefonickým/mailovým kontaktom.
Domov
Zdieľať
Diskusia