Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. januára 2022, 14:30
Čas čítania 13:12
Viktor Kniš

Veľké porovnanie: vydali najlepší album Kontrafakt, Pil C alebo DMS?

HUDBA DMS KONTRAFAKT PIL C
Uložiť Uložené

Refresher oslovil viacerých skúsených ľudí, ktorí sa slovenskej rapovej hudbe venujú (minimálne pasívne) dlhodobo, aby zhodnotili tri najočakávanejšie albumy tohto roka. Podarilo sa vyriešiť záhadu, kto ich presvedčil najviac.

Rok 2021 si navždy zapamätáme ako ten, vďaka ktorému môžeme porovnať výtlak, ale aj kvalitu troch dlhodobo najexponovanejších „áčkových“ raperov a skupín. Zhodou náhod v rovnakom týždni uzreli svetlo sveta albumy Pil C-ho, Kontrafaktu a DMS, a keďže aj v samotných skladbách často počúvame záujem o porovnávanie, teraz máme jedinečnú príležitosť vyskúšať si ho v praxi. 

Streamovacie služby a Youtube

Slovenskí interpreti rapového žánru sa radi fokusujú na čísla, ktoré pre nich majú výpovednú hodnotu pri porovnávaní sa.

Titulná skladba Kontrafaktu s názvom Reklama na rap nazbierala od 3. decembra približne 1,9 milióna pozretí.

DMS odpálili hype okolo albumu skladbou Tanečná pesnička ešte 18. novembra, skladba do dnešného dňa nazbierala skoro 700-tisíc pozretí. Ešte pred tromi mesiacmi DMS vydali skladbu Rampa, ktorá má dnes 1,9 milióna pozretí.

Pil C odpálil promo k albumu skladbou Chrome Hearts 5. decembra, dnes má skoro pol milióna pozretí. 

Na odpromovanie ukážok všetkých skladieb využili Pil C a Kontrafakt podobný formát, keď si do štúdia zavolali svojich známych a previedli ich celým projektom. Pil C-ho snippet má približne 80-tisíc prehratí, snippet Kontrafaktu viac ako 180-tisíc pozretí. Snippet DMS uzrel svetlo sveta približne o 2 až 3 týždne skôr, dnes má viac ako 380-tisíc pozretí. 

Odporúčané
SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby SEPAR VS. RYTMUS: Naozaj si člen Kontrafaktu kupuje mesačných poslucháčov na Spotify? Spýtali sme sa distribútora jeho hudby 25. februára 2024, 12:30

Nižšie vidno počty mesačných poslucháčov albumov približne 3 týždne od ich vydania. Spotify zobrazuje tieto čísla s časovým odstupom, preto budú prirodzene v najbližších dňoch stúpať. DMS majú zároveň niekoľkodňový náskok, keďže zverejnili album na streamovacích službách ako prví. 

spotify
Zdroj: Spotify
spotify
Zdroj: Spotify
spotify
Zdroj: Spotify

Album DMS nemá v súčasnosti na Spotify taký výtlak ako Pil C alebo Kontrafakt, dôvodom však môže byť aj spôsob, akým k vydávaniu pristúpili. Fanúšikovia dostali s fyzickými nosičmi aj špeciálny kód, vďaka ktorému si mohli album stiahnuť do svojich zariadení cez oficiálny kanál.

Pravdepodobne sa tak pripravili o časť poslucháčov zo streamovacích služieb, ktorí však získali špecifickú výhodu. Podobne už DMS postupovali aj s predchádzajúcimi projektmi.

Rebríček najpočúvanejších skladieb na Spotify na Slovensku z 29. decembra ukázal, ako sa darí jednotlivým skladbám z albumov, Reklama na rap má však niekoľkodňový náskok, keďže ju Kontrafakt zverejnil pár dní pred zvyškom albumu. 

DMS
Zdroj: Spotify

Takto vyzerá aktuálny rebríček z 2. januára 2022. 

Spotify
Zdroj: Spotify

Albumom sa darilo aj po stránke predajov fyzických nosičov, podľa Rytmusa ide dlhodobo o najrelevantnejšie meradlo úspešnosti interpreta alebo skupiny. Zároveň neuznáva porovnávanie v tom, koľko platinových platní sa podarilo za projekt získať, pretože dnešné metriky nerátajú s absolútnym počtom predaných kusov, ale s obratom, kde hrá rolu cena CD a taktiež počet predaných balíčkov s tričkami alebo iným merchom. 

Odporúčané
GALÉRIA: Kontrafakt ovládol najväčšiu bratislavskú arénu veľkolepou šou, pred takmer 10-tisíc ľuďmi zazneli najväčšie hity GALÉRIA: Kontrafakt ovládol najväčšiu bratislavskú arénu veľkolepou šou, pred takmer 10-tisíc ľuďmi zazneli najväčšie hity 10. februára 2024, 17:00

Kontrafakt predal za prvý deň predpredaja približne 5 200 fyzických nosičov, do pár dní ich bolo už 8-tisíc a po týždni reportovali úspech v podobe 12-tisíc predaných albumov. 

DMS za dva týždne informovali, že sa im podarilo získať štvorplatinu, v absolútnych číslach to bolo podľa Separa približne 7-tisíc kusov. 

Pil C predal v predpredaji približne 4-tisíc fyzických nosičov. 

Tri albumy, štyria recenzenti

Refresher oslovil štyroch skúsených bývalých (aj súčasných) hudobných redaktorov, ktorí majú so slovenským rapom bohaté skúsenosti.

Adel Ghannam je redaktor TV Markíza, ktorý v minulosti pracoval pre Refresher, Michal Mucha v súčasnosti pracuje okrem iného ako kreatívny producent vo vydavateľstve Addict Sound, v minulosti pracoval pre Refresher. Hugo Hypetrain je DJ a redaktor The Mag a Otec Mirec je bývalým redaktorom v Rádiu_FM. 

Všetci štyria sú (podobne ako autor tohto textu) sčasti zaujatí, pretože sa s interpretmi poznajú osobne z vlastných rozhovorov, ale aj z osobného života.

Hudobné preferencie recenzentov sú rozdielne. Albumy si vopred napočúvali a ich úlohou bolo čo najobjektívnejšie a s použitím argumentov ich zhodnotiť v štyroch disciplínach, či už ako celky, alebo jednotlivé projekty. Na záver každý zverejní svoj rebríček troch najočakávanejších slovenských rapových albumov roka 2021. 

Separ pil c kontrafakt
Zdroj: Instagram/Separ, Pil C, Kontrafakt

DMS

Spracovanie, koncept, odkaz, myšlienka a zasadenie albumov do roku 2021

Adel: Na jednej strane chalani dokonale trafili dobu svojím zábavným cynizmom, ktorý už miestami pripomína akúsi rapovú verziu Horkýže Slíže. Vo väčšine prípadov to funguje, či už je to featuring so spomínanou skupinou, alebo Tanečná pesnička. Na druhej strane sú tu momenty, keď za nich cítim zástupnú hanbu, pri trackoch Ďalšia vlna a Logdán. Môže za to ich podivný, miestami až antivax odkaz.

Odporúčané
Chceš sa dostať na vypredaný koncert Kontrafaktu? Organizátor pridal obmedzený počet lístkov, takto ich môžeš získať Chceš sa dostať na vypredaný koncert Kontrafaktu? Organizátor pridal obmedzený počet lístkov, takto ich môžeš získať 8. februára 2024, 17:30

Michal: DMS ma trochu prekvapili. Rozumiem konceptu, že to má byť zábavné, nie veľmi vážne vyrobené na plné koncerty, ale na to, aby som na seba nechal niekoho vrieskať antivaxerské hymny on-demand, som už asi trochu starý. Celkovo sa mi zdá, že porovnávať tento album so zvyšnými dvoma nie je úplne namieste, Separ aj Dame určite dokážu doručiť prepracovanejšie projekty, ale tento asi ani nikdy nemal tú ambíciu. 

Otec Mirec: Pri DMS veľmi oceňujem, ako sa starajú o svojich fanúšikov a posledné roky stále niečo vydávajú (či už sólo, alebo skupinovo). Fanúšikovia im to potom vracajú v podobe vypočutí, nákupov, mosh pitov atď. Myslím, že HUHU nemá potenciál stať sa kultovým albumom. Vnímam ho skôr ako darček od DMS pre fans, na ktorom dostanú všetko, čo majú radi – vtip a nadhľad, svieži sound, naložený rap aj experimenty v podobe trackov (Hviezdy) či hostí. Chalani zostávajú verní svojej rétorike, zvuku a nesnažia sa vybočovať zo svojej dobre vyšliapanej cesty. Jediné, čo tomu chýba, sú koncerty, ktoré sa aktuálne, žiaľ, nedejú. 

Hugo Hypetrain: DMS vydali album asi najnaviazanejší na to, čo sa momentálne deje, a celkom trefne a s nadhľadom mapujú myšlienkové pochody veľkej časti populácie. Aktuálne témy rezonujú celým albumom a zároveň svojím humorom a párty náladou chce táto nahrávka doručiť ľuďom aspoň trochu dobrej nálady. 

Hudobné produkcie

Adel: Tu som sa pobavil asi najviac. Produkčné duo Dame a Smart funguje, a to nehovorím o experimentoch s Kuky Bandom. Deväťdesiatkové Áno s Richardom Müllerom tak, ako sme ho ešte nepočuli, je skvelá kombinácia, ktorú zaraďujem do playlistu.

Odporúčané
„Ego, ne**rvi to!“ Hádky aj pokazený notebook, takto sa pripravoval koncert Kontrafaktu za milión eur „Ego, ne**rvi to!“ Hádky aj pokazený notebook, takto sa pripravoval koncert Kontrafaktu za milión eur 22. decembra 2023, 10:00

Otec Mirec: Producentsky je album dobre ošéfovaný. Pestrý hudobný výber, ktorý chalanom sedí a funguje takmer na každom tracku. Ako jedinec vyrastajúci v období raných 2000’s oceňujem zvýšený výskyt numetalových gitár. Z tracklistu by som vypichol track HUHU, kde sa o nevšedný beat postaral Smart a extrémne ma baví – je super, ak ťa prekvapí hudba od niekoho, koho tvorbu poznáš dlhšie. Hoci ma baví výber hostí z iného súdka, kombinácia s kapelou Kuky Band za mňa nefunguje. Chápem zámer tracku, myslím, že to bude dobre fungovať medzi ľuďmi na koncerte alebo na diskotékach, no za mňa to balansuje na hrane počúvanosti. Naopak, veľmi príjemne potešil track s Horkýže Slíže! 

Hugo Hypetrain: To, odkiaľ produkcia pochádza, vnímam ako irelevantné, ale na druhej strane ma teší to, že si cestu beatov zo zahraničia volí čoraz viac umelcov, pretože ich to môže inšpirovať k experimentom a vykročeniam z komfortnej zóny bez ohľadu na to, o akého interpreta ide. DMS pri hudobnej dramaturgii stavili na kartu párty hudieb s momentmi prekvapenia, ako sú rôzne buildupy a zmeny štruktúr alebo tracky, ktoré príjemne vytrhávajú poslucháča z komfortu. 

Témy, lyrika, metafory

Adel: Páni majú svoj štandard v otázke humoru a irónie, ktorý ma roky baví. Nič ma preto neprekvapilo. Rovnako tak ma neprekvapilo, že rezignovali na seriózne témy, čo je asi lepší prípad ako byť nasilu politický.

Michal: (Ne)prekvapil ma spomínaný covidový odkaz. Inak sa mi zdá album tematicky štandardný, proste koncertové pesničky. Aj veľa srandy, DMS majú špecifický tvrdý humor, a ako sa hovorí – comedy should be free.

Otec Mirec: Čo sa lyriky týka, nemám albumu čo vyčítať. Tu by som chcel zdôrazniť, že ma veľmi teší prítomnosť Smarta na mikrofóne. Okrem toho, že prináša do textov srandu, myslím si, že výborne dopĺňa duo Separ a Dame a okrem toho vie vytiahnuť super punchlines ako „Som spievajúci grafiťák volaj ma Otto Writer“. Pri počúvaní mi v ušiach rezonovalo kvantum prirovnaní, ktoré DMS dávajú do textov. Bola by zaujímavá štatistika spočítať, koľko ako alebo jak sa na albume nachádza.

Hugo Hypetrain: Humor. Ako jediní na svojom albume ľudí naozaj bezstarostne zabávajú, čo je super vzhľadom na to, v akej skepse žijeme. 

Zvuk

Adel: Neviem sa vyjadriť, nie som reprákológ.

Michal: HUHU asi nemá zmysel porovnávať, tam je, myslím, aj polohluchému jasné, že s tým zvukom je niečo v neporiadku. Schválne som si pustil na rovnakom setupe Separove predošlé albumy a zvuk je na nich úplne normálny, takže mi napadlo, že možno ide v tomto prípade o zámer, ktorý dotvára celý charakter tej veci. Neviem. 

Odporúčané
Rytmus: Otváram novú etapu zrelého rapu. Ak budem zdravý, ďalšieho Bengora by som za***al v roku 2040 (Rozhovor) Rytmus: Otváram novú etapu zrelého rapu. Ak budem zdravý, ďalšieho Bengora by som za***al v roku 2040 (Rozhovor) 19. novembra 2023, 12:30

Hugo Hypetrain: Všetko sú to na profesionálnej úrovni mastrované a mixované nosiče, takže so žiadnym z ich zvukov nemám problém. Ak by som to mal porovnať, tak asi DMS a Kontrafakt znejú všeobecne trochu hlasnejšie ako Pil C – to však vyplýva zo samotných charakterov pesničiek. 

Na zozname podozrivých streamov sa nenachádzajú skladby Rytmusa ani Separa.
Na zozname podozrivých streamov sa nenachádzajú skladby Rytmusa ani Separa. Zdroj: Instagram/Separ

Kontrafakt

Spracovanie, koncept, odkaz, myšlienka a zasadenie albumov do roku 2021

Adel: Kontrafakt má odkaz, ktorý razí od svojich začiatkov v roku 2001, ale dnes je asi najaktuálnejší. Lídrom na trhu boli dlhé roky aj v oblasti inovácie slovenského rapu. To vyvrcholilo albumom Navždy, ktorý je právom považovaný za najlepší album v histórii slovenského rapu. A to je latka, ktorú sa preskočiť len tak nedá. Nepodarilo sa to s albumom Real News a nepodarilo sa to ani s KF ako Rolls. Ale treba dodať, že sa o to chalani pravdepodobne ani nepokúšali.

To je totiž pre mňa odkaz albumu KF ako Rolls. Rytmus a Ego sú vyzretí, nepotrebujú si nič dokazovať a len deklarujú svoju pozíciu. Môžeš predať viacej S-class, Rolls Royce je iba jeden. Titulná skladba odkazujúca na ich nesmrteľný hit Mulano Stylos je toho dôkazom. To, či sa im podarí byť jednotkou aj v oblasti koncertov alebo ich predbehne dravé DMS, ukáže až možné polockdownové turné.

Odporúčané
Bude Kontrafakt vystupovať už len na štadiónoch? Rytmus exkluzívne pre Refresher o pražskom koncerte, ktorý prepísal históriu rapu Bude Kontrafakt vystupovať už len na štadiónoch? Rytmus exkluzívne pre Refresher o pražskom koncerte, ktorý prepísal históriu rapu 24. septembra 2023, 19:25

Michal: Od Kontrafaktu som dostal viac-menej to, čo som na základe predalbumovej komunikácie a singlov čakal – menej prehnanej koncentrácie mladých raperov a viac KF, ktorí keď chcú, tak vedia byť relatívne dnešní, kvalitní a autentickí. Postaviť projekt na tom, že sú na scéne 20 rokov elitou s nepopierateľnými zásadnými zásluhami, je možno síce prvoplánové, ale v ich prípade relevantné.

Otec Mirec: Vždy sa snažia vystihnúť dobu alebo byť trošku popredu. V tomto prípade určite zvukovo trafili to, po čom poslucháč v roku 2021 baží. Viac by som však vypichol, že spravili album pre srdcových fans. Keďže album Real Newz bol v zmysle chuti skalných fanúšikov nepochopený, myslím, že sa práve albumom KF ako Rolls chalani snažili spraviť „reparát“, ktorý im po zvukovej aj rapovej stránke určite vyšiel. Ide o album plný bangrov, ktorý netreba počúvať od začiatku do konca – skrátka si na ňom nájdeš obľúbené bomby a tie si potom budeš rotovať. Album nevnímam ako konceptuálny a myslím, že ako celok chce povedať iba to, že Kontrafakt sú stále tu, sú relevantní a ich kvalita nehrdzavie.

Hugo Hypetrain: Kontrafakt sa zameral skôr na bilancovanie a na svojej nahrávke skôr spomínal a vracal určité zvukové prvky z prierezu svojej kariéry v novšom šate. Ako sami povedali, vydali album pre fanúšikov ako poďakovanie a naozaj si dovolím povedať, že aspoň jedným trackom sa tentoraz zavďačili všetkým. 

Hudobné produkcie

Adel: Pri Kontrafakte boli beaty vždy vecou obmeny, keď si na každé LP volali úplne inú skupinu beatmakerov. Inak to nebolo ani tento rok, keď chalani siahli po platených službách a začali si kupovať exkluzívne licencie zo zahraničia. Tie sa nijako nevymykajú súčasným trendom, a tak treba konštatovať, že ide o dobrý štandard.

Odporúčané
KVÍZ: Ako dobre poznáš umelcov z česko-slovenskej hiphopovej scény? KVÍZ: Ako dobre poznáš umelcov z česko-slovenskej hiphopovej scény? 20. mája 2023, 15:00

Michal: Vo všetkých prípadoch však ide o v zásade obyčajné rapové beaty. Niežeby som čakal, že bude Rytmus rapovať do produkcií od Arcy, Pil C do Jacqua Greena alebo DMS do Horkýž… no nič, ale trochu vystúpiť z komfortných zón by nezaškodilo.

Otec Mirec: Tri špinavé mená majú vždy dobrý hudobný vkus a nezakopli ani pri svojej poslednej dlhohrajke. V trackliste sa objavuje kopec neznámych mien, ale nenechajte sa pomýliť, produkcie sú zväčša zakúpené a licencované, sú pestré, kvalitné a odrážajú aktuálny zvuk. Z tejto trojice albumov považujem práve KF ako Rolls za projekt, ktorý má svetový zvuk. Tracky na albume sú veľmi dobre vyskladané. Nájdeme tu primárne bangre s tvrdým soundom raz za čas odľahčené jemnejším zvukom. Mňa osobne veľmi potešil „skit“ XX a zvukovo oceňujem skladbu Nezabúdam, odkiaľ som, pretože tohto „country“ soundu u nás stále trochu chýba. 

Hugo Hypetrain: Kontrafakt siahol do zahraničia takýmto spôsobom prvýkrát a myslím, si že im to pomohlo dosiahnuť to, čo pre tento album potrebovali. 

Témy, lyrika, metafory

Adel: Lyrická stránka albumu je v prípade KF vždy miesto, kde hviezdi hlavne Ego. Ten sa hrá so slovami asi najviac spomedzi všetkých slovenských raperov a inak to nie je ani tentoraz. Miko Floso, ako si v posledných rokoch hovorí, dokazuje, že vie aj bez nadávok znieť chlapsky.

Odporúčané
KVÍZ: Pamätáš si texty od Kontrafaktu aj odzadu? Uhádni názov skladby podľa textu KVÍZ: Pamätáš si texty od Kontrafaktu aj odzadu? Uhádni názov skladby podľa textu 20. mája 2023, 11:00

Je to príjemná zmena vzhľadom na to, že mám z neho v posledných rokoch pri sólovej tvorbe pocit, že chce za každú cenu znieť slušne a pokorne. V prípade projektov KF som však rád, že to tak nie je.

Michal: Pri KF je miestami trochu počuť, že je to nasilu showcasing prekombinovaných flowov a novotvarov, ale keby som mal odrapované toľko čo R a bol takým jazykovým entuziastom ako E, asi by som takisto už vymýšľal možné aj nemožné. 

Otec Mirec: Ak je niečo obdivuhodné, tak to, že niekto je na scéne 20 rokov a stále dokáže prinášať nové flows a držať si kvalitu rapu. Pri starších MC’s je často cítiť úpadok rapovej kondičky, no KF stále praxujú, a tak sa nie je čo diviť, že sú v top forme. Tematicky síce neprinášajú nič nové, ale považujem za dobrý skill chalanov obliecť ošúchané témy do nového šatu. 

Hugo Hypetrain: Technika. Album Kontrafaktu je vždy exhibícia slovných zvratov a flowov či skladieb ich rýmov. Čo track, to iný flow a prístup. 

Zvuk

Adel: Neviem sa vyjadriť. Nie som zvukológ.

Otec Mirec: Pri všetkých albumoch cítiť vysokú zvukovú kvalitu. Zdá sa mi, že za tie roky už chalani dobre vedia, komu dať miešať veci, a samotní raperi sa vo zvukovej alchýmii vyznajú dostatočne na to, aby vedeli, čo chcú ako nahlas, kde to má kopať a kde treba ubrať. Ak by som však mal vypichnúť jeden z albumov, ktorý v mojich ušiach znel najvyváženejšie a nemal som pocit, že v dunivých kopákoch zaniká hlas, tak je to určite KF ako Rolls.

Kontrafakt
Zdroj: Kontrafakt

Pil C

Spracovanie, koncept, odkaz, myšlienka a zasadenie albumov do roku 2021

Adel: Začnem trocha nadnesene a poviem, že ak je Hype Pil C-ho College Dropout, tak je Odsúdení na úspech jeho 808’s & Hearbreak. OK, vtip. Treba však povedať, že minimálne tematicky cítiť z Pil C-ho na tomto albume zlomené srdce a hudobne mu tá poloha sedí dokonale. Posledné tri skladby albumu sú pre mňa jedny z najsvetlejších momentov v slovenskom rape za rok 2021. Preto vypichujem aj Malý Kúsok Nehy ako najlepšiu skladbu z tohto LP.

Odporúčané
S kým sa Pil C lúči? Boli sme na listening párty nového albumu S láskou, Lukáš, v ktorom si vylial srdce (Reportáž) S kým sa Pil C lúči? Boli sme na listening párty nového albumu S láskou, Lukáš, v ktorom si vylial srdce (Reportáž) 14. februára 2023, 17:30

Do doby sa album trafil veľmi dobre. Ľudia sedia doma v depresii a čiernobiela artdirection albumu asi dokonale pasuje do dnešnej situácie a počasia. Do doby v širšom kontexte sa trafil aj s flowom à la Pop Smoke, kde ho so Separom v skladbe Deň strieda tmu podarene napodobnili.

Netrafenie doby môže byť absencia veľkého hitu, aké nájdeme na Kontrafakte či DMS. Inak povedané, som zvedavý, čo sa bude hrať na koncertoch. Ak teda nejaké budú.

Michal: Pil C ma neprekvapil. Tradične dobrá práca s konceptom, prvotriedny art direction a viac-menej súčasný zvuk bez toho, aby musel nasilu znieť ako Playboi Carti (iba ako Drake, ale to sme si už zvykli). Myšlienka, ktorú vidím v dvoch hlavných líniách, je až na pár zbytočných trackov tvrdo a až mrazivo živo prepletená celým albumom. Len škoda, že mu nikto nezakázal využívať funkciu Instagram stories pred vydaním albumu. Česť každému, kto si to nemutol.

Otec Mirec: Lukáš je človek, pri ktorom cítim, že sa do tvorby neženie. Ticho čaká v úzadí a zbiera materiál, ktorý je potom vrytý v jeho novom albume. Nesklamal ma ani pri projekte Odsúdený na úspech, kde ma veľmi baví komplexnosť albumu. Extrémne oceňujem Intro, ktoré neodflákol, ba čo viac, upiekol ho takým štýlom, že ťa schmatne a nepustí, vtiahne do albumu a ty ho musíš dopočúvať. Pri jeho albume asi najviac cítim koncept rovná sa život (cítim, ako sú jeho emócie a zážitky otlačené do trackov).

Odporúčané
DMS, Polemic aj Medial Banana. Príď sa v piatok 25. novembra zabaviť na akciu Takeda Beánia STU 22 v Bratislave DMS, Polemic aj Medial Banana. Príď sa v piatok 25. novembra zabaviť na akciu Takeda Beánia STU 22 v Bratislave 25. novembra 2022, 13:00

Páči sa mi emočná gradácia albumu. Pil C neskrýva svoje city a dokonca jeho emocionalitu považujem za jeho silnú stránku. Dobu určite trafil hlavne v tom, že tento album je obrázok, príbeh, film… a baví ťa pozerať ho od začiatku do konca hocikde (v aute, doma, pri behaní). A keďže je doba, keď sa v kluboch neskáče, myslím si, že takýto počúvateľný projekt je v aktuálnej situácii funkčnejší ako koncertový album plný skákaníc. 

Hugo Hypetrain: Pil C-ho album znie asi najsúčasnejšie a najviac trendy z menovaných albumov, ale zároveň sa mi zdá tak veľmi osobný, že na svoje pomery sa pustil do spoločenských tém a aktuálností menej, ako sme boli zvyknutí. Zároveň dal možnosť aj mladším hlasom a pri výbere inštrumentálok stavil na široký diapazón moderných zvukov. 

Hudobné produkcie

Adel: Myslím, že tu sa Pil C z trojice hodnotených albumov trafil asi najviac. Konceptuálne albumy sú moja slabosť a viac-menej jednoliaty mood tu nie je na škodu. Na druhej strane chýba mi akýkoľvek experiment, ak teda nerátame Nová Nahrávka 116 Skit.

Otec Mirec: Ubral Špeciálových produkcií, dal priestor čerstvým mladým menám aj kúpeným beatom. Pri výbere mal Lukáš šťastnú ruku a to spôsobilo, že album znie neošúchane. Nový zvuk prinúti rapera experimentovať s hlasom, vytiahne ho z komfortnej zóny a to je prospešné pre rast interpreta, ale aj pre poslucháča, ktorý sa nechce zacykliť v monotónnosti svojho obľúbenca. To sa na projekte Odsúdení na úspech podarilo. Okrem toho je album pestrý, aj čo sa týka atmosféry, a hojdá s ušami poslucháčov ako rozbúrené more. 

Odporúčané
Separ v putách, Momo vo vyšetrovačke a Pil C v policajnej veste. Nový klip priniesol profesionálnu produkciu ako z filmu Separ v putách, Momo vo vyšetrovačke a Pil C v policajnej veste. Nový klip priniesol profesionálnu produkciu ako z filmu 23. novembra 2022, 18:30

Hugo Hypetrain: Neviem, do akej miery mal Pil C produkcie zo zahraničia vs. zo Slovenska, ale treba povedať, že ide o album s najmenej hudbami od dvorného producenta Special Beatza, čo nechalo jeho produkciám na jednej strane vyniknúť, no zároveň otvorilo dvere novým štýlom pre samotného Pil C-ho. 

Témy, lyrika, metafory

Adel: Pil C patril po lyrickej stránke vždy k tým lepším prípadom z pomyselnej A-ligy slovenského rapu. Na druhej strane vždy hojne podvádzal s anglickými slovíčkami à la Moja Reč pri citovaní textov amerických raperov. A keď už som pri amerických raperoch, mal by prestať s rýmovaním na Bun B. Drvivá väčšina jeho poslucháčov tam aj tak počuje Bambi.

Michal: Pil C-ho lyrické deep cuts, ktoré majstrovsky balansujú na vratkej hrane medzi nepatetickým zúfalstvom a sebareflexiou, a myšlienky, ktorým trpko rozumiem, sú pre mňa momentálne receptom na priazeň k dielu. Tradične bohatá slovná zásoba, kultúrno-cestovateľské referencie a vynaliezavosť v ich používaní bolo niečo, čo ma pri ňom chytilo už pri dni mínus jedna. 

Otec Mirec: Určite sú na albume Odsúdení na úspech tony odkazov, ako to pri Lukášovi býva zvykom, no mňa osobne najviac prekvapili a bavili hlasové variácie. Pil C na jeho novom kúsku predvádza obrovskú vokálnu šlágerparádu a to je niečo, čo vo mne v mnohých momentoch rezonovalo – ako ten hlas dokáže ohnúť a akým spôsobom dokáže v danej polohe žonglovať. 

Odporúčané
Pil C očividne kopíroval, hovorí hudobný majster. Po beefe medzi rapermi sme dali ich skladby porovnať expertovi Pil C očividne kopíroval, hovorí hudobný majster. Po beefe medzi rapermi sme dali ich skladby porovnať expertovi 9. januára 2022, 16:30

Hugo Hypetrain: Intimita. Tento interpret na svojom poslednom albume púšťa poslucháča najbližšie, ako to kedy doteraz urobil. „Stream of counsciousness“ texty, často bez refrénu, idú naozaj do hĺbky jeho mysle použitím referencií na minulú tvorbu či popkultúru, čím Pil C podobne ako Kontrafakt necháva fanúšikom malé easter eggs. 

Zvuk

Adel: Neviem sa vyjadriť. Nie som zvuk.


Michal: Pri KF a Pil C-m úplne OK, vysoko na úrovni, najmä v prípade Odsúdených na úspech, to ma vyslovene bavilo na monitoroch už len preto, ako niektoré skladby znejú. Všetky tri veci som počúval na Spotify na Airpodoch Pro a následne v AM lossless na KEF Q350.

Pil C
Zdroj: Nicole Lieskovská

Celkové hodnotenie

V porovnaní troch najočakávanejších albumov roku 2021 (skoro) jednoznačne a jednohlasne víťazí Pil C, na druhom mieste skončil Kontrafakt a na treťom DMS. Aj keď je recenzia subjektívny žáner, práve týmto spôsobom sme sa pokúsili čo najviac priblížiť objektivite, ktorá dlhodobo slovenskej rapovej tvorbe chýba. 

Adel: 

 K poradiu sa neviem vyjadriť. Neviem si dať rady.

Michal:

  1. PIL C – ODSÚDENÍ NA ÚSPECH
  2. KONTRAFAKT – KF AKO ROLLS
  3. DMS – HUHU

Otec Mirec: 

  1. PIL C – ODSÚDENÍ NA ÚSPECH
  2. KONTRAFAKT – KF AKO ROLLS
  3. DMS – HUHU

Hugo Hypetrain: 

  1. PIL C – ODSÚDENÍ NA ÚSPECH
  2. KONTRAFAKT – KF AKO ROLLS
  3. DMS – HUHU
Domov
Zdieľať
Diskusia