Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2021, 11:05
Čas čítania 0:55
Ivan Koribanič

Údolie smrti pri Svidníku má novú atrakciu za takmer 23-tisíc eur. Ide o rozhľadňu v tvare náboja, z ktorej možno vidieť Tatry

Údolie smrti pri Svidníku má novú atrakciu za takmer 23-tisíc eur. Ide o rozhľadňu v tvare náboja, z ktorej možno vidieť Tatry
Zdroj: TASR/Milan Kapusta, obec Kružlová
ZAUJÍMAVOSTI ROZHĽADŇA SLOVENSKO SVIDNÍK ÚDOLIE SMRTI
Uložiť Uložené

Symbolizovať má krvavé udalosti na území Duklianskeho priesmyku z čias druhej svetovej vojny.

Údolie smrti pri Svidníku pripomína ťažké boje druhej svetovej vojny. Neďaleko dediny Kružlová postavili novú rozhľadňu, informuje čas.sk. Tá má tvar náboja do pušky z druhej svetovej vojny. Podľa slov starostu obce Adriána Guža chcú týmto krokom zatraktívniť samotné údolie. „Najmä preto, aby sa nikdy nezabudlo na hrôzy vojny,“ podotkol Gužo. Údolie ročne navštívi približne 20-tisíc ľudí.

Rozhľadňa je vysoká 13,5 metra a je vyrobená z kovu a dreva. „Tvarom pripomína náboj do československej pušky vz. 24. Náklady na výstavbu boli 22 380 eur. Z toho 9 000 eurami prispel Prešovský samosprávny kraj. Konkrétne sa o to zaslúžil poslanec Ján Hirčko,“ hovorí starosta.

Ďalej priblížil, prečo zvolili práve takýto motív. Podľa neho takáto podoba najlepšie vystihuje krvavé udalosti na území Duklianskeho priesmyku. Okrem toho je v údolí rozmiestnených takmer 20 tankov, ktoré pripomínajú karpatsko-dukliansku operáciu.

Veža má 4 poschodia a vstup do nej je bezplatný. Z jej vrcholu možno vidieť takmer celé údolie, časť Svidníka a, čo je zaujímavé, počas optimálnych podmienok je vidieť dokonca Tatry. Starosta Adrián Gužo má s rozhľadňou smelé plány. „Rozhľadňu sa pokúsime zapísať aj do Knihy slovenských rekordov. Snažil som sa zistiť, či niekde majú niečo podobné. Nič som však nenašiel. Takže máme ďalší unikát,“ uzavrel.

V Údolí smrti sa v roku 1944 bojovalo za oslobodenie Československa od nemeckých nacistických vojsk. V údolí počas týchto bojov padlo na oboch stranách až 11 000 vojakov. Približne 5 000 z nich bolo z Červenej armády.

Domov
Zdieľať
Diskusia