Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. decembra 2021, 7:22
Čas čítania 0:32
Daniel Mikolášik

Na Slovensku sa objavil vzácny úkaz. Fotografovi sa na Liptove podarilo zachytiť dúhu v tme

ZAUJÍMAVOSTI ASTRONOMICKÉ ÚKAZY POČASIE
Uložiť Uložené

Nočná dúha bola až do čias Aristotela považovaná za výmysel.

Pri obci Liptovský Peter v okrese Liptovský Mikuláš došlo k vzácnemu nebeskému úkazu. Na nočnej oblohe sa totiž objavila dúha. Fotografovi Matúšovi Murtinovi sa ju navyše podarilo zachytiť. Unikátny záber je z piatka 19. novembra, informuje portál iMeteo.sk.

Meteorológovia upozorňujú, že hoci predpokladom vzniku dúhy je prítomnosť vodných kvapiek v atmosfére a Slnka, nie vždy to musí byť tak.

Aby bolo možné pozorovať dúhu aj v noci, je potrebné, aby v tom čase žiaril Mesiac v splne. Okrem mesačného svitu je dôležitý aj nočný dážď. Keďže ide o veľmi špecifické podmienky, je dúha v tme veľkou raritou.

Podľa meteorológov bola nočná dúha až do čias Aristotela považovaná za výmysel. Dúha na nočnej oblohe však nie je až taká viditeľná a farebná ako počas dňa. Podmienka dostatočnej svetelnosti je len v krátkom období okolo splnu, dodáva portál.

dúha v tme
Zdroj: iMeteo.sk/Matúš Murtin
Domov
Zdieľať
Diskusia