Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. septembra 2021, 17:17
Čas čítania 0:54
Viktor Kniš

Vyhoďte telefóny Xiaomi a Huawei, tvrdia odborníci na kyberbezpečnosť

Vyhoďte telefóny Xiaomi a Huawei, tvrdia odborníci na kyberbezpečnosť
Zdroj: Xiaomi
TECH HUAWEI XIAOMI
Uložiť Uložené

Litovskí experti tvrdia, že telefóny majú bezpečnostné diery alebo cenzurujú niektoré termíny.

Odborníci na kybernetickú bezpečnosť z Litvy objavili v telefónoch čínskych výrobcov Huawei a Xiaomi bezpečnostné diery, ale aj systém, ktorý automaticky cenzuroval niektoré frázy. Základný webový prehliadač aj aplikácie Xiaomi podľa litovského ministerstva obrany blokovali až 449 rôznych fráz, ktoré by teoreticky mohli byť problematické pre čínsku vládu. Boli medzi nimi aj slovné spojenia o slobode a demokracii. 

Portál BBC upozornil, že výrobcovia posielajú do Európy telefóny, kde je funkcia cenzurovania obsahu vypnutá, na diaľku je však možné aktivovať ju. Prieskum expertov ukázal, že telefóny Xiaomi posielajú niektoré dáta priamo na server do Singapuru. 

Najlepším riešením je podľa odborníkov telefóny vymeniť, ak ich niekto vlastní. Zároveň neodporúčajú ani kupovanie nových modelov čínskych výrobcov. Prieskumy ukazujú, že práve títo výrobcovia sú vďaka cenovo dostupným modelom v Európe čoraz úspešnejší. V oficiálnom stanovisku pre BBC popreli podozrenia a tvrdia, že používateľov žiadnym spôsobom neobmedzujú. 

Odporúčané
Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie 15. marca 2024, 12:00

Problémom sú aj telefóny Huawei P40 5G, ktoré majú podľa expertov bezpečnostné diery. Kritická je služba Appgallery, ktorá združuje aplikácie v telefóne. Odborníci zistili, že môže komunikovať s tretími stranami. Spoločnosť sa bráni a tvrdí, že žiadne dáta mimo telefónu neunikajú. 

Telefóny značky Oneplus podľa litovských analytikov nepreukázali žiadne bezpečnostné hrozby. 

Výsledky výskumu Litva prezentuje v čase, keď rastie napätie medzi touto krajinou a Čínou. Len pred niekoľkými týždňami Čína požiadala Litvu, aby odvolala svojho veľvyslanca z Pekingu, a dodala, že stiahne svojho vyslanca z Vilniusu.

Huawei
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia