Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. augusta 2021, 12:30
Čas čítania 5:57
Adam Novosad

Bitcoin smeruje k hodnote 500-tisíc dolárov, tvrdí svetoznáma investorka. Tvoja kryptopeňaženka sa pozviechala, padali aj rekordy

Bitcoin smeruje k hodnote 500-tisíc dolárov, tvrdí svetoznáma investorka. Tvoja kryptopeňaženka sa pozviechala, padali aj rekordy
Zdroj: Getty Images/Yuriko Nakao
ZAUJÍMAVOSTI KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Svet kryptomien v posledných týždňoch zažíva zmŕtvychvstanie, keď hodnota jednotlivých mincí pomaly rastie a občas dokonca prekonáva predchádzajúce rekordy.

Vizionár Elon Musk, investorka Cathie Woodová, odliv čínskych ťažiarov aj spravodlivý hacker vliali do kryptomenových peňaženiek bežných investorov opäť nádej.

Za posledné týždne zažívali popredné digitálne mince sľubný rast, peňaženky zaliala zelená farba namiesto negatívnej červenej, a keby si aj bitcoin nakúpil na samotnom vrchole v apríli, tak už nie si tak ďaleko od bodu nula. 

Odporúčané
Žije na kryptomenách a vyhýba sa eurám. Pavol Lupták je kryptoanarchista, ktorý sa vzdal trvalého pobytu na Slovensku (Rozhovor) Žije na kryptomenách a vyhýba sa eurám. Pavol Lupták je kryptoanarchista, ktorý sa vzdal trvalého pobytu na Slovensku (Rozhovor) 30. mája 2021, 14:30

My sme sa pozreli na to, čo vo svete kryptomien najviac rezonovalo v poslednom období, pretože na trhu s obrovskou volatilitou, kde môžeš za pár hodín zarobiť stonásobok svojich peňazí alebo o všetky ešte jednoduchšie prísť, naozaj platí, že peniaze nikdy nespia.

Tento článok je výlučne informatívny a neslúži ako finančné poradenstvo, nikoho nenabáda na to, aby investoval do ktorejkoľvek z uvedených možností a kategórií. Investovanie do kryptomien je vysokorizikové.
V tomto článku si prečítaš:
  • O koľko percent už bitcoin narástol za posledný mesiac.
  • Prečo je pozitívne, že z Číny utekajú ťažiari bitcoinu.
  • Čo podľa svetoznámej investorky vyženie bitcoin na hodnotu 500-tisíc dolárov.
  • Koľko percent majetku by podľa nej mali do bitcoinu investovať inštitúcie.
  • Ktoré kryptomeny vlastní Elon Musk.
  • Čo viedlo hackera k tomu, že vrátil ukradnutých 600 miliónov dolárov.
Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR

Bitcoin nasadol na raketu smerujúcu naspäť na vrchol

Začiatok roka 2021 sa niesol v znamení všeobecnej eufórie z toho, že po rokoch prepadu kryptomeny opäť ožívajú. Kto si myslel, že bitcoin dosiahol svoje maximum v roku 2017, keď sa jeho cena vyšplhala na 20-tisíc dolárov, si musel pretierať oči, keď sa bitcoin v apríli obchodoval za 65-tisíc dolárov.

Odporúčané
Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? 17. mája 2023, 14:30

Raketový rast skončil v máji, keď po sérii negatívnych správ z Číny či z úst Elona Muska stlačili cenu bitcoinu o viac ako štvrtinu, aby sa nakoniec prepadol pod hranicu 30-tisíc dolárov. Keď si svoje prvé investície robil v apríli, tak si v priebehu pár týždňov mohol prísť o polovicu svojich peňazí. 

Opäť sa preto potvrdilo pravidlo, že ak prichádza volatilita a cena kryptomien šialene stúpa alebo hlavne klesá, mal by si zachovať chladnú hlavu. Bitcoin v posledných dňoch viackrát prekročil hranicu 50-tisíc dolárov, a tak za uplynulé týždne narástol o takmer 50 percent.

Na vlnu závratného rastu sa vydali aj kryptomeny ako cardano, ktoré napriek bitcoinu ďaleko pod svojím doterajším maximom zlomilo historický rekord, rovnako ako jeho konkurencia v podobe kryptomeny solana. Cardano za posledný týždeň narástlo o viac ako 20 percent, zatiaľ čo solana predtým narástla z 20 dolárov až na 80 dolárov za mincu.

Bitcoiny.
Bitcoiny. Zdroj: TASR

Čína už nemá pod palcom drvivú väčšinu siete 

Dopomohlo mu k tomu viacero faktorov, ktoré neexistujú samostatne, ale k rastu aj prepadu prispievajú spoločne s atmosférou na trhu, prebiehajúcou pandémiou či vyjadreniami známych osobností.

Najpreberanejšou témou bol rozhodne odchod ťažiarov bitcoinu z Číny, ktorá sa rozhodla zredukovať množstvo ľudí a výpočtovej techniky participujúcej na fungovaní celej siete bitcoinu a schvaľovaní transakcií.

Odporúčané
Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) 16. novembra 2022, 12:30

Zatiaľ čo pred zásahom čínskej vlády mala krajina pod palcom až 65 percent celého hashrate bitcoin blockchainu, čo v ľudskej reči znamená, že mali dohromady dominantné postavenie v udržiavaní a schvaľovaní transakcií medzi ľuďmi, aktuálne podiel klesol pod 50 percent, čo verejnosť vníma pozitívne, pretože Čína mohla v kritickej situácii prakticky výrazne ochromiť celý bitcoinový ekosystém. Teraz je riziko zase o trochu menšie.

Najznámejšia investorka sveta odhaduje 500-tisícový bitcoin

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 102527 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo podľa svetoznámej investorky doženie bitcoin na 500-tisíc dolárov.
  • Koľko percent majetku by podľa nej mali do bitcoinu investovať inštitúcie.
  • Ktoré kryptomeny vlastní Elon Musk
  • Čo viedlo hackera k tomu, že vrátil ukradnutých 600 miliónov dolárov.salala
Domov
Zdieľať
Diskusia