Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2021, 17:52
Čas čítania 1:06
Ema Stanovská

Obavy z pandémie sú najnižšie od mája 2020, dôvera vo vládu mierne stúpla a pandémie sa boja viac ženy ako muži

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vyplýva to z aktuálneho prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“.

Obavy z ohrozenia epidémiou koronavírusu sú na najnižšej úrovni od mája 2020 a respondenti, ktorí sa epidémie obávajú menej, sú menej ochotní dať sa zaočkovať. Dôvera vo vládu v súvislosti s koronakrízou ostáva na veľmi nízkej úrovni.

Vyplýva to z prieskumu s názvom Ako sa máte, Slovensko?, ktorý prebiehal od 15. do 20. júla 2021. Iniciuje ho Slovenská akadémia vied (SAV), MNFORCE a agentúra Seesame.

„Malý pocit ohrozenia epidémiou a mimoriadne nízka dôvera vo vládu v súvislosti s koronakrízou môžu prispievať k nízkej ochote dať sa zaočkovať. Ďalším faktorom môže byť odmietavé či nejednoznačné stanovisko niektorých politikov k vakcinácii, pretože pre približne pätinu respondentov je postoj ich obľúbeného politika k očkovaniu dôležitý,“ skonštatoval Robert Klobucký zo Sociologického ústavu SAV.

očkování
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Z prieskumu vyplýva, že pandémiou sa dlhodobo cítia menej ohrození tí, ktorí sa neplánujú dať zaočkovať, ľudia so základným vzdelaním a muži. Respondenti, ktorí sa cítia menej ohrození, výrazne menej obmedzujú kontakty s ľuďmi mimo svojej domácnosti, menej dodržiavajú aj aktuálne protipandemické opatrenia.

Vláde a zdravotníctvu dôverujú najmä zaočkovaní

Dôvera vo vládu v súvislosti s koronakrízou podľa prieskumu stagnuje na nízkej úrovni. Po nástupe novej vlády Eduarda Hegera dôvera mierne stúpla z marcových 14,2 percenta na májových 17,2 percenta. Dôvera vo vládu podľa predchádzajúcich prieskumov klesá od apríla 2020, keď bola na úrovni 54,4 percenta.

Odporúčané
Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) 9. júla 2022, 14:30

Až 24,6 percenta zaočkovaných respondentov a 26,1 percenta tých, ktorí sa chcú dať zaočkovať, vláde v súvislosti s koronakrízou dôverujú. Medzi tými, ktorí sa nechcú dať zaočkovať, vláde dôveruje iba 5,9 percenta respondentov.

Zdravotníctvu dôveruje 57 percent už zaočkovaných a len 25,6 percenta tých, ktorí sa nechcú dať zaočkovať. Postoj politikov k očkovaniu je dôležitý pre každého piateho respondenta. 

Prieskum Ako sa máte, Slovensko? sleduje postoje obyvateľov na Slovensku od začiatku karanténnych opatrení v marci 2020. Doteraz ho robili desaťkrát.

Domov
Zdieľať
Diskusia