Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júla 2022, 14:30
Čas čítania 10:50
Adam Novosad

Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor)

REFRESHER KORONAVÍRUS KORONAVÍRUS KARANTÉNA KORONAVÍRUS PRÍZNAKY KORONAVÍRUS SLOVENSKO SYMPTÓMY KORONAVÍRUSU
Uložiť Uložené

Odborník na epidemiológiu Martin Pavelka z ministerstva zdravotníctva si nemyslí, že momentálne je dôvod na akékoľvek opatrenia.

„Treba jasne komunikovať, že doba pandemická sa skončila. Každý už v sebe má nejaký level protilátok a imunity, ako populácia sme na tom lepšie. Namiesto doby pandemickej podľa mňa vstupujeme do doby reinfekcií. Vieme žiť s covidom za cenu, že ho chytíme každý rok. Možno aj dva-trikrát,“ konštatuje odborník na epidemiológiu Martin Pavelka z ministerstva zdravotnícva o tom, ako budeme s koronavírusom žiť v nasledujúcich rokoch.

Na otázku, či dnes majú zmysel plošné opatrenia ako lockdowny, ktoré nás obmedzovali skoro dva roky, má jasnú odpoveď. „Treba si uvedomiť, že ak sa človek nenakazí na Pohode, tak sa nakazí na dovolenke v Chorvátsku alebo cestou v električke. Každý si tým prejde,“ hovorí. Konštatuje, že nový nebezpečný variant raz rozhodne príde, ale zatiaľ nikto nevie, či nás to čaká o rok alebo o päť rokov.

pavelka
Zdroj: MZ SR

Pre mnohých ľudí už dnes koronavírus prestal existovať.

Všetky aktuálne dostupné fakty ukazujú, že covid sa stáva ochorením s ľahším priebehom a nižšou smrtnosťou práve preto, že populácia je premorená, očkovaná a boostrovaná. Žiť s covidom nie je o tom, že ho budeme ignorovať, ale skôr o tom, že sa ním nakazíme každý rok.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Teraz bude záležať na tom, ako sa ním chcem nakaziť. Chcem sa nakaziť tak, že budem mať ťažký priebeh a bude mi hroziť riziko dlhého covidu, alebo sa chcem pripraviť na budúce vlny tak, že sa zaboostrujem dávkou vakcíny?

Aj preto momentálne na ministerstve zdravotníctva vymýšľame stratégiu, podľa ktorej by bolo najlepšie, aby sme vedeli identifikovať aktuálnu mutáciu a zaočkovať ľudí predtým, ako nový variant prejde do populácie a spustí novú vlnu infekcií.

Na Slovensku aktuálne robíme málo testov. Z čoho na ministerstve vychádzate, keď vyhodnocujete riziko novej vlny?

Riziká sa v porovnaní s minulými rokmi posunuli. Už nám neumierajú ľudia, pri takej premorenej a zaočkovanej populácii, ako máme my, je dnes smrtnosť koronavírusu nižšia ako pri chrípke. Naozaj sme z toho covidu dokázali spraviť bežnú chrípku vďaka tomu, že sa očkujeme a niekoľkokrát sme ochorenie prekonali.

V takom prostredí je otázne, či treba naďalej vynakladať financie na testovanie. Na chrípku takisto netestujeme každý rok, ani na nádchu. Zdroje potrebné na testovanie nie sú malé a dajú sa využiť lepšie. Osobne som zástancom toho, že riziká covidu už nie sú také akútne a kritické.

Každý z nás sa azda stretol s koronavírusom minimálne raz, v prostredí variantu omikron je ťažké nájsť ľudí, ktorí nie sú premorení. To v človeku zanecháva imunitu, ktorá sa pre vírus stáva samolimitujúcim faktorom.

S akými dátami teda pracujete?Dáta zbierame z odpadových vôd, nemocníc aj okolitých krajín. Nepotrebujeme vedieť presný počet ľudí, ktorí sa nakazili, ani nepotrebujeme rovnako presné čísla ako pred rokom, keď sme potrebovali vypočítať dosah na nemocnice. Áno, prípady nám budú rásť, aj ľudia v nemocniciach budú pribúdať, lebo budú pribúdať prípady vo všeobecnosti.

Odporúčané
Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum 10. decembra 2022, 10:00

S každou novou vlnou skončí v nemocnici menej ľudí. Máme k dispozícii vakcíny, máme antivirotiká, ktorými vieme manažovať ťažké prípady, ktoré by možno pred rokom zomreli. Teraz je dôležité byť skôr informovaný o tom, čo nás čaká a neminie. V odpadových vodách vidíme trend rastu a genetické sekvencie ukazujú, že omikronové varianty BA.4 a BA.5 už predstavujú tretinu prípadov u nás.

Na druhej strane, vidíme, že v okolitých krajinách sa vlny už začali naplno a nespôsobili tam krízu. Portugalsko či Juhoafrická republika vlny zvládli, mali síce nárast hospitalizácií, ale nezaťažilo to nemocničný systém ako v minulosti.

Čo sa na základe všetkých vyhodnotených dát bude diať na Slovensku v najbližšom čase, keď naplno udrie nová vlna variantov omikron?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 117656 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo znamená, že sa skončila doba pandemická a začala sa doba reinfekcií.
  • Ako budeme žiť, keď bude bežné nakaziť sa koronavírusom aj trikrát ročne.
  • Či je reálne, že na jeseň tohto roka budeme opäť zavádzať tvrdé lockdowny.
  • Či sú dnes stále užitočné antigénové testy a či si ich pri symptómoch treba robiť.
  • Prečo nemá zmysel rušiť hromadné podujatia ako festival Pohoda.
  • Nakoľko je dnes chránený človek, ktorý mal tretiu dávku koncom roku 2021.
  • Či treba počkať na novú omikronovú vakcínu alebo si dať štvrtú dávku hneď teraz.
Domov
Zdieľať
Diskusia