Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. augusta 2021, 11:04
Čas čítania 6:08
Richard Bonde

Vyskúšali sme reproduktor z Ikey. Vyzerá ako obraz, má skvelý zvuk a nestojí ani dvesto eur

Vyskúšali sme reproduktor z Ikey. Vyzerá ako obraz, má skvelý zvuk a nestojí ani dvesto eur
Zdroj: Ikea
TECH IKEA REPRODUKTORY A SLÚCHADLÁ
Uložiť Uložené

Reproduktor so švédskym názvom Symfonisk vyrába Ikea v spolupráci s odborníkmi z firmy Sonos.

V sieti obchodných domov Ikea sa už niekoľko rokov rozmáhajú reproduktory so švédskym názvom Symfonisk. Od políc a nočných lámp vydávajúcich zvuk sa ich portfólio rozšírilo o ďalší reproduktor. Tentoraz ide o produkt, ktorý sa tvári ako abstraktný obraz, no v skutočnosti je to opäť len zamaskovaný prehrávač hudby.

V obchodných domoch Ikea sa predáva za 179 eur. Dostupný je v bielej a čiernej farbe a priamo zo škatule prichádza s bielo-béžovou alebo čierno-sivou abstraktnou prednou stranou. Tú si však môžeš vymeniť – v blízkom čase by Ikea mala začať predávať aj ďalšie predné kryty. Údajne budú stáť 17 eur a budú aj menej abstraktné a farebnejšie.

Túto novinku, ktorú vytvorili švédski dizajnéri v spolupráci s audioinžiniermi z americkej firmy Sonos, nám spoločnosť Ikea poslala priamo do redakcie na recenziu. Reproduktor sme rozbalili, bez ťažkostí zavesili na stenu a v priebehu niekoľkých minút sprevádzkovali. Aký je zo zvukového hľadiska a v čom je lepší ako obyčajné stolné reproduktory k počítaču?

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako reproduktor poskladáš a zavesíš.
  • Ako ho pripojíš k svojej wi-fi sieti a nastavíš ako svoj.
  • Ako ho pripojíš k svojmu smartfónu či notebooku.
  • Či ho môžeš pripojiť aj k cudzím zariadeniam.
  • V čom je apka Sonos lepšia od akejkoľvek konkurencie.
  • Aký dobrý je z hľadiska kvality reprodukovaného zvuku.
  • Ako reproduktor pôsobí z rýdzo estetického hľadiska.
  • Či sa ho za takmer 200 eur oplatí kúpiť.
Odporúčané
Slovákom doma chýba súkromie, vyplýva z prieskumu IKEA. Pripravili sme dávku inšpirácie, ako si vytvoriť svoj pohodlný „kútik“ Slovákom doma chýba súkromie, vyplýva z prieskumu IKEA. Pripravili sme dávku inšpirácie, ako si vytvoriť svoj pohodlný „kútik“ 2. júna 2020, 8:55

Rozbalenie a montáž

Reproduktor Symfonisk sa dodáva v jednej papierovej škatuli a váži len niekoľko kilogramov, takže si ho domov hravo donesieš aj autobusom či vlakom. Proces rozbalenia a montáže je mimoriadne jednoduchý, pretože v škatuli sú len štyri veci: napájací kábel, malá škatuľka s montážnymi dielmi, návod a samotný reproduktor.

Montáž háčika a silikónových nožičiek na reproduktor nám zabrala len niekoľko desiatok sekúnd. O niečo ťažšie bolo zapojenie napájacieho kábla, ale keď sme reproduktor opatrne položili obrazovou stranou na stôl, zvládli sme to bez väčších problémov. Keďže reproduktor nemá vstavanú batériu, bez pripojenia do zásuvky nevylúdi ani tón.

symfonisk, sonos, ikea, reproduktor, refresher office
Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Takto pripravený reproduktor sme najprv dočasne opreli o zvislý povrch. Vďaka silikónovým nožičkám sa neposunul ani o milimeter. Keď sme mu nakoniec vybrali definitívne miesto, jednoducho sme ho zavesili na klinec, zapojili do najbližšej elektrickej zásuvky a začali ho konfigurovať.

symfonisk, sonos, ikea, reproduktor, refresher office
Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Prvé spustenie a pripojenie na sieť 

Aby sme mohli z reproduktora Symfonisk začať počúvať hudbu, museli sme ho v prvom rade pripojiť na wi-fi sieť. Reproduktory od výrobcu Sonos totiž na pripojenie nepoužívajú Bluetooth, ale bezdrôtovú sieť, čo je z nášho pohľadu veľká výhoda. Vďaka tomu je reproduktor vždy v pohotovostnom režime a pred prehrávaním ho netreba manuálne zapnúť a počkať, kým sa pripojí na najbližšie zariadenie.

sonos, ikea
Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Prvotná konfigurácia reproduktora prebieha v mobilnej aplikácii Sonos. Vytvorili sme si účet, ktorý si vypýtal len niekoľko základných údajov. Keď sme sa následne dostali do prostredia aplikácie, niekoľko sekúnd sme nevedeli, čo máme robiť, no keďže náš nový reproduktor bol zavesený neďaleko, apka automaticky zistila jeho prítomnosť a ponúkla nám automatické spustenie konfigurácie.

sonos, ikea
Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Stačilo nám kliknúť na tlačidlo Add, niekoľko sekúnd počkať a potom kliknúť na tlačidlo Continue. Náš redakčný iPhone nás požiadal, aby sme ho priložili k blikajúcemu svetielku na ľavom okraji reproduktora, aby mohlo prebehnúť spárovanie cez NFC.

sonos, ikea
Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Po priložení iPhonu k reproduktoru Symfonisk bol pred nami už len posledný párovací krok – výber miestnosti, v ktorej bude tento reproduktor umiestnený. Apka Sonos ponúka aj vlastné pomenovanie miestnosti, preto sme si vytvorili miestnosť Refresher Office. Keďže Symfonisk je kompatibilný s protokolom Airplay 2, nebolo potrebné žiadne ďalšie nastavovanie a objavil sa nám medzi výstupnými zariadeniami, presne ako na snímke obrazovky vyššie.

symfonisk, sonos, ikea, reproduktor, refresher office
Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Pripojenie k smartfónu, tabletu či notebooku

Najjednoduchšie pripojenie k reproduktorom Sonos ponúkajú zariadenia Apple. Práve spomínaný protokol Airplay 2 je zodpovedný za to, že sa náš reproduktor objavuje všetkým, ktorí sú pripojení na wi-fi sieť Refresher. Nie je potrebná ani apka Sonos, ani žiadna konfigurácia cez wi-fi, Bluetooth či vzdialené servery. O niečo komplikovanejšie to majú majitelia zariadení s Androidom a Windowsom, ktoré, žiaľ, protokol Airplay 2 nepodporujú.

Domov
Zdieľať
Diskusia