Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti IKEA.
2. júna 2020, 8:55
Čas čítania 2:37
Sponzorovaný obsah

Slovákom doma chýba súkromie, vyplýva z prieskumu IKEA. Pripravili sme dávku inšpirácie, ako si vytvoriť svoj pohodlný „kútik“

Slovákom doma chýba súkromie, vyplýva z prieskumu IKEA. Pripravili sme dávku inšpirácie, ako si vytvoriť svoj pohodlný „kútik“
KULTÚRA IKEA
Uložiť Uložené

Až 82% Slovákov je presvedčených, že majú právo na súkromie. Nie vždy je však možné mať toľko súkromia, koľko by sme pre našu pohodu potrebovali.

Kreativita Slovákov nemá hraníc, a to aj v prípade, že ide o zariadenie interiéru bytu či domu. Skutočný domov však vnímame ako miesto, kde máme absolútny pocit bezpečia, zároveň si v ňom dokážeme nájsť niekoľko miest, kde si môžeme byť istí svojim súkromím. Nie každý však dokáže vo vlastnom príbytku nájsť také miesto, preto ho hľadáme aj inde, čo môžeš jednoducho zmeniť nasledujúcimi tipmi.

IKEA sa totiž zaujíma, čo ľuďom chýba v domácnosti. Podľa jej štatistík  z globálnej správy približne 25 % obyvateľov planéty hľadá súkromie mimo domácnosti. Aj Slováci sa cítia bezpečne hlavne za dverami vlastnej izby, pričom skoro pätina z nás si myslí, že v domácnosti nemá dostatok súkromia.

Túto štatistiku netreba brať na ľahkú váhu, práve pocit súkromia je pre 71 % Slovákov dôležitý faktor pre plnenie úloh, pri ktorých je potrebné lepšie sústredenie. Až polovica z nás nedokáže relaxovať keď sa necíti v úplnom bezpečí a 43 % sa nevie zabaviť.

Na otázku, aké aktivity si užívame počas súkromných chvíľ, ktoré by sme si v prípade nedostatku súkromia až tak neužívali, dostali jasné odpovede:

Slovákom doma chýba súkromie, vyplýva z prieskumu. Pripravili sme dávku inšpirácie, ako si vytvoriť svoj pohodlný „kútik“
Zdroj: IKEA Slovensko

Väčšinu týchto aktivít chceme praktizovať s pocitom bezpečia. Pripravili sme pre to dávku inšpirácie pre každého, kto si chce svoj priestor vytvoriť v rámci vlastného bytu, ktorí zdieľa so svojimi blízkymi.  Na to, aby sme spoznali, kto naozaj sme, potrebujeme čas a dostatok priestoru. Pocit „neustáleho sledovania“ v nás môže vyvolávať priam až klaustrofobické pocity. 

Rastilny sú skvelý spoločník

Čím viac zelene v priestore, ktorý si vyhradíš len pre seba, tým lepšie. Rastliny navodzujú aj pocit útulného a príjemného prostredia, zároveň spravíš len lepšie, keď svoj súkromný kútik umiestniš vedľa okna. Okolo poukladaj rastliny, pridaj lampu, príručný stolík a mäkké textílie. Svetlých a slnečných miest často v domácnosti nie je veľa.

Pracovať môžeš aj s nábytkom, ktorý opticky a pocitovo oddelí tvoje vlastné pracovno-relaxačné miesto od zvyšku izby, kde sa pohybujú tvoji blízky. Pocit útulna ti môže pomôcť navodiť napríklad štíhla polica, ktorá zároveň nezaberie veľa priestoru a neobmedzí tvoj výhľad.


Rastliny ťa ako blízky spoločník neomrzia ani v spálni. Hneď po prebudení ťa tak poteší pohľad na živú zeleň. Skvelý tip pre tých, ktorí chcú jej potenciál využiť naplno – so stolíkom na kolieskach môžeš zeleň počas dňa premiestniť bližšie k oknu, kde jej bude lepšie a večer zasa opäť k posteli. 

Slovákom doma chýba súkromie, vyplýva z prieskumu. Pripravili sme dávku inšpirácie, ako si vytvoriť svoj pohodlný „kútik“
Zdroj: IKEA Slovensko

 

Vytvor si súkromie na balkóne 

Ak je súčasťou tvojho domova aj terasa alebo balkón, môžeš ho využiť ako ideálne miesto na prácu alebo relax. Skombinuj voňavé rastliny, bylinky a ak bývaš v meste, zvoľ niekoľko väčších rastlín, ktoré vytvoria tieň a pocit súkromia. Pre tých šikovnejších pestovateľov prichádza aj výzva v podobe popínavých rastlín, z ktorých si môžeš spraviť vlastnú živú stenu. 

V prípade, že by niekto mohol mať výhľad do tvojho balkóna, ukryť sa pred zvedavými pohľadmi zazerajúcich susedov môžeš vďaka textíliám. Existuje hneď niekoľko alternatív, stačí si pri tom vybrať tú, ktorá ti najviac dizajnovo vyhovuje – slnečník, roleta, vzdušný záves či moskytiera, všetky alternatívy môžeš zladiť farebne aj materiálmi. Správnu večernú atmosféru ti pomôže vytvoriť solárne LED osvetlenie, ktoré sa počas dňa nabije a večer dotvorí romantickú scenériu. 

Využiť môžeš aj LED sviečky, dekoratívne reťaze alebo lampáše. Čím viac svetla, tým lepšie. Vytvoríš si tak vďaka nim útulný kútik na sedenie „sám so sebou“ alebo dlhé súkromné rozhovory.

Slovákom doma chýba súkromie, vyplýva z prieskumu. Pripravili sme dávku inšpirácie, ako si vytvoriť svoj pohodlný „kútik“
Zdroj: IKEA Slovensko

Oddaj sa svojej vášni

Skrinky a police, ktoré slúžia ako optické rozdelenie priestoru, si môžeš „nadizajnovať“ podľa seba tak, aby mali pre teba ešte väčšiu osobnú hodnotu. Aj týmto spôsobom navodíš v svojom kútiku pocit pohodlia, zároveň môžeš pri každom pohľade na police spomínať na príjemné udalosti. 

Pre vzácne spomienkové predmety nájdi špeciálne miesto. Ak chceš, aby pôsobili usporiadane, drž sa jednej farebnej schémy. Alebo sa zameraj na svoje spomienky alebo záľuby. Pokojne sa pochváľ so svojimi vývormi. Predmety s konkrétnou témou, v jednej farbe, štýle alebo z jedného časového obdobia zväčša vytvoria zaujímavý celok.

Ak rád zbieraš krehké veci, ako napríklad mušle, alebo drobné veci ako perly a koráliky, vyskúšaj sklenené nádoby. Veľké množstvo vecí bude pôsobiť atraktívne a ešte znásobí ich hodnotu.

Slovákom doma chýba súkromie, vyplýva z prieskumu. Pripravili sme dávku inšpirácie, ako si vytvoriť svoj pohodlný „kútik“
Zdroj: IKEA Slovensko
Domov
Zdieľať
Diskusia