Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Union
29. júla 2021, 15:14
Čas čítania 3:31
Sponzorovaný obsah

Najdôležitejšie vitamíny a minerály pre telo: veľký prehľad

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Kladieš si otázku, ktoré sú najdôležitejšie vitamíny? Prípadne minerály pre telo, aby fungovalo na sto percent? Pripravili sme pre teba veľký prehľad.

V súčasnosti sa azda najviac rozpráva o vitamíne C či D. Vedel si však, že majú ešte svoje podskupiny? Napríklad vitamín D3, B1 až 12. Pri mineráloch je to jednoduchšie, no aj ony sa zvyknú nazývať dvoma názvami. Spomeňme napríklad horčík (magnézium) či draslík (kalium).

Kladieš si otázku, ktoré sú najdôležitejšie vitamíny? Alebo hľadáš vitamíny na imunitu? Prípadne minerály pre telo, aby fungovalo na sto percent? Pripravili sme pre teba veľký prehľad na ujasnenie.

Prehľad vitamínov

Vitamín A – potrebuješ ho na dobrý zrak, imunitu, rast i delenie buniek a slúži aj ako antioxidant. Nájdeš ho v pečeni, mliečnych výrobkoch, vo vaječných žĺtkoch či v cereáliách. Odporúčaná denná dávka je 700 až 900 mikrogramov. 

Vitamíny skupiny B – komplex tvorí celkovo 8 vitamínov (B1, B2, B3, B5, B6, B9 a B12). Podporujú správne fungovanie nervovej sústavy a metabolizmus živín. Z potravín sa nachádzajú najmä v mäse, rybách, vajciach či strukovinách. Potreba vitamínu B je u každého individuálna.

Vitamín C – je akýmsi nekorunovaným kráľom medzi vitamínmi a antioxidantmi. Posledné roky sa diskutuje aj o jeho najúčinnejšej forme – infúznej. Ale pre nás bežných smrteľníkov je zatiaľ najprístupnejší vo forme potravín, prípadne doplnkov. Prirodzene sa vitamín C nachádza v citrusovom ovocí. Najviac ho však prekvapivo obsahujú šípky, rakytník, ríbezle, paprika. Odporúčaná denná dávka je 100 až 120 mikrogramov. 

Zelenina
Zdroj: Pexels.com

Vitamín D – je pevne spätý so zdravím kostí a zaraďujeme ho takisto medzi top vitamíny na imunitu (jeho dopĺňanie sa odporúčalo aj počas pandémie koronavírusu). Existujú dve rôzne formy: vitamín D2 a vitamín D3. Kým prvý nájdeš v hubách či doplnkoch na báze kvasiniek, ten druhý je živočíšny a nachádza sa v rybách a daroch mora. Odporúčaná denná dávka je 25 až 50 mikrogramov.

Vitamín E – tento vitamín sa spája s krásou pokožky a mladosťou. Najlepšími zdrojmi sú rastlinné oleje, oriešky a semiačka. Odporúčaná denná dávka je 11 až 15 miligramov.

Ďalšie vitamíny

Vitamín K – upravuje zrážanlivosť krvi, zdroje: špenát, kapusta, pažítka…

Vitamín F – reguluje cholesterol a zabezpečuje správnu funkciu mozgu, zdroje: rastlinný olej, losos, vlašské orechy...

Vitamín P – na zdravie kože, zdroje: pečeň, droždie, rajčiny…

Vitamín H – na štiepenie tukov, zdroje: pečeň, mlieko, droždie…

Prehľad minerálov

Horčík – magnézium je nenahraditeľné pre naše nervy, kosti, svaly, zuby. Pomáha pri únave, vyčerpaní, kŕčoch. Jeho zvýšená dávka sa odporúča ťažko pracujúcim, športovcom a jedincom trpiacim tetániou. Nájdeme ho v obilí, ryži či banánoch. Zároveň je tento minerál jeden z najčastejšie dopĺňaných formou výživových doplnkov. Odporúčaná denná dávka je do 350 miligramov.

Draslík – udržuje normálnu nervovú dráždivosť, má úlohu pri trávení sacharidov a podieľa sa na zachovaní rovnováhy pH v tele. Výbornými zdrojmi sú mlieko a mliečne výrobky, ďalej banány, strukoviny či zemiaky. Odporúčaná denná dávka je 2 000 až 4 000 miligramov.

Železo – jeho nedostatok súvisí s anémiou (málokrvnosťou). Zvyknú ňou trpieť viac ženy než muži a pozor by si mali dávať aj vegetariáni, vegáni, výkonnostní športovci a tehotné ženy. Dostatok tohto minerálu zabezpečí dostatočné prekysličenie každej bunky v tele. Okrem mäsa ho nájdeme takisto v špenáte či červenej repe. Mnohí ľudia sú však pre nedostatočné vstrebávanie odkázaní na dopĺňanie železa formou tabliet. Odporúčaná denná dávka sa pohybuje od 10 až do 40 miligramov.

Vápnik – najviac si ho spájame so zdravím kostí a zubov. Vedel si, že jeho najbohatším zdrojom nie je mlieko, ale mak? A nájdeme ho aj v listovej zelenine. Odporúčaná denná dávka je 800 miligramov.

Zinok – podporuje imunitu, fungovanie zraku, metabolizmus cukrov, zdravie nechtov i pohlavné zdravie mužov. Zo zdrojov spomenieme napríklad pšenicu, strukoviny, mäso či huby. Odporúčaná denná dávka je 8,5 až 25 miligramov.

Ovocie
Zdroj: Pexels.com

Jód – nevyhnutný na správne fungovanie štítnej žľazy, zabezpečuje rast a vývoj organizmu. Takisto pôsobí aj na upokojenie nervov. Jeho najdôležitejšie zdroje sú morské plody, čučoriedky, čerešne či kaleráb. Odporúčaná denná dávka sa pohybuje od 100 do 200 µg.

Ďalšie minerály:

Fosfor – je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán, zdroje: mäso, mlieko, celozrnné pečivo…

Meď – podporuje tvorbu kolagénu, elastínu a bielych krviniek, zdroje: strukoviny, orechy, semená...

Mangán – je potrebný na metabolizmus bielkovín, tukov, na regulovanie hladiny cukru v krvi, zdroje: semená, čučoriedky, vaječné žĺtky...

Bór – dôležitý pre zdravý vývoj kostí, metabolizmus vápnika, fosforu a horčíka, zdroje: sušené slivky, hrozienka, arašidy...

Chróm – podporuje tvorbu svalov a využívanie tukov na tvorbu energie, zdroje: syr, lieskovce, celozrnný chlieb, červená repa...

Fluór – potrebný na tvorbu kostí a zubov, zdroje: čínska kapusta, vlašské orechy, pstruhy...

Kremík – potrebný na tvorbu kostí, spojivových tkanív nechtov, kože, vlasov, zdroje: cesnak, cibuľa, paprika, pažítka...

Kobalt – podporuje vstrebávanie železa, jódu, syntézu DNA a cholínu, zdroje: pšeničný chlieb, ovos, zemiaky...

Nikel – podporuje vstrebávanie železa a metabolizmus cukrov, zdroje: hrach, proso, pohánka, ovos...

Germánium – obohacuje organizmus o kyslík, má antioxidačný účinok a chráni pred chorobami srdca i očí, zdroje: cesnak, cibuľa, Aloe vera...

Molybdén – podporuje tvorbu červených krviniek, zabudovávanie vápnika do kostí a zubov i pohlavnú aktivitu, zdroje: kôpor, petržlenová vňať, špenát, zemiaky...

Selén – chráni pred slnečným žiarením, zlepšuje funkciu buniek pečene, svalov a týmusu, zvyšuje plodnosť, zdroje: droždie, brokolica, hnedá ryža...

Vanád – znižuje hladinu cholesterolu v krvi, chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami a cukrovkou, zdroje: červené mäso, ryby, rastlinné oleje...

Zaujímavosti na záver

Kladieš si otázku, ktoré sú top dôležité minerály pre ženské a ktoré pre mužské telo? Pokiaľ si žena, potrebuješ zvýšený príjem železa a v období tehotenstva aj kyseliny listovej. Mužský organizmus zase vyžaduje viac zinku, selénu a chrómu.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels.com

Union zdravotná poisťovňa odmeňuje svojich poistencov balíčkom vitamínových doplnkov. Stačí, ak si darca krvi a predložíš o tejto skutočnosti potvrdenie. Okrem mnohých zaujímavých balíčkov je súčasťou zdravotného poistenia v spoločnosti Union aj široká ponuka benefitov.

Domov
Zdieľať
Diskusia