Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. júla 2021, 15:30
Čas čítania 2:37
Dominik Vetrák

Recenzia: Pig

FILMY A SERIÁLY NICOLAS CAGE PIG
Uložiť Uložené

Pig je pomalý, artový film, ktorý ťa neposadí na zadok, ale aj tak si ho dokážeš užiť.

Rob (Nicolas Cage) žije v odľahlej chatke hlboko v lese. Chce mať od všetkých pokoj a žije len so svojím prasaťom, ku ktorému prechováva hlboké city. Jeho prasiatko mu pomáha hľadať v zemi vzácne hľuzovky, ktoré v luxusných reštauráciách používajú pre ich výraznú chuť a vôňu. Sú vzácne, a tak za ne Rob dostáva všetko, čo potrebuje. Využíva na to mladého obchodníka Amira (Alex Wolff). Robovi stačí staré oblečenie a nejaké jedlo. 

Jednej noci ho však niekto prepadne, spôsobí mu zranenie a ukradne mu jeho prasa, bez ktorého jednak nič nezarobí a zároveň tým prišiel o jediného a najlepšieho kamaráta. Spoločne s Amirom sa ho teda vydajú hľadať, čo vyústi do viacerých konfrontácií, pričom väčšina z nich je len dialógového charakteru. Pig je artový film. Jeho výroba nestála veľké peniaze, a tak mal scenárista a režisér Michael Sarnoski (išlo o jeho celovečerný, režijný debut) voľnú ruku. 

Odporúčané
Úžasný seriál Ted Lasso rozosmeje aj najväčšieho pesimistu a tvrďasa. Zamiluješ si postavy aj ich príležitostný sex Úžasný seriál Ted Lasso rozosmeje aj najväčšieho pesimistu a tvrďasa. Zamiluješ si postavy aj ich príležitostný sex 20. júla 2021, 10:30

Natočil osobný, sčasti emotívny a pomalý film o relatívne tichom Robovi, ktorý skrýva slávnu minulosť a pochované vzťahy. Jeho jedinou útechou je jeho prasa, pre ktorého návrat je schopný nechať sa aj zbiť. Z hľadiska akcie a napätia je scéna, keď sa Rob necháva zmlátiť, len aby získal informácie o prasati, zrejme najvzrušujúcejšou. Snímka má hodinu a pol, počas ktorých sa toho veľa neudeje. 

Rob sa postupne dostáva k svojmu prasaťu bližšie, a to hlavne vďaka svojej slávnej minulosti, ktorou apeluje na svoje kontakty. Využíva na to psychologické ťahy, čím ostatné postavy núti sympatizovať s ním a povedať mu pravdu, aj keď im za to na revanš nič nedá. Je zvláštne o tom spôsobe rozmýšľať po tom, ako sme film videli.

Normálne by to nedávalo zmysel a pôsobilo by to ako koncept z anime seriálu. Vo filme to však zázračne funguje a my sme ako diváci necítili potrebu spochybňovať príbeh, jeho logiku ani dialógy medzi postavami. 

Pig
Zdroj: NEON

Režisér Sarnoski skvelo vystaval atmosféru a svet okolo Roba tak, aby všetko dávalo zmysel, a to vrátane záverečnej, trochu za vlasy pritiahnutej večere. Film nám istým spôsobom ukazuje, že aj svet bohatých, skorumpovaných a nebezpečných ľudí v sebe ukrýva individuality, ktoré nie sú bezcitné a pod správnym uhlom sa človek dokáže dostať k ich srdcu a vyvolať v nich výčitky svedomia. 

Odporúčané
Nicolas Cage hrá samého seba v uletenom filme Unbearable Weight of Massive Talent (Recenzia) Nicolas Cage hrá samého seba v uletenom filme Unbearable Weight of Massive Talent (Recenzia) 21. júna 2022, 8:30

Film v ďalšej dejovej línii poukazuje aj na komplikované rodinné vzťahy v rodine bohatých obchodníkov. Tieto časti snímky nás však veľmi nezaujali. Príbeh v nás celkovo dokázal vzbudiť záujem, no snímka je miestami vystavaná príliš zdĺhavo. Postavám občas pohyb z miesta a dejového bodu A do bodu B trvá príliš dlho, takže sa nám niektoré scény javili veľmi pomalé, iné boli zase bez života.

Pig
Zdroj: Neon

Chápeme, že napríklad niektoré dialógy s ľuďmi z Robovej minulosti boli dôležité na vykreslenie jeho charakteru a motivácií, no vo filme pôsobili ako scény jednoducho nezáživne. Občas sme sa pristihli, že pri pozeraní filmu Pig myslíme na ďalšiu „artovku“ s názvom A Ghost Story. Pig je jednoznačne prístupnejšou artovkou, no stále v nej cítiť, že si tvorcovia miestami dávajú viac záležať na forme než obsahu. Našťastie nie je to tak často a dianie na obrazovke ťa zväčša zaujme. 

Osobný príbeh, ktorý sa musí zaobísť bez akcie a poriadneho napätia, stavia aj na herecké výkony. Nicolas Cage je vo filme ozaj dobrý, ale vo svojej kariére zahral lepšie už nespočetne veľakrát. Rozhodne ide o jeden z jeho najlepších filmov poslednej dekády, ale to neznamená, že ťa strhne. Platí to aj pre jeho hereckého kolegu Alexa Wolffa. 

Pig
Zdroj: Neon

Pochváliť musíme aj prácu s kamerou a strih. Obzvlášť posledných 5 – 10 minút filmu ťa dokáže úplne vtiahnuť do diania. Pig je kvalitný film, ktorý však zďaleka nesadne každému. Poznáme ľudí a aj kolegov, ktorí by tomu dali 4 body z desiatich a rovnako tak ľudí, ktorí by tomu dali 8 či viac.

Odporúčané
10 najlepších filmov Nicolasa Cagea 10 najlepších filmov Nicolasa Cagea 25. apríla 2022, 9:30

Ak máš rád pomalšie filmy, v ktorých nič nevybuchuje a rieši sa naozaj osobný príbeh, aj keď nie je vysvetlený doslovne, Pig ťa určite zaujme. Rozhodne sme však čakali, že nás z hľadiska psychológie postáv dostane viac. Aj preto si od nás odnáša hodnotenie 7 bodov z desiatich. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia