Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júna 2022 o 8:30
Čas čítania 2:54
Dominik Vetrák

Nicolas Cage hrá samého seba v uletenom filme Unbearable Weight of Massive Talent (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 NICOLAS CAGE NOVÉ FILMY THE UNBEARABLE WEIGHT OF MASSIVE TALENT
Uložiť Uložené

Nicolas Cage hrá samého seba v bizarnej komédii, v ktorej rozoberá svoju kariéru a dlhy. Oplatí sa tento film vidieť?

The Unbearable Weight of Massive Talent je najnovší film herca Nicolasa Cagea, v ktorom hrá samého seba. My sme sa tohto filmu tak trochu báli. Samotný Cage totiž povedal, že v ňom nehrá skutočného Nica Cagea, ale skôr verziu jeho osoby, ktorú si predstavuje režisér snímky Tom Gormican (ten predtým natočil len priemernú romantickú komédiu That Awkward Moment).

Odporúčané
10 najlepších filmov z festivalu Cannes 2022 10 najlepších filmov z festivalu Cannes 2022 20. júna 2022 o 12:30

Ak chceš vidieť ozajstného Nica Cagea, pozri si toto video či tento rozhovor. My sme rozmýšľali nad tým, či vôbec má zmysel pozerať film o Nicolasovi Cageovi, v ktorom vlastne nespoznáme skutočného Cagea. Skutočný Cage (na rozdiel od verzie Cagea v tomto filme) napríklad menej nadáva a záleží mu na rodine. Nakoniec, odmietol aj roly v Pánovi prsteňov či v Matrixe, kde mal hrať Nea, len aby mohol tráviť čas so svojím synom. 

Nicolas Cage hrá Nicolasa Cagea, ktorý nie je skutočným Nicolasom Cageom

Naše obavy sa však po niekoľkých minútach rozplynuli. Od samotného začiatku sa Nicolas Cage spolu s tvorcami snímky venuje svojej kariére v posledných zhruba 15 rokoch, keď hral v množstve priemerných a menších filmov.

The Unbearable Weight of Massive Talent Nicolas Cage film
Zdroj: Lionsgate

Ako sám tvrdí aj vo filme, nebral hocijaké roly, len aby splatil svoje dlhy. Potreboval síce zarobiť, no odmietol hromadu iných, horších filmov a účinkoval len v takých, do ktorých mohol priniesť niečo zmysluplné a kvalitné. 

Postavy vo filme a film ako taký nám niekoľkokrát zdôraznia, že Nicolas Cage je späť... hoci nikam neodišiel. Sčasti je to pravda. Cage presedlal z hollywoodskych blockbusterov, ktoré ho prestali baviť, na charakterovo bohatšie drámy a menšie filmy, v ktorých zdokonaľoval svoje herecké vlohy. Nie vždy to vyšlo, ale rozhodne sa mu nedá uprieť snaha.

Aktuálne údajne pracuje na pokračovaniach filmov Face/Off a National Treasure 3. Možno je to aj vďaka kvalitnejším snímkam, ako napríklad Mandy, Pig, Color out of Space či Spider-Man: Into the Spider-Verse, no Nic Cage sa postupne objavuje aj vo väčších projektoch. The Unbearable Weight of Massive Talent je aj napriek svojej meta podstate zrejme jeho divácky a masovo najprístupnejším a najzábavnejším filmom posledných rokov.

The Unbearable Weight of Massive Talent Nicolas Cage film
Zdroj: Lionsgate

Označenie metafilm znamená, že jeho tvorcovia odkazujú na predošlé snímky Nica Cagea a priamo o nich diskutujú. Meta vo filmoch môže byť nenápadné a nepriame, keď tvorcovia nenápadne odkazujú na seba samých a skutočný svet, no v tomto prípade to už viac meta ani byť nemôže. Nicolas Cage tu totiž hrá samého seba a rozpráva o svojom živote, aj keď je sčasti fiktívny. 

Prvá polovica filmu je originálna a funguje lepšie ako akčné scény

Samotný film funguje najlepšie v prvej polovici. Nicolas Cage potrebuje peniaze, a tak kývne na ponuku španielskeho milionára Javiho (Pedro Pascal), ktorý mu dá milión dolárov, ak s ním strávi niekoľko dní. Javi je totiž jeho obrovský fanúšik. Cage sa na to najskôr necíti, ale keď Javiho spozná, hneď sa s ním skamaráti a začnú si užívať.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia